Τραγωδία στην Πύλο: Μεγάλη κινητοποίηση του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή των διασωθέντων από το ναυάγιο

  • Γιάννα Σουλάκη
ναυάγιο
Τεράστια υγειονομική επιχείρηση έχει στηθεί στην Καλαμάτα για την διάσωση μεταναστών από το ναυάγιο που έγινε σήμερα (14.06.2023) στην Πύλο.

Ο τραγικός απολογισμός κάνει λόγο για 59 πτώματα μέχρι στιγμής, ενώ το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, που βρίσκεται επιτόπου έχει μεταφέρει 22 άτομα σε νοσοκομεία της περιοχής.

Τέσσερις από του μετανάστες διακομίστηκαν με Super Puma στο νοσοκομείο της Καλαμάτας, όπου διαπιστώθηκε πως είναι καλά στην υγεία τους.

Συνολικά οι διασωθέντες μέχρι τώρα αριθμούν 104 άτομα, οι οποίοι περισυνελέγησαν από το Λιμενικό Σώμα, 47 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πύλου. Εκεί ανετράπη στη θαλάσσια περιοχή αλιευτικό σκάφος, το οποίο είχε ξεκινήσει από τη Λιβύη (Τομπρούκ) με προορισμό την Ιταλία.

Υπάρχουν φόβοι για πάνω από 500 επιβαίνοντες και εκατοντάδες νεκρούς.

Επιτόπου συντονίζει την επιχείρηση, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ – ΚΕΠΥ, Νίκος Παπαευσταθίου, ο οποίος έθεσε σε μέγιστη ετοιμότητα τα νοσοκομεία Καλαμάτας και Τρίπολης και όλα τα όμορα Κέντρα Υγείας.

Στην επιχείρηση συμμετέχουν 15 ασθενοφόρα και δύο οχήματα ΕΤΙΚ (Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών) με συνολικά 6 γιατρούς του ΕΚΑΒ και 40 διασώστες. Τα τελευταία φέρουν υγειονομικό υλικό (ακόμη και φορεία) για πολύ μεγάλο αριθμό ατόμων.

Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν, επίσης, δύο περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό του Λιμενικού Σώματος, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, επτά παραπλέοντα πλοία, ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού και ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος.

Στο λιμάνι της Καλαμάτας, όπου διακομίζονται όλοι οι διασωθέντες, έχει οργανωθεί υποδοχή σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σημειώνεται ότι κατά τον εντοπισμό των διασωθέντων κανείς δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επικοινωνία με τον Ιωάννη Σαρμά για την τραγωδία, ενώ αναβλήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση της ΝΔ στην Πάτρα.