Το όνομα αυτού ΕΟΔΥ και έρχεται να αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ – Το πολυνομοσχέδιο του ΥΥΚΑ κατατέθηκε

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το πρώτο από τα δύο πολυνομοσχέδια του υπουργείου Υγείας που αναμέναμε μέχρι τον Απρίλιο κατατέθηκε στη Βουλή, όπως είχε γράψει προ ημερών το Iatropedia, και περιλαμβάνει τόσο την σύσταση του νέου φορέα ΕΟΔΥ ο οποίος θα αντικαταστήσει το ΚΕΕΛΠΝΟ, όσο και αλλαγές στην λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών. Τέλος, σε αυτό έχουν περιληφθεί και άλλα επιμέρους "ανοιχτά" θέματα όπως είναι αυτά της κυκλοφορίας καπνικών προϊόντων και των ηλεκτρονικών τσιγάρων...

Το νομοσχέδιο με την ονομασία «Εκσυγχρονισμός και Αναμόρφωση Θεσμικού Πλαισίου Ιδιωτικών Κλινικών, Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Σύσταση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και λοιπές διατάξεις» μπορείτε να το διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Διαβάστε εδώ τα πάντα για το ΕΟΔΥ

Προ των πυλών το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΚΕΕΛΠΝΟ και τις ιδιωτικές κλινικές

Ας δούμε μερικά από τα θέματα που αγγίζει το νέο πολυνομοσχέδιο:

Καπνικά προϊόντα

Με αυστηρούς όρους επιτρέπεται η κυκλοφορία στην ελληνική αγορά του ηλεκτρονικού τσιγάρου το οποίο δεν περιέχει νικοτίνη. Η σχετική διάταξη περιλαμβάνεται στο άρθρο 96 του νομοσχεδίου. Εξάλλου, με την παράγραφο 10 του άρθρου 96, συμπληρώνονται και εξειδικεύονται οι όροι συσκευασίας με σκοπό την αποτροπή ενδεχόμενων παρεκκλίσεων από τις υποχρεώσεις που υφίστανται σήμερα για τα νέα προϊόντα καπνού. Ενώ παράλληλα αναφέρεται ότι υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι στην υγεία από κάποια από τα συστατικά. Με τον τρόπο αυτό επεκτείνονται και στα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς νικοτίνη οι ρυθμιστικές διατάξεις που ισχύουν για τα νικοτινούχα.

Την ίδια ώρα, στο άρθρο 96 του νομοσχεδίου προβλέπονται αυστηρές προδιαγραφές για την προστασία από θραύση και διαρροή, την ασφάλεια επαναπλήρωσης και τη μη παραβίαση και προστασία από τα παιδιά. Επιβάλλονται απαιτήσεις ως προς τη συσκευασία, όπως η ύπαρξη ενημερωτικού φυλλαδίου και στα ελληνικά με πληροφορίες όσον αφορά οδηγίες χρήσης και αποθήκευσης, σύσταση μη χρήσης από νέους και μη καπνιστές, αντενδείξεις, προειδοποιήσεις για συγκεκριμένες ομάδες κινδύνου και περίληψη καταλόγου με όλα τα συστατικά. Περιορισμοί εισάγονται και στη διαφήμιση των ηλεκτρονικών τσιγάρων χωρίς νικοτίνη, καθώς και στην προώθηση. Όπως επισημαίνεται, τα συγκεκριμένα προϊόντα έχουν πολλές ομοιότητες με τα νικοτινούχα και πως υπάρχει σε πολύ μεγάλο βαθμό η παρανόηση πως η νικοτίνη είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για την υγεία.

Ιδιωτικές κλινικές

Οι ιδιωτικές κλινικές υποχρεωτικά θα πρέπει να αναρτούν τιμοκαταλόγους για τις  υπηρεσίες τους, είτε στο διαδίκτυο είτε στους φυσικούς χώρους τους.

Θα έχουν δυνατότητα εφημερίας, εθελοντικά ή υποχρεωτικά, αλλά στην περίπτωση της υποχρεωτικής εφημερίας, αυτό αποφασίζεται από την αρμόδια Περιφέρεια σε περιπτώσεις έκτακτων υγειονομικών καταστάσεων.

Για να εφημερεύσει μια κλινική θα πρέπει να διαθέτει τμήμα επειγόντων περιστατικών ( ΤΕΠ) ή εξωτερικό ιατρείο των ιατρικών ειδικοτήτων που αναφέρονται στην άδεια ίδρυσης και λειτουργίας της.

Μητρώα ασθενών

Ηλεκτρονικός ατομικός φάκελος ασθενούς

 

Πλαφόν συνταγογράφησης από γιατρούς ειδικότητας

 

Η εκτέλεση των συνταγών από τους φαρμακοποιούς

Διαγραφή χρεών των νοσοκομείων προς τον ΕΟΠΥΥ

Επίδομα ανθυγιεινής εργασίας

Κέντρα αντιμετώπισης κρίσης χρηστών ναρκωτικών και αλκοολισμού:

Ένταξη οδοντιάτρων στο ΕΣΥ:

Ένταξη ιδιωτών οδοντιάτρων στο ΕΣΥ:

Μητρώο δοτών