Το Ozempic μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων και θανάτου

  • Iatropedia newsroom
ozempic
Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι τα φάρμακα της κατηγορίας GLP-1 έχουν ιατρικά οφέλη και για καταστάσεις πέρα από τον διαβήτη τύπου 2 και την απώλεια βάρους

Το Ozempic, το φάρμακο για τον διαβήτη της Novo Nordisk, καθυστέρησε την εξέλιξη της χρόνιας νεφρικής νόσου σε ασθενείς με διαβήτη, σύμφωνα με μεγάλη δοκιμή τελικού σταδίου, μειώνοντας τον κίνδυνο σοβαρών καρδιακών συμβάντων και θανάτου κατά 24%.

Σύμφωνα με τη δανέζικη φαρμακοβιομηχανία, από χρόνια νεφρική νόσο πάσχει περίπου το 40% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 και επηρεάζονται παγκοσμίως περίπου 700 εκατομμύρια ασθενείς.

Η Novo Nordisk διέκοψε, μάλιστα, τη δοκιμή τον Οκτώβριο, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα από το προγραμματισμένο, επειδή ήταν σαφές, από ενδιάμεση ανάλυση, ότι η θεραπεία θα πετύχαινε.

«Η δοκιμή πέτυχε τον πρωταρχικό της στόχο επιδεικνύοντας στατιστικά σημαντική και μεγαλύτερο του αναμενομένου περιορισμό της εξέλιξης της νεφρικής νόσου, των σοβαρών ανεπιθύμητων καρδιαγγειακών συμβάντων (MACE) και του θανάτου κατά 24%», ανέφερε η εταιρεία σε ανακοίνωσή της την Τρίτη 5 Μαρτίου.

Τα αποτελέσματα της δοκιμής είναι η πιο πρόσφατη ένδειξη ότι τα φάρμακα της κατηγορίας GLP-1 έχουν ιατρικά οφέλη και για καταστάσεις πέρα από τον διαβήτη τύπου 2 και την απώλεια βάρους, πέρα δηλαδή από τους αρχικούς σκοπούς τους.

Η δοκιμή, που ονομάζεται FLOW, ξεκίνησε το 2019 και περιλάμβανε περίπου 3.500 ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και μέτρια έως σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο στους οποίους χορηγήθηκε 1 μιλιγκράμ (mg) σεμαγλουτίδης μία φορά την εβδομάδα εκτός από την τυπική φροντίδα.

«Τα θετικά αποτελέσματα από το FLOW καταδεικνύουν τη δυνατότητα η σεμαγλουτίδη να γίνει η πρώτη θεραπευτική επιλογή GLP-1 για άτομα που ζουν με διαβήτη τύπου 2 και χρόνια νεφρική νόσο», δήλωσε ο επικεφαλής ανάπτυξης της Novo, Martin Holst Lange.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα στις ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ και των ΗΠΑ για επέκταση της ετικέτας για το Ozempic εντός του έτους.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική έρευνα για τον ασθενή στις καρέκλες του Θεαγενείου

Ποιο λαχανικό δεν πρέπει να μένει καθόλου εκτός ψυγείου και γιατί

Φαρμακευτική κάνναβη: Η πρώτη συνταγή στη Βόρεια Ελλάδα από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου