Το μητρικό γάλα μεταβάλει την συμπεριφορά των μωρών

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Evolution, Medicine and Public Health, η σύσταση του μητρικού γάλακτος περιέχει σάκχαρα που έχουν σχεδιασθεί ειδικά για να τροφοδοτούν βακτήρια του εντέρου που επηρεάζουν τον εγκέφαλο.

Οι μητέρες μπορούν να επηρεάσουν την διάθεση και την συμπεριφορά των βρεφών τους με το γάλα τους, υποψιάζονται οι επιστήμονες. Όπως υποστηρίζει η Katie Hinde, επίκουρος καθηγήτρια ανθρώπινης εξελικτικής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, υπάρχουν πλέον όλο και περισσότερες ενδείξεις πως το μητρικό γάλα δεν επηρεάζει μόνο την σωματική ανάπτυξη ενός μωρού αλλά και ορισμένες περιοχές του εγκεφάλου του που διαμορφώνουν τα αισθήματα, τα κίνητρά του και ως εκ τούτου την συμπεριφορά του.

Για παράδειγμα, αν η τροφή είναι λιγοστή ή υπάρχουν αρπακτικά τριγύρω, είναι καλύτερο για μια μητέρα να έχει ένα μωρό ήρεμο και απορροφημένο να μεγαλώνει, παρά ένα υπερδραστήριο και παιχνιδιάρικο. Εκπληκτικά… αρχέγονο, έτσι; Αυτό, θεωρούν, επιτυγχάνεται μέσω του μητρικού γάλακτος και δη μέσω της σύστασής του, επηρεάζοντας τον εγκέφαλο του παιδιού και την συμπεριφορά του. Τα επιπεδα δραστηριότητας του μωρού, εκτιμούν, δύναται να επηρεασθούν απλώς αλλάζοντας την σύσταση του γάλακτος το οποίο με την σειρά του επηρεάζει τα βακτήρια στο έντερό του.

Το μητρικό γάλα περιέχει άφθονα σάκχαρα τα οποία το μωρό δεν μπορεί μεν να χωνέψει, αλλά αυτά τρέφουν τα βακτήρια του μικροβιώματός του. Τα συγκεκριμένα σάκχαρα όμως κάνουν πολύ περισσότερα από αυτό: όπως έδειξαν δοκιμές σε ποντίκια και αρουραίους, τα εν λόγω σάκχαρα απελευθερώνουν χημικά σήματα που φθάνουν στον εγκέφαλο διαμορφώνοντας τα νεύρα. Έτσι, τα σήματα που προέρχονται από τα βακτήρια στο έντερο παίζουν ρόλο στην διαμόρφωση του… ταπεραμέντου του μωρού, δηλαδή πόσο κοινωνικό και ανήσυχο είναι. Τώρα, οι ερευνητές θα προσπαθήσουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα κατά πόσο η μητέρα «παρεμβαίνει» στο γάλα της αλλάζοντας –και πώς– την σύστασή του…

Αλέξανδρος Θεολόγου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν