Twitter: Ο κίνδυνος επιληψίας έκανε τους υπεύθυνους να αποσύρουν βίντεο

  • Iatropedia
Δύο σύντομα βίντεο από την πλατφόρμα Vine, που αναρτήθηκαν στην διάσημη ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Twitter, προκάλεσαν την αντίδραση της οργάνωσης Epilepsy Action (με βάση το Leeds της Αγγλίας), επειδή θεωρήθηκαν επικίνδυνα για τα άτομα με επιληπτικές κρίσεις.

Οι υπεύθυνοι του Twitter τα απέσυραν άμεσα, μόλις μία ώρα αργότερα. Τα συγκεκριμένα βίντεο είχαν εικόνες με έντονα παλλόμενο φωτισμό, κάτι το οποίο είναι γνωστό ότι “πυροδοτεί” κρίσεις επιληψίας σε άτομα που έχουν πρόβλημα.

Ο Joseph Sirven, επικεφαλής της ιστοσελίδας της Epilepsy Action και πρόεδρος του τμήματος νευρολογίας στη Mayo Clinic στην Αριζόνα των ΗΠΑ, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο περιστατικό θα βοηθήσει στην προσπάθεια “εκπαίδευσης” των εταιρειών παραγωγής και προβολής βίντεο, προκειμένου να κρατούν το περιεχόμενο ασφαλές για άτομα με επιληψία, όπως το να προειδοποιούν τους θεατές, όταν το περιεχόμενο περιέχει εικόνες με έντονα παλλόμενο φωτισμό.

Τα εν λόγω βίντεο του Twitter, τα οποίο δεν μπορούν πλέον να προβληθούν σε απευθείας σύνδεση, ήταν μέρος της προωθητικής ενέργειας με τίτλο #DiscoverMusic. Αυτή, δημιουργήθηκε με την σχετική εφαρμογή της ιστοσελίδας Vine, και είχαν μουσική με χρώματα που άλλαζαν πολύ γρήγορα.

Η επιληψία είναι μια διαταραχή του κεντρικού νευρικού συστήματος (νευρολογική διαταραχή) κατά την οποία η δραστηριότητα των νευρικών κυττάρων του εγκεφάλου διαταράσσεται, προκαλώντας κρίσεις ή περιόδους ασυνήθιστης συμπεριφοράς και, μερικές φορές, απώλεια συνείδησης.

Τα συμπτώματα μιας επιληπτικής κρίσης μπορεί να ποικίλλουν σημαντικά. Μερικοί άνθρωποι με επιληψία απλά μοιάζει “να κοιτούν στο κενό” για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ άλλοι έχουν αλλεπάλληλες συσπάσεις σε χέρια και πόδια.

http://www.latimes.com/

http://www.mayoclinic.org/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Επιληψία: θέμα ταμπού και απομόνωσης

Υπάρχει συσχετισμός της επιληψίας με τις ημικρανίες;