Το νέο έτος συνεργασία δημοσίων και ιδιωτικών νοσοκομείων

  • Iatropedia
Από τον Ιανουάριο θα ξεκινήσει σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος το πιλοτικό πρότυπο λειτουργίας του Ε.Σ.Υ με τον ιδιωτικό τομέα, σχέδιο που προκαλεί ήδη έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους της υγείας.

Τι κάνουν δύο δημόσια νοσοκομεία, δύο …sui generis νοσοκομεία και δύο ιδιωτικά; Τη νέα έμπνευση του Ανδρέα Λοβέρδου που ρίχνει ουσιαστικά το πρώτο λιθαράκι για την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας η νέα αυτή πολιτική θα τεθεί σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2012 και αν αποδώσει θετικά αποτελέσματα θα γενικευθεί στο σύνολο του ΕΣΥ.

Το νέο πρότυπο διοίκησης και προμηθειών νοσοκομείων θα περιλαμβάνει ενιαία διοίκηση 2 νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ, 2 νοσοκομείων που λειτουργούν υπό την επίβλεψη του υπουργείου Υγείας αλλά με ιδιωτικά κριτήρια (Ε.Ντυνάν – Ωνάσειο ), 2 ιδιωτικών κλινικών μη εισηγμένων στο χρηματιστήριο και της κλινικής του Ολυμπιακού Χωριού που λειτουργεί με την μορφή Α.Ε.

Τα σχέδια του υπουργού Υγείας προβλέπουν τα νοσοκομεία αυτά εκτός της κοινής διοίκησης να έχουν κοινά τμήματα προμηθειών ώστε να κάνουν συνολικές αγορές με στόχο τη μείωση των τιμών.