Τσιόδρας: «Δεν αποκλείεται νέα μετάλλαξη του κορονοϊού» Πότε θα καταργηθούν οι μάσκες και οι περιορισμοί

  • Γιάννα Σουλάκη
Στα εμβόλια, τις θεραπείες και την πιθανή κατάργηση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκαν οι επιστήμονες του ΕΚΠΑ στη δεύτερη ενημερωτική εκδήλωση για το κοινό, σχετικά με τη νόσο Covid-19, που έγινε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στην πιθανότητα εμφάνισης νέων παραλλαγών του κορονοϊού στο μέλλον, μετά την Όμικρον και Όμικρον 2 εποχή, αναφέρθηκαν οι ειδικοί επιστήμονες, κατά της διάρκεια της εκδήλωσης της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ για την πανδημία Covid-19.

Η Kαθηγήτρια Eπιδημιολογίας Παγώνα Λάγιου επισήμανε πως οι νέες παραλλαγές είναι ακόμη πιθανές λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία.

«Σχετικά με μια νέα παραλλαγή, αυτή δεν αποκλείεται. Μπορεί αν προκύψει από την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, με τις μεταναστευτικές ροές στην Ευρώπη και μάλιστα σε πληθυσμούς που δεν έχουν υψηλά ποσοστά εμβολιασμού. Στην Κίνα, επίσης, βλέπουμε αύξηση πάλι της διασποράς κι αυτό είναι ενδεικτικό, επειδή εκεί υπάρχει μεγάλος πληθυσμός», σημείωσε η κα. Λάγιου και πρόσθεσε πως αυτή η πανδημία έχει αποδείξει πως δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις.

Στην πιθανότητα να υπάρξει νέα παραλλαγή του κορονοϊού αναφέρθηκε και ο Καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ, Σωτήρης Τσιόδρας, φέρνοντας ως  παράδειγμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία, η οποία δεν αποκλείεται όπως είπε, να επηρεάσει την πανδημία.

«Η Αφρική ήταν η γενέτειρα νέων στελεχών. Είναι πολύ σημαντική η εμβολιαστική κατάσταση και η διασπορά σε ένα πληθυσμό, για την εμφάνιση νέων παραλλαγών», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ζαούτης: Έχουμε νέο κύμα Όμικρον 2

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης αναφέρθηκε στη νέα παραλλαγή Όμικρον και την υποπαραλλαγή της Όμικρον 2, η οποία τείνει να κυριαρχήσει στη χώρα μας. Η Όμικρον 2 έχει φέρει ένα νέο κύμα «ή κυματάκι, αν θέλετε», όπως είπε, το οποίο αποτυπώνεται με αύξηση κρουσμάτων:

«Αυτό οφείλεται εν μέρει στη μετάλλαξη Όμικρον 2, η οποία υπερισχύει της Όμικρον γιατί είναι πιο μεταδοτική, αν και μοιάζει με το πρώτο στέλεχος στη νοσηρότητα. Οι νοσηλείες μένουν σταθερές, όμως, τις τελευταίες ημέρες είχαμε μια μικρή αύξηση. Η Όμικρον ξέρουμε ότι έχει χαμηλότερο κίνδυνο νοσηλείας, διασωλήνωσης και θανάτου. Θεωρούμε ότι θα είμαστε σε ένα πλατό τις επόμενες μέρες από άποψη κρουσμάτων», ανέφερε.

Ο Αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής, Δημήτρης Παρασκευής, ανέφερε πως το στέλεχος Όμικρον 2 είναι πιο μολυσματικό από το Όμικρον 1 καθώς ο ιός «έχει βρει κάποιους νέους εξελικτικούς δρόμους κι αυτό συμβάλει την αύξησή του και την επέκτασή του», τόνισε και πρόσθεσε πως αυτό δεν σημαίνει ότι και η Όμικρον 2 δεν οδηγεί σε νοσηλείες, βαριές νοσηλείες και θανάτους. «Τα άτομα που νοσηλεύονται, όμως, με σοβαρή έκβαση είναι άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με αυξημένη νοσηρότητα», σημείωσε.

Ο Καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, πρόσθεσε πως οι νοσηλείες -ακόμη και με την Όμικρον- δεν είναι αμελητέες, λόγω του μεγάλου αριθμού των κρουσμάτων: «100 χιλιάδες νοσηλείες μετρά σήμερα η Μεγάλη Βρετανία. Η Όμικρον δεν είναι αμελητέα, οδηγεί σε νοσηλείες», προειδοποίησε.

Τσιόδρας

Πότε θα δούμε άρση των μέτρων στη χώρα μας

Αλλαγές στην επιδημιολογική επιτήρηση προανήγγειλε για τη χώρα μας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Όπως είπε σταδιακά θα σταματήσουμε να θεωρούμε αξιόπιστο δείκτη τον αριθμό των κρουσμάτων, καθώς η παραλλαγή Όμικρον έχει φέρει νέα δεδομένα:

«Θα φύγουμε σιγά -σιγά από τον δείκτη του αριθμού των κρουσμάτων. Θα εστιάζουμε σιγά σιγά για την επιτήρησή μας στους σκληρούς δείκτες: νοσηλείες, διασωληνώσεις και θανάτους. Το testing έχει αλλάξει παγκοσμίως και ειδικά στην Ευρώπη. Γίνονται λιγότερα test και εστιάζονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Τα κρούσματα δεν θα αποτελούν δείκτη της πανδημίας. Θα ακολουθήσουμε κι εμείς τις οδηγίες του ΕCDC. Θα ελέγχουμε τους ευάλωτους και τους ηλικιωμένους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων», ανέφερε συγκεκριμένα ο ίδιος.

Σχετικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων, ο Καθηγητής Δημήτρης Παρασκευής τόνισε πως το εμβόλιο είναι το όπλο μας για τη μετάβαση στη νέα κανονικότητα.

«Σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις το εμβόλιο αποτελεί το πιο βασικό μέτρο προστασίας. Τα Χριστούγεννα μας προφύλαξαν οι εμβολιασμοί και στα σχολεία έχουμε χαμηλό αριθμό κρουσμάτων. Μέτρα όπως η χρήση μάσκας μας προφυλάσσουν και δεν θα πρέπει να τα εγκαταλείψουμε ακόμα», τόνισε.

Η Καθηγήτρια κα. Παγώνα Λάγιου πρόσθεσε πως βρισκόμαστε σε μία φάση της πανδημίας, που έχουμε ένα στέλεχος εξαιρετικά μεταδοτικό:»Το να πετύχουμε μηδέν κρούσματα είναι δύσκολο. Αλλά για την ηπιότερη διάδοση της νόσου, πρέπει να περάσουμε από την επιβολή περιοριστικών μέτρων στην προσωπική ευθύνη. Έχουμε όλοι εκπαιδευτεί, ας πάρουμε αποφάσεις για την προστασία του εαυτού μας», είπε.

«Καταλυτικά για την άρση των μέτρων στο μέλλον, όπως και για την κατάργηση των πιστοποιητικών εμβολιασμού, θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα», πρόσθεσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ως προς τις μάσκες στα σχολεία και γενικότερα την κατάργησή τους στον ευρύ πληθυσμό, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρίζα Τσολιά, είπε πως η κατάργησή τους θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα. «Σίγουρα το φθινόπωρο θα μπορούμε να μην έχουμε μάσκες στα σχολεία, αλλά μέχρι τότε δεν θα τις αποφύγουμε», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά της η Καθηγήτρια κα. Λάγιου πρόσθεσε πως «αν μου λέγατε σήμερα να βγάλουμε τις μάσκες από τα σχολεία θα έλεγα όχι. Κάποια στιγμή θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με την πανδημία. Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε προφυλάσσοντας τους πιο ευάλωτους και αδύναμους», είπε.

Οι μάσκες παρόλα αυτά θα μείνουν στη ζωή μας, όπως είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, «ειδικά για τους πληθυσμούς αυξημένου κινδύνου αλλά και σε χώρους αυξημένου κινδύνου, όπως παραδείγματος χάρη τα νοσοκομεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς».

Αυτό είναι μία διεθνής τάση όπως τόνισε, η οποία φαίνεται ότι θα επικρατήσει στο άμεσο μέλλον.

Νοσηλείες παιδιών: 120 παιδιά με σύνδρομο MIS-C στην Ελλάδα

Όσον αφορά τις νοσηλείες παιδιών, η κ. Τσολιά είπε ότι δεν είδαμε σοβαρά περιστατικά με Όμικρον στα παιδιά. Ωστόσο, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο (MIS-C) το οποίο εμφάνισαν 120 παιδιά στη χώρα μας δεν γνωρίζουμε αν εμφανίζεται στην ίδια συχνότητα με την παραλλαγή Όμικρον, όσο ήταν με την Δέλτα. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο εμβολιασμός φαίνεται πως προστατεύει σε ποσοστό 91% από το σύνδρομο αυτό» κατέληξε.

Ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας, είπε ότι η Όμικρον δίνει κυρίως συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό, «αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν προκαλεί και πνευμονίες». Μάλιστα ανέφερε ότι υπάρχουν ασυμπτωματικοί ασθενείς, που σε μικρότερο ποσοστό από τη Δέλτα ο ιός κατεβαίνει και στο κατώτερο αναπνευστικό, στους πνεύμονες. Ωστόσο, ακόμη και κάποιοι ασθενείς που δεν είχαν συμπτώματα στις ακτινογραφίες εντοπίστηκαν  διηθήσεις.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αντωνία Κουτσούκου,  είναι λάθος να πιστεύουμε ότι στις ΜΕΘ νοσηλεύονται πλέον μόνο ηλικιωμένοι λόγω της Όμικρον. «Έχουμε και ανθρώπους 40 με 60 ετών» τόνισε χαρακτηριστικά και οι περισσότεροι είναι ανεμβολίαστοι.

