Tips για την καλή υγεία του παχέος εντέρου!

  • Iatropedia
Το παχύ έντερο μπορεί να παρουσιάσει ορισμένες διαταραχές στη λειτουργία του που είναι παροδικές, αλλά και διάφορες ασθένειες που μπορεί να είναι αρκετά σοβαρές. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί ποιες είναι οι πιο συχνές ασθένειες που εμφανίζονται στο παχύ έντερο και ποιες αλλαγές στον τρόπο ζωής κάνουν καλό στη λειτουργία του.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Κόλον είναι το παχύ έντερο και αποτελεί μέρος του πεπτικού σας συστήματος. Είναι ένας μακρύς, κοίλος σωλήνας στο άκρο του πεπτικού συστήματος, όπου το σώμα σας αποθηκεύει τα κόπρανα. Πολλές διαταραχές επηρεάζουν την ικανότητα του εντέρου να λειτουργήσει σωστά. Ορισμένες από αυτές περιλαμβάνουν:

-Καρκίνος του παχέος εντέρου

-Πολύποδες του παχέος εντέρου (με πιθανότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο)

-Ελκώδης κολίτιδα και έλκη του ορθού

-Εκκολπωματίτιδα, που είναι η φλεγμονή των θυλάκων (εκκολπωμάτων) στο παχύ έντερο

-Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μια δυσάρεστη κατάσταση, που προκαλεί κράμπες στην κοιλιά και αλλαγές στις συνήθειες του εντέρου (διάρροια, δυσκοιλιότητα)

Η θεραπεία για ασθένειες του παχέος εντέρου ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με την ασθένεια και τη σοβαρότητά της. Μπορεί να περιλαμβάνει διατροφικές αλλαγές, φαρμακευτική αγωγή και σε ορισμένες περιπτώσεις, χειρουργική επέμβαση.

Σε γενικές γραμμές χρειάζεται να φροντίζετε τη διατροφή σας.

Τα κοιλιακά φουσκώματα μπορεί να οφείλονται σε γενικότερη εντερική ευαισθησία. Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα, να αποφεύγετε το μπρόκολο, τα ψητά φασόλια, το λάχανο, τα αεριούχα ποτά και το κουνουπίδι.

Από την άλλη, σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, καλό είναι βάλετε στη διατροφή σας φυτικές ίνες και αρκετή άσκηση προκειμένου να ενεργοποιήσετε τον οργανισμό σας στο σύνολό του. Επίσης, να ξέρετε ότι το καθημερινό άγχος και η κακή συνήθεια του να τρώτε στο πόδι μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές στο πεπτικό σας σύστημα και ιδιαίτερα στο έντερό σας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές ''ρίχνουν'' τη χοληστερίνη;

Ατυχήματα τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα. Μάθετε για να μην πάθετε

Γιατί ο Ιησούς απεικονίζεται πάντα λιπόσαρκος; Τι έτρωγαν οι άνθρωποι τον 1ο αιώνα;

Από την νηστεία στο κρέας: Συμβουλές διατροφής για τη Μεγάλη Εβδομάδα