Φαρμακευτική κάνναβη: Η πρώτη συνταγή στη Βόρεια Ελλάδα από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου

  • Iatropedia newsroom
φαρμακευτική κάνναβη
Ο νόμος που έδινε το «πράσινο φως» για φαρμακευτική κάνναβη στη χώρα μας προϋπήρχε από το 2022, όμως, δεν υπήρχαν νόμιμα φάρμακα.

Η πρώτη συνταγή για φαρμακευτική κάνναβη στη Θεσσαλονίκη εκδόθηκε, σήμερα Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, από το Ιατρείο Πόνου και Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Η πρώτη συνταγή χορηγήθηκε σε ασθενή με χρόνιο νευροπαθητικό πόνο, ο οποίος δεν κατάφερε να ανακουφιστεί από τις συμβατικές θεραπείες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου.

Με τη συνταγή ανά χείρας, ο 55χρονος ασθενής αισιοδοξεί πλέον ότι θα μπορέσει να ανακουφιστεί από τον χρόνιο πόνο, αγοράζοντας φαρμακευτική κάνναβη για ιατρική χρήση από το φαρμακείο. Την πόρτα του φαρμακείου για να εκτελέσει μια αντίστοιχη συνταγή θα περάσει και μια 60χρονη, η δεύτερη ασθενής που έχοντας υποστεί μεγάλη ταλαιπωρία εξαιτίας νευροπαθητικού πόνου βρήκε, επίσης, πρόσβαση στη συγκεκριμένη θεραπεία, μέσω του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Δείτε επίσης: Φαρμακευτική κάνναβη: Η γιατρός που χορήγησε το πρώτο σκεύασμα εξηγεί ποιοι θα ωφεληθούν και ποιοι κινδυνεύουν

«Η χρήση της φαρμακευτικής κάνναβης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου, που σχετίζεται με καρκίνο ή παθήσεις του κεντρικού ή του περιφερικού νευρικού συστήματος, όπως νευροπαθητικός πόνος που προκαλείται από: νευρική βλάβη, “μέλος φάντασμα”, νευραλγία τριδύμου, μεθερπητική νευραλγία, που δεν ανταποκρίνονται όμως στις συμβατικές θεραπείες. Επίσης  χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση  της σπαστικότητας που σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας ή βλάβες του νωτιαίου μυελού», επισημαίνει η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Διευθύντρια Αναισθησιολογικού Τμήματος – Ιατρείου Πόνου στο Γ.Ν. Παπαγεωργίου Ελένη Κοράκη.

Η φαρμακευτική κάνναβη διατίθεται σε μορφή ολόκληρων ξηρών ανθέων φυτού κάνναβης προς εισπνοή και περιέχει τις δραστικές ουσίες Δ9-τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και κανναβιδιόλη (CBD).

Δείτε επίσης: Συνάντηση Άδωνι Γεωργιάδη με την πρώτη ασθενή που έλαβε συνταγογραφούμενη φαρμακευτική κάνναβη

Το κόστος της θεραπείας επιβαρύνει αποκλειστικά τον ασθενή

Σύμφωνα με την κ. Κοράκη τα κανναβινοειδή ατμοποιούνται με τη χρήση του ατμοποιητή, μιας ειδικής συσκευής που επιτρέπει την εισπνοή ενώσεων κάνναβης χωρίς την καύση που σχετίζεται με το κάπνισμα. Μπορούν έτσι να προσφέρουν έως και τέσσερις ώρες ανακούφισης από τους πόνους. Η επιλογή της σωστής δόσης είναι μια διαδικασία που ορίζεται, βήμα προς βήμα, εξατομικευμένα για κάθε ασθενή, σε συνεργασία με τον γιατρό.

Ασθενείς που έχουν δοκιμάσει τις συμβατικές θεραπείες, χωρίς όμως να έχουν ανακουφιστεί από χρόνιους πόνους, μπορούν να απευθυνθούν στο Ιατρείο Πόνου του Γ.Ν. Παπαγεωργίου, κλείνοντας ραντεβού μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 14741. Κατά την επίσκεψη του ασθενή, εξετάζεται ο πλήρης ιατρικός του φάκελος, ώστε να διαπιστωθεί αν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση της φαρμακευτικής κάνναβης.

Το κόστος της θεραπείας επιβαρύνει αποκλειστικά τον ασθενή, αφού η προμήθεια τόσο του ατμοποιητή όσο και της φαρμακευτικής κάνναβης δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: Φαρμακευτική κάνναβη: Η πρώτη συνταγή αφορά ανακούφιση από χρόνιο πόνο