Το Σωματείο Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό» μπαίνει ανάχωμα στις αλλαγές που προβλέπει δωρεά του ΙΣΝ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των μελών του ΣΕΝΕ και των δύο υπουργών Υγείας για το θέμα της εγκατάστασης της Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ σε χώρο του νοσοκομείου, ο Ανδρέας Ξανθός αποδέχτηκε ότι ήταν λάθος που δεν υπήρξε προσυνεννόηση με τους εργαζόμενους, ενώ ο Παύλος Πολάκης επισήμανε ότι τα 2/3 των χώρων του ιδρύματος παραμένουν άδεια... Οι εργαζόμενοι πάντως παραμένουν ανένδοτοι και αναπτύσσουν σωρεία επιχειρημάτων που δικαιώνουν τις θέσεις τους.

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε ήδη γνωστό, σε ακύρωση της χρηματικής δωρεάς προχώρησε με ομόφωνη απόφαση το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς το ΔΣ του νοσοκομείου ενημέρωσε ότι δεν συμφωνεί να προχωρήσει το έργο όπως αρχικά σχεδιάστηκε…

Όπως ενημερώνουν από το ΣΕΝΕ, οι υπουργοί Υγείας ισχυρίστηκαν ότι δεν θα θιγεί ο «Ευαγγελισμός» και συγκεκριμένα ότι:

Ø    Το οικόπεδο θα παραμείνει στον Ευαγγελισμό.

Ø    Τα κτίρια δεν θα γκρεμισθούν, αλλά θα επισκευασθούν(;).

Ø    Οι υπάρχουσες λειτουργίες θα παραμείνουν στον «Ευαγγελισμό», ωστόσο, όπως οι ίδιοι παραδέχτηκαν, ούτε μελέτη μεταφοράς τους υπάρχει (για όσο διάστημα διαρκούν οι εργασίες), ούτε και χώροι!

Ø    Το υπουργείο είπαν, δήθεν …ανέτρεψε τα σχέδια της «άρχουσας τάξης» του Ευαγγελισμού που από χρόνια διαπραγματευόταν με το Ίδρυμα Νιάρχου την αποκλειστική δωρεά 250 εκ. ευρώ στον «Ευαγγελισμό». Ότι με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού «τεμάχισε» αυτή τη δωρεά για δημιουργία 2 άλλων νοσοκομείων, για το ΕΚΑΒ και ένα μέρος για τον «Ευαγγελισμό».

Ø    Επέμειναν με προκλητικό τρόπο ότι η απόφασή τους αυτή (περί εγκατάστασης της Πανεπιστημιακής Σχολής μέσα στο ήδη ασφυκτικά δομημένο οικοδομικό τετράγωνο του Ευαγγελισμού, στο οποίο συνυπάρχουν πάνω από 3.500 εργαζόμενοι, χιλιάδες εκπαιδευόμενοι και άνω των 50.000/ μήνα χρήστες των υπηρεσιών του) είναι αμετάκλητη(!!!).

Τι βλέπουν όμως αυτοί που εργάζονται μέσα στο νοσοκομείο:

Σημειώνεται ότι με το ρυθμό ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του Ευαγγελισμού τα τελευταία 30 χρόνια το νοσοκομείο χρειάζεται 400-800 τετραγωνικά μέτρα επιπλέον κατ’έτος (σύμφωνα με την εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας). Οι ίδιοι δηλαδή, ανέλαβαν την ευθύνη όχι απλώς, απορρίπτοντας το λογική απαίτηση για αποσυμφόρηση, αλλά στηρίζοντας επί της ουσίας το στοίβαγμα και άλλων υπηρεσιών και ανθρώπων!

Ø    Με απαράδεκτο και προσβλητικό τρόπο υπονόησαν ότι το Σωματείο μας διακατέχεται από «συντεχνιασμό» και ότι οι αντιδράσεις μας πιθανώς να υποκρύπτουν και βλέψεις για επεκτάσεις κλινικών, βλέψεις διευθυντών κ.λπ. Ντροπή! Ζητήσαμε αποσυμφόρηση των υπαρχουσών λειτουργιών, μείωση υπηρεσιών Π.Φ.Υ. και αξιοποίηση των χώρων για να λειτουργεί το νοσοκομείο ανθρώπινα για τους ασθενείς και για τους εργαζόμενους.

Ø    Προκλητικά ο κος Πολάκης κραύγασε ότι τα 2/3 των χώρων είναι άδεια! Μήπως έχει άμεση γνώση εκείνος και όχι εμείς που εργαζόμαστε δεκαετίες εκεί;

Ø    Το επιχείρημα περί «συλλειτουργίας» Πανεπιστημίου και Ευαγγελισμού με τη Σχολή «μέσα» στον «Ευαγγελισμό» καταρρίπτεται αυτόματα. Εδώ και δεκαετίες υπήρχε ουσιαστική συλλειτουργία ΑΕΙ + ΤΕΙ Νοσηλευτικής και Ιατρικής σχολής με την εκπαίδευση χιλιάδων σπουδαστών στον «Ευαγγελισμό». Που διαταράχθηκε αυτή η «συλλειτουργία» και πρέπει οπωσδήποτε να εγκατασταθεί η σχολή (με όλες τις υπηρεσίες της) ΜΕΣΑ στον Ευαγγελισμό; είναι γνωστό πως χρόνια τώρα, η σχολή Νοσηλευτικής του ΕΚΠΑ λειτουργεί δίπλα σε μεγάλα νοσοκομεία και ΟΧΙ ΜΕΣΑ στα νοσοκομεία.

Ø    Στα επιχειρήματά μας περί «ΑΣΦΥΞΙΑΣ» δηλ. τελικά δυσλειτουργίας των υπηρεσιών του Ευαγγελισμού (ίσως, και συνακόλουθη συγχώνευσή τους) αν υλοποιηθεί η απόφαση Κυβέρνηση – Ι. Σ. Νιάρχος – ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΑΝΤΗΣΗ!

Ø    Από την πρώτη στιγμή που υπεγράφη στο Μαξίμου η συμφωνία και ως τον Σεπτέμβρη δεκάδες φορές ΑΠΑΙΤΗΣΑΜΕ να μας γνωστοποιηθεί το πλήρες κείμενο. Η απάντηση ήταν σταθερά «δεν γνωρίζουμε».

Ø    ΟΜΩΣ, από τη συζήτηση (αλλά και από σχετική αλληλογραφία), προέκυψε ότι τα διορισμένα μέλη της διοίκησης του Ευαγγελισμού ήταν από την πρώτη στιγμή γνώστες των σχεδίων αυτών παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις τους! Έχουν λοιπόν σοβαρότατες ευθύνες για ό,τι επακολουθήσει!

Ø    Υπάρχει εκβιασμός από διαφόρους κύκλους ότι:

Ή θα δεχθείτε πακέτο όρους της δωρεάς και την ασφυξία του Ευαγγελισμού, ή θα κόψουμε τα 8,5 εκ. ευρώ που αποφάσισε να δώσει το Ι.Σ. Νιάρχος στον Ευαγγελισμό για αγορά εξοπλισμού.

Εκβιασμό δεν δεχόμαστε. Το νοσοκομείο έχει ζητήσει από τα yπουργεία Οικονομικών και Υγείας από τον Ιούλιο του 2016 ανανέωση και συντήρηση ΟΛΟΥ του εξοπλισμού του νοσοκομείου. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΙ! Δεν θα αποδεχτούν οι εργαζόμενοι & γενικά, οι χρήστες των υπηρεσιών υγείας στους εκβιασμούς του  Ι.Σ.Ν. στα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών.

Συνάδελφοι,

Η αντίδρασή μας τάραξε ήδη κάποια «λιμνάζοντα νερά» στο yπουργείο, αλλά και σε άλλους κύκλους που «παρεμβαίνουν» με τον τρόπο τους στις κεντρικές κυβερνητικές επιλογές. Παραμένουμε σε ετοιμότητα.

Θα ακολουθήσουν οι ενέργειες που έχουμε προαναγγείλει.

Τους ξαναλέμε: Η βασική αντίθεσή μας είναι απέναντι στα σχέδιά τους να τεμαχίσουν τον «Ευαγγελισμό» και να εγκαταστήσουν νέες λειτουργίες που μπορούν άνετα να τις εγκαταστήσουν αλλού. Έχουμε συμπαραστάτες και το Σύλλογο των Φοιτητών Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ, έχουμε τη συμφωνία της συντριπτικής πλειοψηφίας της υγειονομικής κοινότητας του Ευαγγελισμού.

Επιτέλους, ας σεβαστούν αυτό για το οποίο ορκίστηκαν (και ως γιατροί & και ως υπουργοί Yγείας): Tην απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών υγείας στους αρρώστους, υπόθεση άρρηκτα δεμένη με τα εργασιακά κι επιστημονικά δικαιώματα των υγειονομικών!

Διαβάστε παρακάτω την πρώτη ενημέρωση που είχε στείλει το ΣΕΝΕ για το θέμα:

Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί να στηρίξει τα δημόσια νοσοκομεία με κρατική χρηματοδότηση προκειμένου να αναταθεί το δημόσιο σύστημα υγείας που αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, προσφεύγει στο εφοπλιστικό κεφάλαιο για την δημιουργία και ανανέωση των υποδομών και του εξοπλισμού, «ξεπλένοντάς» το με «νόμιμες» φοροαπαλλαγές.

Τελευταίο παράδειγμα, η λεόντειος σύμβαση που υπέγραψε με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος μέσω της οποίας, πέραν των άλλων, επιχειρείται η κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου του Οίκου αδελφών του Νοσοκομείου μας και η παραχώρηση αυτού αλλά και του διπλανού κτιρίου στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για την δημιουργία Πανεπιστημιακής σχολής νοσηλευτών, με «αντάλλαγμα» τη δωρεά εξοπλισμού στο νοσοκομείο.

Παρατήρηση 1η: Αποτελεί μεγίστη πρόκληση να αποφασίζει ο «δωρητής» για κτίρια του νοσοκομείου και να προσδιορίζει εκ των προτέρων την χρήση τους, να αγνοεί προκλητικά ότι ο Ευαγγελισμός ασφυκτιά από κτίσματα και να θέλει να συσσωρεύσει στο κέντρο της Αθήνας υπηρεσίες που ήδη στεγάζονται ή θα μπορούσε άνετα να στεγαστούν σε χώρους που δεν πνίγονται απ’το μπετόν.

Παρατήρηση 2η: Σε κανένα νοσοκομείο της χώρας δεν έχει την έδρα της και τις υπηρεσίες της ολόκληρη Πανεπιστημιακή σχολή. Δεν πρόκειται απλά για μια Πανεπιστημιακή κλινική σε δημόσιο νοσοκομείο, κάτι συνηθισμένο, αλλά για ολόκληρη σχολή.

Ως Σωματείο Εργαζομένων με προηγούμενη ανακοίνωσή μας έχουμε ταχθεί απέναντι τόσο στην ψήφιση της συγκεκριμένης σύμβασης, που έγινε με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς καμιά ενημέρωση τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου, όσο και των εργαζόμενων όσο και στην εκχώρηση του κτιρίου και του χώρου στο Πανεπιστήμιο. Η πρακτική αυτή γεννά πολλά ερωτηματικά!

Έχουμε πολλές φορές επισημάνει ότι λόγω της στενότητας των χώρων ο Ευαγγελισμός δεν μπορεί να παραχωρήσει ούτε σπιθαμή από χώρους του. Η παραχώρηση αυτή θα δημιουργήσει νέα προβλήματα αφού στα κτίρια αυτά λειτουργούν πολλές υπηρεσίες του νοσοκομείου και στεγάζονται κοιτώνες για προσωπικό με ιδιαίτερα οικονομικά προβλήματα. Λεπτομερέστερα αναφερθήκαμε στην προηγούμενη ανακοίνωση. Αντίθετα, ως Σωματείο διεκδικούμε αυτοί οι χώροι να παραμείνουν στην ιδιοκτησία και χρήση του νοσοκομείου, να ανακατασκευαστούν και να αξιοποιηθούν για να στεγάσουν υπηρεσίες του νοσοκομείου που σήμερα ασφυκτιούν.

