Το μεταβολικό σύνδρομο συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου

  • Iatropedia
Τα άτομα που πάσχουν από μεταβολικό σύνδρομο έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο εν σχέσει με άλλους, υποστηρίζει τώρα μια νέα μελέτη που δημοσιεύει το Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας.

Ο διαβήτης ή η υψηλή πίεση επιδεινώνουν την κατάσταση αυξάνοντας τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ατόμων με μεταβολικό σύνδρομο, επισημαίνουν οι ειδικοί, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες παθήσεις «σημαντικούς παράγοντες κινδύνου». Το μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με το Hormone Health Network, είναι ένα σύμπλεγμα παραγόντων που ευνοούν την εκδήλωση καρδιοπαθειών, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη. Αυτοί περιλαμβάνουν το κοιλιακό πάχος, υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα, αυξημένη αρτηριακή πίεση, υψηλή νηστεία σακχάρου στο αίμα και μειωμένη λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) την αποκαλούμενη και «καλή» χοληστερόλη.

Η σχετική έρευνα που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι όσοι έπασχαν από μεταβολικό σύνδρομο παρουσίαζαν 1,6 φορές μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν, ενώ οι γυναίκες κινδύνευαν περισσότερο από οποιοδήποτε αίτιο, λέει ο καθηγητής Ki-Chul Sung από το Kangbuk Samsung Hospital της Πανεπιστημιακής Ιατρικής Σχολής Sungkyunkwan στην Σεούλ. Στην μελέτη συμμετείχαν 155.971 άτομα που είχαν λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα υγείας στο εν λόγω νοσοκομείο κατά την περίοδο 2002-2009 και τα στοιχεία θνησιμότητας βασίσθηκαν σε δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ν. Κορέας. Οι ειδικοί μάλιστα προειδοποιούν πως οι νεότεροι σε ηλικία που έχουν μεταβολικό σύνδρομο να πρέπει να είναι ενήμεροι για τον κίνδυνο και δη οι πάσχοντες από διαβήτη και υπέρταση.