Τρεις γιατροί αντί των 32 που χρειάζονται, υπηρετούν στο ΠΕΔΥ Αιγίου-Ακράτας

  • Iatropedia
Δεν είναι μόνο το ΕΣΥ που καταρρέει αλλά και το ΠΕΔΥ αφήνοντας τους πολίτες χωρίς πρωτοβάθμια φροντίδα. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αιγιαλείας στηλίτευσε σήμερα με επίσημη ανακοίνωσή του την πλήρη κατάρρευση της Πρωτοβάθμαις Φροντίδας Υγείας στο ΠΕΔΥ Αιγίου και το Κέντρο Υγείας Ακράτας όπου το 2008 υπηρετούσαν 32 γιατροί και τώρα μόλις...3!

Τα μέλη του Συλλόγουν αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση:

«Η ΠΦΥ (που συμπεριλαμβάνει το ΠΕΔΥ Αιγίου, το ΚΥ Ακράτας και τα Περιφερειακά Ιατρεία) εξυπηρετούσε χιλιάδες ασφαλισμένους. Αυτή τη στιγμή το ΠΕΔΥ δεν λειτουργεί σχεδόν καθόλου (3 γιατροί, 2 οδοντίατροι, έναντι συνολικά 32 γιατρών που υπηρετούσαν μόνο στο ΙΚΑ το 2008). Στο ΠΕΔΥ Αιγίου η κατάσταση είναι απελπιστική.

Δεν υπάρχει τίποτα από υλικά ακόμα και πολύ φθηνά, όπως ενέσεις αναισθητικού για εξαγωγές δοντιών, ενώ αναμένεται από μήνες η επισκευή του τροχού του οδοντιατρείου (κόστους 140 Ευρώ).

Το ίδιο και στο ΚΥ Ακράτας όπου έχουν μείνει μόνο οι γιατροί, με τεράστιες ελλείψεις σε λοιπό προσωπικό και σε υλικά.

Στα Περιφερειακά ιατρεία οι συχνές μετακινήσεις γιατρών δημιουργούν σημαντικά προβλήματα εύρυθμης λειτουργίας. Η εφαρμογή στην υγεία των μνημονιακών πολιτικών που υλοποιήθηκε στην ΠΦΥ με τον Ν. 4238/14 και την αναφορά πλέον των ΚΥ στις ΥΠΕ (Υγειονομικές Περιφέρειες), δημιούργησε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα».