Το κλείσιμο των Γυμνασίων και Λυκείων και η διαφωνία στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων

  • Γιάννα Σουλάκη
σχολεία
Παρά το γεγονός ότι η απόφαση για να προχωρήσει η χώρα σε καθολικό lockdown ήταν ομόφωνη στην Επιτροπή των ειδικών που έκανε τις εισηγήσεις στο πρωθυπουργό, δεν συνέβη το ίδιο και με την απόφαση για το κλείσιμο των Γυμνασίων και Λυκείων.

Διχογνωμία επικράτησε ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την απόφαση για το κλείσιμο Γυμνασίων και Λυκείων. Το γεγονός δεν αρνήθηκε και ο καθηγητής παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την διάρκεια της παρουσίασης των στοιχείων που οδήγησαν στην απόφαση να προχωρήσει η χώρα σε δεύτερο ολικό lockdown.

Δείτε επίσης –  Τσιόδρας: Τα ανησυχητικά επιστημονικά δεδομένα που μας οδήγησαν στο lockdown

O κ.Τσιόδρας αποκάλυψε ότι το θέμα δεν ήταν ένα εύκολο θέμα συζήτησης στην Επιτροπή. «Η επιτροπή διχάστηκε σε αυτό το θέμα. Συζητήσαμε έντονα για αυτό» ανέφερε συγκεκριμένα, ενώ προχώρησε σε επεξήγηση των λόγων που οδήγησαν στην τελική επιλογή να παραμείνουν ανοιχτά, μόνο τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα Νηπιαγωγεία και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής:

“Είμαστε αναφανδόν υπέρ της συνέχισης της εκπαίδευσης”, ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: “Δεν θέλαμε να διακόψουμε τα σχολεία καθώς τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από τον ιό. Ο λόγος είναι η συμβολή τους στη διασπορά. Εκεί ψηφίσαμε και είπαμε να συνεχίσουν μόνο τα Δημοτικά. Σε αυτές τις ηλικίες η διασπορά και η μετάδοση του ιού είναι πάρα πολύ μικρή» και συνέχισε: «Μετά την ηλικία των 16 και 18 είχαμε εισηγηθεί να γίνεται τηλεκπαίδευση».

Δείτε  επίσης – Κορονοϊός: Γιατί οι επιστήμονες ζητούν επιτακτικά το καθολικό lockdown – Όλο το σκεπτικό της Επιτροπής

Τα τρία σενάρια που συζητήθηκαν στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα σχολεία

Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων συζητήθηκαν τρία πιθανά σενάρια σχετικά με το θέμα της εκπαίδευσης και πως θα λειτουργήσει κατά τη διάρκεια του lockdown.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr αυτά ήταν:

  • Να κλείσουν μόνο τα Λύκεια, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη
  • Να κλείσουν μαζί με τα Λύκεια και τα Γυμνάσια
  • Να κλείσουν όλα τα σχολεία

Η τελική απόφαση δεν ήταν ομόφωνη. Παρά το γεγονός ότι μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα σχολεία είναι ασφαλή για τη μετάδοση του κορονοϊού κι ενώ δεν υπάρχουν ενδείξεις υπερμετάδοσης στα σχολεία, ωστόσο είναι γνωστό από μελέτες ότι οι έφηβοι και ιδιαίτερα οι άνω των 16 ετών μεταδίδουν τον ιό, σχεδόν το ίδιο με τους ενήλικες. Επίσης, υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι τα παιδιά κάτω των 10 έως 12 ετών, διασπείρουν ελάχιστα τον ιό.

Δείτε επίσης – Μητσοτάκης: Lockdown από το πρωί του Σαββάτου για 3 εβδομάδες – Με sms και χρήση μάσκας

Εντούτοις, οι μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων, όπως ανέφεραν οι λοιμωξιολόγοι που επιχειρηματολόγησαν υπέρ του κλεισίματος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, συγχρωτίζονται χωρίς να τηρούν τα μέτρα προστασίας (αποστάσεις και μάσκες) τόσο στη διαδρομή μέχρι το σχολείο, όσο και μετά τη λήξη των μαθημάτων.

Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή “σκληρά” επιστημονικά δεδομένα που να συνηγορούν ούτε υπέρ της μίας άποψης, ούτε υπέρ της άλλης. Το σίγουρο είναι, όπως ανέφερε και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ότι όταν υπάρχει εκθετική διασπορά στην κοινότητα, αυτό δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστο και το σχολικό περιβάλλον.

Η διατήρηση των σχολείων ανοιχτών σε όλες τις βαθμίδες, θα μπορούσε να δυναμιτίσει την προσπάθεια όλης της χώρας να σταματήσει την εκθετική διασπορά στην κοινότητα με το νέο lockdown, κι αυτή ήταν η άποψη που τελικά επικράτησε. Το κλείσιμο όλων των σχολείων δεν προκρίθηκε καθόλου ως επιλογή, καθώς είναι ζωτικής σημασίας, όπως συμφώνησαν οι επιστήμονες, να υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή συνέχιση της εκπαίδευσης.