«Τρία ύποπτα κρούσματα με συμπτώματα κοροναϊού στο «Ελ. Βενιζέλος» – Δείτε φωτο από άσκηση προσομείωσης του ΕΚΑΒ

  • Γιάννα Σουλάκη
Λίγη ώρα πριν την προσγείωση του αεροσκάφους, ο πιλότος ενημερώνει τον πυργο ελέγχου ότι ανάμεσα στους επιβάτες βρίσκονται και 3 άνθρωποι που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα κοροναϊού. Στο αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος" σημαίνει συναγερμός. Ειδοποιείται το ΕΚΑΒ.

Σύμφωνα με το σενάριο του ΕΚΑΒ, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώνεται πτήσης αεροπορικής εταιρείας, όπου ο πιλότος (λίγη ώρα πριν από την άφιξη) ενημερώνει τον Πύργο Ελέγχου, πως ανάμεσα στους επιβάτες υπάρχουν 3 άτομα που έχουν εκδηλώσει πιθανά συμπτώματα Κορωνοϊού 2019-nCoV.

Τα άτομα αυτά εμφανίζουν πυρετό, εμετούς και πόνους στην κοιλιακή χώρα και το προσωπικό του αεροσκάφους τα έχει, ήδη, απομονώσει στα τελευταία καθίσματα του αεροσκάφους. Άμεσα  ενημερώνεται όλη η αλυσίδα επείγουσας παρέμβασης: ο Πύργος Ελέγχου ενημερώνει το Κέντρο Επιχειρήσεων Αερολιμένα (ASOC) αλλά και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ),  η οποία με τη σειρά της ενημερώνει το Αεροϋγειονομείο, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αλλά και την υπηρεσία Επείγουσας Ιατρικής Βοήθειας Αερολιμένα του ΕΚΑΒ (ΥΕΙΒΑ-ΕΚΑΒ).  Η τελευταία ζητά από το ΕΚΑΒ (166) ασθενοφόρα για την διακομιδή των ύποπτων περιστατικών.

Στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» καταφτάνουν τρία (3) ασθενοφόρα για να διακομίσουν τα ύποπτα περιστατικά Κορωνοϊού 2019-nCoV στο ορισμένο Νοσοκομείο Αναφοράς Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία». Ταυτόχρονα ενημερώνεται για την επικείμενη υποδοχή, των εν λόγω περιστατικών, το Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία» αλλά και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ). Τα ύποπτα κρούσματα διακομίζονται στο «Σωτηρία».

ΕΚΑΒ

Κατά την άφιξη των τριών (3) ύποπτων περιστατικών Κορωνοϊού 2019-nCoV στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία», ενεργοποιούνται όλοι οι προβλεπόμενοι μηχανισμοί αντιμετώπισης από το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμώξεων του Νοσοκομείου.

ΕΚΑΒ: Η άσκηση ολοκληρώθηκε με επιτυχία

Η ευρείας κλίμακας άσκηση ετοιμότητας & προσομοίωσης για την αντιμετώπιση ύποπτων περιστατικών κορωνοϊού 2019-nCoV, στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος» και στο Γ.Ν. Νοσημάτων Θώρακος Αθηνών «Η Σωτηρία»,  που πραγματοποίησε το ΕΚΑΒ, ολοκληρώθηκε με επιτυχία.

Η συγκεκριμένη άσκηση ετοιμότητας έγινε ανάμεσα στους συναρμόδιους Φορείς και τις Δομές Υγείας (ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ, 1η Υγειονομική Περιφέρεια Αττικής, Νοσοκομείο Αναφοράς υποδοχής ύποπτου Περιστατικού Κορωνοϊού 2019-nCoV) με φορείς του ιδιωτικού τομέα (Διεθνής Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος»), και πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη του Προέδρου του ΕΚΑΒ κου Παπαευσταθίου Νίκου, του Διοικητή της 1ης ΥΠΕ κου Στάθη Παναγιώτη, του Υπεύθυνου Σχεδιασμού Επιχειρησιακών Ασκήσεων του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ κου Μίχου Νίκου, του Διευθυντή Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ κου Πύρρου Δημήτρη, της Διευθύντριας του ΕΤΙΚ ΕΚΑΒ κας Ζυγούρα Αναστασίας, της Υπεύθυνης ΥΕΙΒΑ-ΕΚΑΒ κας Γκέσουρα Δήμητρας, εκπροσώπων του ΕΟΔΥ αλλά και στελεχών του Κέντρου Επιχειρήσεων Αερολιμένα (ASOC).