Το χρόνιο στρες της μητέρας συνδέεται με περισσότερα χαλασμένα δόντια στα παιδιά

  • Iatropedia
Το χρόνιο στρες στη μητέρα, όταν μετριέται με βιολογικούς δείκτες, αποδείχτηκε για πρώτη φορά επιστημονικά, ότι σχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα να έχει χαλασμένα δόντια το παιδί της, σύμφωνα με μια νέα έρευνα από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον.

Το χρόνιο στρες βρέθηκε επίσης να συνδέεται με χαμηλότερες πιθανότητες θηλασμού και περισσότερες επισκέψεις στον οδοντίατρο από τα παιδιά, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται σήμερα στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Public Health.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τους Βάελ Σαμπάχ και Έριν Μάστερσον, ανέλυσαν στοιχεία για 716 ζεύγη μητέρας-παιδιού (ηλικίας δύο έως έξι ετών).

Διαπίστωσαν ότι υπήρχαν περισσότερες κοιλότητες στα δόντια εκείνων των παιδιών, των οποίων οι μητέρες είχαν περισσότερες ενδείξεις στρες (με βάση μια σειρά από βιολογικούς δείκτες), σε σχέση με όσα παιδιά οι μητέρες τους δεν είχαν τέτοιο πρόβλημα (44,2% έναντι 27,9%).

Επίσης διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν περισσότερα χαλασμένα δόντια στα παιδιά, τα οποία δεν είχαν θηλάσει οι μητέρες τους (63%), σε σχέση με εκείνα που τα είχαν θηλάσει (37%).

Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχει και μια κοινωνικοοικονομική διάσταση, καθώς οι μητέρες με χαμηλό εισόδημα έχουν περισσότερο στρες, ενώ είναι λιγότερο πιθανό να θηλάσουν τα παιδιά τους ή να τα πάνε έγκαιρα στον οδοντίατρο.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ και από το www.eurekalert.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πλάκα στα δόντια: Πώς θα την αφαιρέσετε με φυσικό τρόπο στο σπίτι

Τρύπες στα δόντια: Πώς και γιατί δημιουργούνται (ΒΙΝΤΕΟ)