Τζανάκης για αύξηση κρουσμάτων: “Δεν είμαι σίγουρος ότι υπάρχει νέα έξαρση – Θα αυξηθούν οι θάνατοι”

  • Γιάννα Σουλάκη
Προβληματισμένοι -αλλά ελεγχόμενα- είναι οι επιστήμονες που ασχολούνται με τα επιδημιολογικά μοντέλα και παρατηρούν την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού. Στην τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ την Τρίτη (04/19) κρούσματα και νοσηλείες δείχνουν να παίρνουν την ανιούσα, ενώ οι “σκληροί δείκτες” (θάνατοι και διασωληνωμένοι) εξακολουθούν να μειώνονται. “Δεν είμαι σίγουρος ακόμα ότι είμαστε αντιμέτωποι με μια νέα έξαρση”, δηλώνει στο iatropedia.gr ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης.

Η αύξηση στα κρούσματα Covid-19 μέσα λίγες εβδομάδες έχει ξεπεράσει το 50%, όμως, αυτήν την εβδομάδα δείχνει σημάδια συγκράτησης. Αντίθετα, η αύξηση στις εισαγωγές στο ΕΣΥ -που στις απλές κλίνες ξεπέρασε τους 1.073 ασθενείς (+254 σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα)- δείχνει να μην επηρεάζει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

“Προβληματίζει η αύξηση”, δηλώνει ο Καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, στον οποίο απευθύνθηκε το iatropedia.gr και εξηγεί πως από τη μελέτη των επιδημιολογικών μοντέλων του τμήματός του, δεν είναι σίγουρος πως είμαστε αντιμέτωποι με το νέο φθινοπωρινό κύμα του κορονοϊού:

“Θέλω να πιστεύω πως δεν είναι αρχή κύματος, χωρίς να το έχω αποκλείσει ακόμα. Δεν έχουμε τελειώσει δυστυχώς! Την τελευταία εβδομάδα έχουν αύξηση τα κρούσματα της τάξεως περίπου του 30%, δηλαδή εκεί που ήμασταν κάτω από 30.000 τώρα είμαστε στις 55.000. Έχουμε μια αύξηση συνολικά 50 με 60% στα κρούσματα. Από εκεί που ήμασταν κάτω από 5 χιλιάδες κατά μέσο όρο την ημέρα, τώρα έχουμε φτάσει περίπου στις 8 χιλιάδες ανά ημέρα, 7,5 χιλιάδες κατά μέσο όρο” λέει ο ίδιος.

Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: 54.649 κρούσματα και 1.073 εισαγωγές στα νοσοκομεία σε μία εβδομάδα!

Αναμένεται νέα παραλλαγή που διπλασιάζει τη δύναμή της

Ο Καθηγητής Τζανάκης υποστηρίζει πως η νέα έξαρση της πανδημίας δεν θα προκύψει από την παραλλαγή “Κένταυρος”, αλλά από κάποια καινούργια. Δεν αποκλείεται μάλιστα να προέλθει από μία νέα υπο- παραλλαγή της Όμικρον 4, η οποία προς το παρόν δεν έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα.

“Περιμένω με αγωνία τις αναλύσεις των γονιδιωμάτων τις επόμενες εβδομάδες, για να δούμε εάν κι εμείς θα αρχίσουμε να έχουμε θέματα με τις παραλλαγές που ανευρίσκονται στην υπόλοιπη Ευρώπη”, αναφέρει ο ίδιος.

Η υποπαραλλαγή ΒΑ.4.6 στη Δανία και τη Βρετανία στις οποίες εντοπίστηκε -αλλά και σε πολλές ακόμη χώρες της Ευρώπης- έδειξε πως έχει την τάση να διπλασιάζει τη “δύναμή” της μέσα σε λίγες μέρες.

“Δεν μιλάμε για τον Κένταυρο. Ο Κένταυρος μόνο στην Ινδία επικράτησε και πουθενά αλλού. Μιλάμε για τις παραλλαγές της Όμικρον 4. Αυτές που φαίνεται να είναι στο 6% των κρουσμάτων σε Αγγλία, Δανία και σε άλλες χώρες και που περιέργως εδώ στην Ελλάδα δεν τις έχουμε εντοπίσει ακόμα”, τονίζει ο επιστήμονας.

Δείτε επίσης: Αντιγριπικός εμβολιασμός: Στα ράφια των φαρμακείων 2 εκατομ. εμβόλια – Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί

Αύξηση σε κρούσματα και νοσηλείες

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (4/10) και αφορά την εβδομάδα 26/9/2022 με 2/10/2022 (2022-39), στα κρούσματα σημειώθηκε αύξηση κατά 10.000 μολύνσεις σε σχέση με την προηγούμενη, και συγκεκριμένα, άγγιξαν σχεδόν τα 55.000 ( 54.875).

Επίσης αυξήθηκε και η θετικότητα στα τεστ κατά μία μονάδα και συγκεκριμένα έφτασε στο 7,85% (+1,08%)

Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης με την ομάδα του, εντοπίζει στις αναλύσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, που οποίες δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα cello.org.gr, αύξηση μεν, αλλά όχι με ρυθμό που να παραπέμπει σε νέα έξαρση του κορονοϊού.

“Υπάρχει αύξηση αλλά επιβραδυνόμενη. Ο δείκτης μεταδοτικότητας Rt ήταν 1.16 και τώρα είναι 1.10. Δεν συμφωνούμε με την ανάλυση του ΕΟΔΥ ότι είναι 0.99 ή 0.98 όπως ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα, καθότι εάν ήταν κάτω από τη μονάδα δεν θα έπρεπε να υπάρχει αύξηση στα κρούσματα. Οπότε δεν είναι απλό το πράγμα. Είναι μια πραγματική αύξηση και μια πραγματική αύξηση στο δείκτη μεταδοτικότητας. Άρα είναι οι δικές μας οι αναλύσεις σωστές, αφού υπάρχει αύξηση στα κρούσματα”, λέει ο Καθηγητής.

Δείτε το χαρακτηριστικό διάγραμμα της ιστοσελίδας cello.org.gr του Πανεπιστημίου Κρήτης:

Ταυτόχρονα αυτήν την εβδομάδα παρουσιάζεται και αύξηση στις εισαγωγές ασθενών σε απλές κλίνες. Ωστόσο, οι διασωληνωμένοι ασθενείς έπεσαν κατά 13 μέσα σε μία εβδομάδα και πλέον είναι στους 66.

Οι 153 νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία την ημέρα, ωστόσο, δεν θα επηρεάσουν καθόλου τις νοσηλείες στις ΜΕΘ, σύμφωνα με τον επιστήμονα.

“Αυτή η αύξηση των κρουσμάτων συνοδεύτηκε από 30% αύξηση στις νέες εισαγωγές σε απλές κλίνες, οι οποίες είναι εισαγωγές γηριατρικού πληθυσμού. Δεν χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη. Δεν θα υπάρξει καθόλου αύξηση στις ΜΕΘ, όμως, δεν αποκλείεται να ανέβουν οι θάνατοι, τονίζει ο κ. Τζανάκης.

Αναμένεται αύξηση στους θανάτους

Οι θάνατοι ασθενών από Covid-19 την εβδομάδα αυτή, ήταν επίσης μειωμένοι κατά 12 και έφτασαν συνολικά στους 85. Ωστόσο, η εικόνα δεν θα παραμείνει εκεί, σύμφωνα με τα μοντέλα του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Πολλοί ηλικιωμένοι και κυρίως υπερήλικες, οι οποίοι δεν έχουν αποκτήσει ισχυρή ανοσία παρά τον εμβολιασμό, θα καταλήξουν δυστυχώς σε θάνατο, χωρίς μάλιστα να περάσουν καν από Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λέει ο Πνευμονολόγος.

“Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και οι εισαγωγές γηριατρικού πληθυσμού, ο οποίος έχει πολλά βαριά συνοδά νοσήματα και την ηλικία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αυξηθεί η θνητότητα. Όχι αναγκαστικά επειδή ο ιός θα “σκοτώσει” τα άτομα αυτά σαν ίωση, αλλά θα είναι αφορμή να αποδιοργανωθούν τα συνοδά νοσήματα τα οποία θα είναι και η αιτία θανάτου. Επ’ αφορμή της μόλυνσης, δηλαδή”, εξηγεί.

Ο Καθηγητής Νίκος Τζανάκης καταλήγει πως δεν έχουμε τελειώσει με την πανδημία και πρέπει να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά τους περισσότερο ευάλωτους:

“Πρέπει να ξέρουμε πως δεν έχουμε τελειώσει. Θέλει προσοχή και κυρίως να στρέψουμε τη στρατηγική μας να προστατεύσουμε τους υπερηλίκους και τους ευάλωτους υγειονομικά”, λέει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν