Τριχόπτωση: “Κλειδί” οι μέθοδοι έγκαιρης διάγνωσης και τεχνικής εμφύτευσης από την DHI, που θα σου αλλάξουν, όχι το κεφάλι, αλλά τη ζωή!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τριχόπτωση
Η απώλεια και η αραίωση των μαλλιών είναι μια απόλυτα φυσική διεργασία της γήρανσης του οργανισμού και, ως τέτοια, είναι εν πολλοίς αποδεκτή. Όταν, όμως, έρχεται πρόωρα και ειδικά όταν αυτό συμβαίνει σε εκτεταμένη διάσταση, τότε δημιουργεί προβλήματα που ξεπερνούν αυτό της εμφάνισης.

Η τριχόπτωση και η αραίωση των μαλλιών σε πρώιμη ηλικία αποτελεί έναν από τους λιγότερο γνωστούς, αλλά επιστημονικά αποδεδειγμένους λόγους που πολλοί άνθρωποι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης, αυξημένου άγχους και στρες. Γεγονός που επιδεινώνεται από την διαπίστωση των ερευνητών, ότι ένας στους τρεις ασθενείς δεν γνωρίζει από τι ακριβώς πάσχει και δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα του προβλήματος του. Συγκεκριμένα, το 67,3% των ασθενών με τριχόπτωση όχι μόνο δεν έχει συμβουλευθεί κάποιον ειδικό γιατρό για τη θεραπεία που πρέπει να εφαρμόσει, αλλά, αντίθετα, ακολουθεί αμφιβόλου ποιότητας και αποτελεσματικότητας πρακτικές, που μαθαίνει μέσω κάποιου γνωστού ή στο διαδίκτυο και οι οποίες, φυσικά, εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία. Γι’ αυτό και στις μέρες μας η ανάγκη για σωστή διάγνωση της τριχόπτωσης καθίσταται ολοένα και μεγαλύτερη

Σε αυτό ακριβώς το σημείο, οι ασθενείς έχουν κάθε λόγο να χαμογελούν, αφού οι εξατομικευμένες υπηρεσίες και προηγμένες τεχνολογίες της DHI, έχουν αποδειχτεί μέσω επιστημονικών ερευνών, ότι δίνουν την λύση που αναζητούν. Η τεχνογνωσία της εταιρείας, που δραστηριοποιείται σε παγκόσμιο επίπεδο από το 1970, έφερε τα τελευταία χρόνια την πιο ολοκληρωμένη μέθοδο διάγνωσης και θεραπείας της τριχόπτωσης.

Το σύστημα διάγνωσης DSA και η συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Το κλειδί στην μέθοδο της DHI είναι η εξατομικευμένη μελέτη για τον κάθε ασθενή το σύστημα διάγνωσης της τριχόπτωσης DSA και Hair Biology Test. Μια ομάδα επιστημόνων που αποτελείται από διοικητικό σύμβουλο, δερματολόγο, πλαστικό χειρουργό, ψυχολόγο και ενδοκρινολόγο, διαγιγνώσκει τα ακριβή αίτια της απώλειας μαλλιών στον ασθενή και καταρτίζει ατομικό πλάνο θεραπείας, εφόσον αυτό κριθεί ότι αποτελεί βιώσιμη επιλογή. Έτσι, η DHI βάζει τον ασθενή σε πρώτο πλάνο και η επιλογή μεταμόσχευσης θα του προταθεί μόνο όταν θα είναι επιστημονικώς βέβαιο ότι θα είναι και αποτελεσματική.

Το σύστημα διάγνωσης DSA είναι επί της ουσίας ένα σύγχρονο τεστ που περιλαμβάνει σε βάθος εξέταση όλων των ψυχολογικών και μαθηματικών πτυχών, δερματολογική εξέταση, το DHI Alopecia Test, καθώς και το νέο Hair Biology Test, που έχει αναπτυχθεί σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και προσφέρει την πιο ολοκληρωμένη ιατρική διάγνωση για όλες τις περιπτώσεις ανδρικής και γυναικείας αλωπεκίας.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου με τίτλο «Μελέτη των αρχέγονων κυττάρων τριχοθυλακίων στον άνθρωπο: Ανάδειξη νέων προοπτικών στην αποκατάσταση της τριχοφυΐας», μελετήθηκε ο ρόλος του μονοπατιού που ανιχνεύει και επιδιορθώνει τις βλάβες του DNA στην ανδρογενετικού τύπου αλωπεκία. Στόχος της επιστημονικής αυτής έρευνας ήταν, μεταξύ άλλων, να διευκρινισθεί αν το οξειδωτικό στρες συσχετίζεται με την αλλοίωση του DNA που ανιχνεύεται στα τριχοθυλάκια των ασθενών με ανδρογενετική αλωπεκία, ενώ οδήγησε και σε μια αποκλειστική καινοτομία, το νέο Hair Biology Test που είναι διαθέσιμο για όλους τους ασθενείς της DHI, σε όλο τον κόσμο.

Οι επιστήμονες εξηγούν το γιατί η μεταμόσχευση μαλλιών δεν ενδείκνυται για όλους

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, το εξατομικευμένο τεστ διάγνωσης DSA μπορεί να αναδείξει τον ψυχολογικό παράγοντα ως την βασική αιτία της τριχόπτωσης. Η DHI σε συνέχεια της συνεργασίας της σε ερευνητικό επίπεδο με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, προχώρησε στη διενέργεια έρευνας με τίτλο «Μελέτη των παθήσεων των τριχών και Ψυχοπαθολογία. Ο Ψυχολογικός άξονας. Ανίχνευση και παρέμβαση».

Αυτή η έρευνα έδειξε ότι ένας στους δέκα ασθενείς που αναζητούν λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης τους στην DHI δεν κρίνεται κατάλληλος για μεταμόσχευση μαλλιών, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα που χρήζουν ιατρικής βοήθειας. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, το 63% των ασθενών που επισκέπτονται την DHI για θέματα τριχόπτωσης, εμφανίζουν καταθλιπτικά ή δυσμορφοβικά συμπτώματα.

Η “νέας γενιάς” τεχνική μεταμόσχευσης μαλλιών Direct Hair Implantation

Από την στιγμή που το τεστ διάγνωσης DSA θα δείξει ότι η υποκείμενη αιτία της τριχόπτωσης δεν εμποδίζει την μεταμόσχευση τριχών, τότε η επιστημονική ομάδα της DHI παρουσιάζει στον ασθενή την πιο προηγμένη μέθοδο που υπάρχει αυτήν τη στιγμή διαθέσιμη σε παγκόσμιο επίπεδο: την τεχνική Direct Hair Implantation.

Είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος που παρουσιάζει μέσο όρο επιτυχημένης φύτρωσης τριχών της τάξης του 97%, την ώρα που στις άλλες τεχνικές το ποσοστό αυτό φτάνει μόλις στο 50%. Και ακριβώς επειδή δεν περιλαμβάνει καθόλου νυστέρια και ράμματα, δεν δημιουργούνται ουλές για την εξαγωγή των τριχοθυλακίων, ούτε και οπές κατά τη διάρκεια της εμφύτευσης. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες ακόμα και από την επόμενη μέρα της συνεδρίας.

Κατά τη διάρκεια αυτής, μπορεί να γίνει ακόμη και μεταμόσχευση πάνω από 10.000 τρίχες. Πρόκειται για μια διαδικασία που εκτελείται αποκλειστικά και μόνο από έμπειρους και άριστα εκπαιδευμένους γιατρούς του DHI Global Medical Group, πιστοποιημένους από την London Hair Restoration Training Academy, η οποία συνεργάζεται, πλέον, επίσημα με δημόσια ευρωπαϊκά πανεπιστήμια στην εκπαίδευση γιατρών πάνω στο DHI Total Care System.

Με τη μεταμόσχευση μαλλιών Direct Hair Implantation, υγιή τριχοθυλάκια από το πίσω μέρος του κεφαλιού, που συνήθως δεν επηρεάζεται από την τριχόπτωση, επιλέγονται προσεκτικά και εμφυτεύονται απευθείας στη λήπτρια περιοχή, όπου υπάρχει αραίωση και πρόβλημα τριχόπτωσης.

Χάρη στη χρήση του ειδικά πατενταρισμένου εργαλείου DHI Implanter κάθε τριχοθυλάκιο τοποθετείται σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, βάθος και κλίση, επιτυγχάνοντας 100% φυσικό αποτέλεσμα και μέγιστη φύτρωση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνική Direct Hair Implantation είναι κατάλληλη τόσο για άνδρες, όσο και για γυναίκες, ενώ δεν απαιτεί από τον/την ασθενή να ξυρίσει το κεφάλι του/της, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αφού ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει κανονικά στην εργασία και τις καθημερινές του δραστηριότητες, μια μέρα μετά τη μεταμόσχευση, χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.