Από την πλευρά της ηΚαθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου,  μίλησε για δύο νέες κατηγορίες ασθενών που συνήθως νοσηλεύονται πλέον στις ΜΕΘ covid. Όσοι μολύνονται από τον ιό ενώ νοσηλεύονται στο νοσοκομείο για κάποιο άλλο λόγο, αλλά και πολλοί που φτάνουν με έμφραγμα το οποίο συνδέεται με τον covid.

«Οι ασθενείς στις μέρες μας μειώνονται πολύ αργά στις ΜΕΘ καθώς παραμένουν για νοσηλεία περισσότερο χρόνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Covid και εγκυμοσύνη: «Ό,τι πιο τραγικό είναι η εικόνα των εγκύων στη ΜΕΘ», λέει ο Σωτήρης Τσιόδρας

Ο Πέτρος Δρακάκης, καθηγητής Μαιευτικής & Γυναικολογίας, μιλώντας για τις έγκυες ασθενείς με covid, είπε ότι οι ανεμβολίαστες έχουν πάνω από 10 φορές πιθανότητα να νοσήσουν βαριά και να εισαχθούν σε ΜΕΘ. Μάλιστα ανέφερε στοιχεία από το Αττικό νοσοκομείο, τα οποία λένε ότι από τις 113 εισαγωγές εγκύων οι 107 ήταν ανεμβολίαστες από τις οποίες οι 11 μπήκαν στην ΜΕΘ και μία απεβίωσε.

Με δραματικό τόνο ο Σωτήρης Τσιόδρας μίλησε για τις εγκύους, τονίζοντας ότι «εικόνες εγκύων στις ΜΕΘ δεν περιγράφονται με λόγια, είναι ό,τι πιο τραγικό μπορεί να φανταστεί κάποιος».

Η κ. Τσολιά αναφέρθηκε επίσης σε μία παρατήρηση που έχει γίνει διεθνώς και αφορά τα βρέφη που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα οποία φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν κάποια ήπια αναπτυξιακά προβλήματα. Αυτό όπως είπε μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι ενώ κυοφορούνταν ή ως βρέφη βίωσαν το στρες των μητέρων τους αλλά και μετά του περιβάλλοντος που γεννήθηκαν. Ωστόσο, η ίδια έσπευσε να πει ότι όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να βελτιωθούν στα παιδιά αργότερα.

Εμβολιασμοί 3ης σε παιδιά και 4ης δόσης σε ηλικιωμένους

Όσον αφορά τα εμβόλια δεν τίθεται ζήτημα για την αποτελεσματικότητα τους, είπε ο κ. Παρασκευής, καθώς ακόμα και για την Όμικρον φαίνεται ότι η αποτελεσματικότητα μετά την 3η αναμνηστική δόση είναι 60% για την αποφυγή του ιού και 85% για βαριά νόσηση, θάνατο ή διασωλήνωση.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι είναι εξαιρετικά χρήσιμη η τρίτη δόση, ενώ είπαν ότι τα δεδομένα για την τέταρτη δόση «είναι εν εξελίξει και οι αρμόδιες επιτροπές παρακολουθούν τα στοιχεία και σύντομα θα πάρουν τις ανάλογες αποφάσεις».

Όπως είπε κ. Τσολιά, ίσως μέχρι το φθινόπωρο να υπάρξει ένα νέο εμβόλιο που θα περιλαμβάνει και την παραλλαγή Όμικρον. «Μιλάμε για ένα εμβόλιο που θα γίνεται μία φορά το χρόνο» τόνισε, ενώ ο Σωτήρης Τσιόδρας συμπλήρωσε ότι η τέταρτη δόση έχει τη σημασία της μόνο για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και προέβλεψε ότι η αναμνηστική αυτή 4η δόση και γενικότερα οι αναμνηστικές δόσεις θα έχουν νόημα στο μέλλον κυρίως για τις ευπαθείς ομάδες και όχι για τον υγιή πληθυσμό.

Covid-19 και θεραπείες

Η Αναστασία Αντωνιάδου, καθηγήτρια Παθολογίας, μιλώντας για τις νεότερες θεραπείες είπε ότι η παραλλαγή Όμικρον έθεσε εκτός μάχης τα μονοκλωνικά αντισώματα καθώς μόνο ένα παραμένει δραστικό και αυτό δεν υπάρχει στην Ελλάδα.

Όμως, μίλησε για ένα νέο μονοκλωνικό αντίσωμα που θα υπάρχει τον επόμενο μήνα στη χώρα μας και θα χορηγείται προληπτικά σε ανθρώπους με σοβαρά προβλήματα υγείας που δεν μπορούν να εμβολιαστούν. Τέλος, αναφέρθηκε στα δύο χάπια τα οποία χορηγούνται σήμερα στις πρώτες κρίσιμες πέντε ημέρες της λοίμωξης σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τονίζοντας πως το ένα υπάρχει ήδη στην Ελλάδα και χορηγείται και ότι αναμένεται αυτή την εβδομάδα και το δεύτερο.

Για την κατάργηση των πιστοποιητικών, οι επιστήμονες τόνισαν πως παρακολουθούν την πανδημία και ανάλογα με την πορεία της θα ληφθούν οι ανάλογες αποφάσεις για κατάργηση των πιστοποιητικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν