Τρόικα: Κόψτε κι άλλο από φάρμακα- νοσοκομεία! Νέες μαύρες μέρες στην Υγεία

  • Iatropedia
Καμία πραγματική εικόνα για το τι συμβαίνει στην ελληνική κοινωνία δε φαίνεται να έχουν οι δανειστές μας καθώς η επιμονή τους να ζητούν νέο κούρεμα στη φαρμακευτική δαπάνη αλλά και στα νοσοκομεία, αποδεικνύει πως δεν ενδιαφέρονται ούτε στο ελάχιστο για τις αγωνίες των Ελλήνων ασθενών. Τι ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών αλλά και τον υπουργό Υγείας.

Το Θεό τους δε φαίνεται να έχουν οι τροικανοί καθώς ζητούν και νέα περικοπή της φαρμακευτικής δαπάνης. Πόσο αυτή τη φορά; Ακόμη και κατά 1 δις αν είναι εφικτό.

Σήμερα η φαρμακευτική δαπάνη φαίνεται να έχει ξεφύγει από το στόχο των 2,88 δις ευρώ που είχε τεθεί από τις αρχές τους έτους.

Ήδη όμως από το Φεβρουάριο η τρόικα ζητούσε το ποσό αυτό να μην ξεπεράσει τα 2 με 2,1 δις ευρώ. Κάτι που από την αρχή φάνταζε …εκτός θέματος καθώς οι ασθενείς θα έμεναν χωρίς δωρεάν φάρμακα από τον ΕΟΠΥΥ.

Ούτε οι …λογιστικές αλχημείες όμως με το ΦΠΑ και τα νοσοκομειακά φάρμακα που κατέβαζαν κάπως το ποσό, δεν έπεισαν τους δανειστές μας που εκ νέου πιέζουν η δαπάνη να μην ξεπεράσει τα 2 δις. Δηλαδή να περισταλεί κατά 1 δις ευρώ.

Οι μέρες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ αν συμβεί αυτό θα είναι δραματικές για το 2013 καθώς θα υποχρεωθούν είτε να πληρώνουν περισσότερα μέσω της αύξησης της συμμετοχής στα φάρμακα είτε απλά κάποια σκευάσματα δε θα καλύπτονται καθόλου από την κοινωνική ασφάλιση.

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λυκουρέντζος πάντως δε φαίνεται να διαφωνεί και πολύ με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης καθότι μόλις πρόσφατα έκανε έκκληση στη Βουλή να περιορισθεί η συνταγογράφηση.

Άλλωστε στην κατεύθυνση της μείωσης της φαρμακευτικής δαπάνης θα κινηθεί και το Νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκου, το οποίο εκτιμάται από το Υπουργείο ότι θα εξοικονομήσει περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα, δεν φαίνεται να ικανοποιεί τους τροϊκανούς η συγχώνευση των 600 κλινικών στις οποίες έχει προχωρήσει το Υπουργείο Υγείας και απαιτεί κλείσιμο νοσοκομείων, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα και στη νοσοκομειακή δαπάνη.

Καθόλου αισιόδοξοι δεν είναι όμως οι τροικανοί και στο θέμα του ιατρικού τουρισμού με την ιδιωτικοποίηση μέρους του ΕΣΥ αλλά ούτε και με την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Οι δανειστές μας δε θεωρούν ότι μπορούν να εξοικονομηθούν χρήματα μέσα από τους δύο αυτούς δρόμους γι αυτό και επιμένουν σε φάρμακα και λουκέτα στα νοσοκομεία.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν