Τζανάκης: «Ποια θα είναι τα “προνόμια” των εμβολιασμένων στη νέα πραγματικότητα»

  • Γιάννα Σουλάκη
Τζανάκης
Η συζήτηση για τον εμβολιασμό και για όσους τον αρνούνται ή είναι ακόμη επιφυλακτικοί, έχει φέρει στο προσκήνιο την πιθανότητα παροχής κινήτρων για τους ανεμβολίαστους, υπό μορφή “προνομίων” για τους εμβολιασμένους. Αντίθετοι εμφανίζονται κάποιοι επιστήμονες: “Εμένα επικοινωνιακά και ουσιαστικά δεν μου αρέσει η λέξη “προνόμια”, σχολιάζει ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης.

Η πολιτεία προς το παρόν καθυστερεί την καθιέρωση προνομίων για όσους εμβολιάζονται. Όσο δεν έχουν όλοι οι πολίτες άμεση πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δεν μπορούμε να μιλήσουμε για “ειδική μεταχείριση”.

“Το πρώτο προνόμιο ήταν ότι εμβολιάστηκαν, ότι είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν και να είναι ασφαλείς”, πρόσθεσε με αποστομωτικό τρόπο στην ενημέρωση για το εμβολιαστικό πρόγραμμα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, θέτοντας την παράμετρο του κινδύνου να δημιουργηθούν έντονες διακρίσεις και διαμαρτυρίες από την πλευρά των μη, ή ημι-εμβολιασμένων.

Δείτε επίσης: Θεμιστοκλέους: 10 Ιουνίου ανοίγει η πλατφόρμα για τους 25-29 ετών με τρία διαθέσιμα εμβόλια

Τζανάκης: Ποια θα είναι στην πράξη τα προνόμια των εμβολιασμένων

Τα προνόμια θα επιβληθούν από τον νέο τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας, ο οποίος θα προσαρμοστεί στις ανάγκες της υγειονομικής θωράκισης των πληθυσμών από τον κίνδυνο της πανδημίας, υποστηρίζουν οι επιστήμονες.

Το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό που εξασφαλίζει ο πλήρως εμβολιασμένος και με το οποίο μπορεί να ταξιδέψει χωρίς να υποβληθεί σε PCR ή rapid test, είναι ένα πρώτο παράδειγμα. Επίσης, οι πλήρως εμβολιασμένοι, όπως ανακοίνωσε χθες η Καθηγήτρια Παιδιατρικής κα. Θεοδωρίδου, δεν θα υποβάλλονται σε διαγνωστικό τεστ, ούτε θα μπαίνουν σε υποχρεωτική απομόνωση 10 ημερών, όταν έρθουν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού.

Δείτε επίσης – Θεοδωρίδου: «Οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν κάνουν τεστ ούτε μπαίνουν καραντίνα, μετά από επαφή με κρούσμα»

Μιλώντας στο iatropedia.gr ο αν. Καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, εξηγεί περαιτέρω:

“Εξ αντικειμένου η ίδια η ζωή θα καθορίσει τα πράγματα τελείως διαφορετικά για τους εμβολιασμένους, από τους ανεμβολίαστους. Δηλαδή, οι αεροπορικές εταιρείες προφανώς θα δώσουν το «ελεύθερο» στους εμβολιασμένους. Προφανώς ένας εμβολιασμένος μπορεί να βρεθεί με άλλους εμβολιασμένους σε ένα meeting σε μια κλειστή αίθουσα χωρίς προφυλάξεις, κάτι που δεν θα μπορεί ένας ανεμβολίαστος να κάνει. Δηλαδή η ίδια η πραγματικότητα θα καθορίσει μια διαφορετική λειτουργικότητα για τους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους”, λέει και συμπληρώνει ότι μπορεί να μην χρειαστούν καν ανακοινώσεις και νομοθετικές παρεμβάσεις:

“Και μέτρα να μην παρθούν και κυβερνητικές αποφάσεις να μη ληφθούν και νόμοι να μην γίνουν, αυτό θα γίνει εκ των πραγμάτων και γίνεται ήδη. Σε μια σειρά από πράγματα, δεν γίνεται μόνο τώρα”.

Τζανάκης: “Το θέμα της δημόσιας Υγείας δεν είναι θέμα προνομίων”

Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Τζανάκη τα μέτρα “δύο ταχυτήτων” δεν έχουν σκοπό να στοχοποιήσουν τους ανεμβολίαστους πολίτες, αλλά μόνο πρακτική σημασία. Είναι θέμα υγειονομικής ασφάλειας, όπως λέει, και παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα:

“Προσλαμβάνεται κάποιος πιλότος ο οποίος δεν έχει καλή όραση ή είναι ψυχικά άρρωστος; Όχι. Προσλαμβάνεται κάποιος σεφ, μάγειρας ή σερβιτόρος αν δεν έχει κάνει μια σειρά από εξετάσεις και δεν είναι ελεύθερος από μια σειρά από λοιμώδη νοσήματα; Όχι. Μπορεί ένας με ανοιχτή φυματίωση να ταξιδέψει με το αεροπλάνο; Όχι. Πρέπει να ταξιδέψει με ειδικές συνθήκες. Και είπα μερικά ακραία παραδείγματα για να σας δώσω να καταλάβετε ότι το θέμα της δημόσιας υγείας, δεν είναι θέμα προνομίων. Είναι θέμα ασφάλειας του ίδιου του κοινωνικού συνόλου. Συνεπώς, στα θέματα δημόσιας ασφαλείας, δημόσιας υγείας και ασφάλειας της δημόσιας υγείας και του κοινωνικού συνόλου δεν χωράνε “προνόμια” και “διακρίσεις”. Είναι μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας” επισημαίνει.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή ανακοίνωση των εργαζομένων μεγάλης τράπεζας, που ζητούν από τη διοίκηση να λάβει αυστηρά μέτρα έναντι των ανεμβολίαστων συναδέλφων τους, ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης, τονίζει:

“Όλες αυτές οι κοινωνικές και λοιπές αντιθέσεις θα αμβλυνθούν, αν εμβολιαστεί ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού και πάψει όλη αυτή η συζήτηση και η ανασφάλεια που νοιώθουμε. Όπως οι ανεμβολίαστοι διατείνονται ότι έχουν κάθε δικαίωμα να μην εμβολιαστούν διότι “το σώμα τους είναι δικό τους” κλπ, καθ’ όμοιο τρόπο και οι εμβολιασμένοι σκέφτονται κι αυτοί, ότι θα πρέπει να διασφαλίσουν την υγεία τους. Δεν μπορούμε να το δούμε διαφορετικά. Όσο περισσότερο μένουμε αμφιταλαντευόμενοι για το εάν θα πρέπει να εμβολιαστούμε ή όχι, τόσο θα οξύνονται κι αυτές οι κοινωνικές και ψυχολογικές αντιθέσεις”, σημειώνει ο ίδιος και καταλήγει:

“Είναι εκ των πραγμάτων λοιπόν δεδομένο ότι η ζωή θα επιβάλλει μια διαφορετική λειτουργικότητα και κινητικότητα στους εμβολιασμένους σε σχέση με τους ανεμβολίαστους. Τώρα αν αυτά τα ονομάσουμε “προνόμια” τώρα εμένα προσωπικά δεν μου αρέσει η λέξη. Και ούτε πρέπει να γενικεύσουμε τα πράγματα σ’ αυτόν τον βαθμό”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Εμβολιασμοί Covid: Σύλλογος εργαζομένων τράπεζας προτείνει υποχρεωτικό εμβολιασμό των υπαλλήλων