Αν στον Ευαγγελισμό εγκατασταθούν νέες λειτουργίες η ασφυξία θα μεγαλώσει μαζί και η απειλή για την ασφαλή περίθαλψη των αρρώστων.

à    Δεν μας ικανοποιεί καμία «αναδίπλωση» του Υπουργείου για δήθεν παραχώρηση μισού κτιρίου στον Ευαγγελισμό και μισού στην Πανεπιστημιακή σχολή.

Α Π Α Ι Τ Ο Υ Μ Ε:

Να γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες – μελέτη, συντήρηση, επισκευή, εκσυχρονισμοί δικτύων και ο,τιδήποτε απαιτείται – προκειμένου το κτίριο να είναι πλήρως λειτουργικό για τις ανάγκες που προκύπτουν από το χαρακτήρα του νοσοκομείου. Ν’αποσυμφορηθούν κρίσιμες λειτουργίες επιστημονικών τμημάτων που σήμερα γίνονται σε περιορισμένους και ακατάλληλους χώρους (βλ. για παράδειγμα αναμονή μεταμοσχευμένων ασθενών, και πολλά άλλα).

Ας σκεφτούν ότι ο Ευαγγελισμός που έχει χαρακτήρα γ΄- δ΄βάθμιου νοσοκομείου και με εργαστήρια κέντρα αναφοράς, είναι ήδη επιφορτισμένος με τεράστιο όγκο υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας!

Ας σκεφτούν ότι κάθε χρόνο στον Ευαγγελισμό εξετάζονται πάνω από μισό εκατομμύριο ασθενείς και οι συνολικοί επισκέπτες είναι μερικά εκατομμύρια πληθυσμού.

Ας σκεφτούν ότι οι λειτουργίες του νοσοκομείου έχουν ανάγκη από νέους χώρους για να γίνεται όχι απλά ανθρώπινη δουλειά, αλλά καταρχήν να πληρούνται στοιχειώδεις όροι υγείας κι ασφάλειας πρώτα για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενους.

Στην συνεδρίαση του ΔΣ του σωματείου στις 25/9/2018 αποφασίστηκε να προβούμε σε μια σειρά ενέργειες σε συνεργασία και με άλλους φορείς προκειμένου να αποτρέψουμε αυτή την εξέλιξη:

1.           Την παρέμβαση στη Διοίκηση του νοσοκομείου και στο Υπουργείο Υγείας για να εκφράσουμε την αντίθεσή μας στην κατεδάφιση του ιστορικού κτιρίου του Οίκου Αδελφών και στην παραχώρηση των χώρων που καταλαμβάνουν τα δύο κτίρια, στο πανεπιστήμιο.

2.           Αίτημα για συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου,  του οποίου τα μέλη δεν έχουν ενημερωθεί σχετικά, με την απαίτηση να μην παραχωρηθούν οι δύο χώροι στο πανεπιστήμιο. Στο Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου το Σωματείο θα καταθέσει το αίτημα να χρηματοδοτηθεί η ανακατασκευή των κτιρίων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του νοσοκομείου.

3.           Να απευθυνθεί το ΔΣ του Σωματείου σε φορείς που σχετίζονται με το αντικείμενο (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, Σύλλογος Αρχαιολόγων κλπ) προκειμένου να υπάρχει στήριξη και τεκμηρίωση σχετικά με την ιστορικότητα του συγκεκριμένου κτιρίου

4.           Την διερεύνηση της δυνατότητας προσφυγής στη δικαιοσύνη με στόχο την αποτροπή της κατεδάφισης του ιστορικού κτιρίου και αποκλειστική χρήση των κτιρίων από τον Ευαγγελισμό.

5.           Την λεπτομερή ενημέρωση των συναδέλφων και την πραγματοποίηση δράσεων προκειμένου να αποτραπούν τα δρομολογημένα σχέδια της κυβέρνησης.

6.           Τη δημοσιοποίηση του ζητήματος και αίτημα για στήριξη από άλλους κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς καθώς και τοπικούς φορείς.

Όχι στον τεμαχισμό του νοσοκομείου μας

Ναι στις αναγκαίες εργασίες ώστε να αξιοποιηθούν οι χώροι αποκλειστικά από τον Ευαγγελισμό.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν