Την κατάρρευση του ΕΣΥ έχει να αντιμετωπίσει άμεσα η νέα κυβέρνηση

  • Iatropedia
Πολλά και δισεπίλυτα είναι τα προβλήματα στην Υγεία, που καλείται μα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση και πιθανώς η ίδια ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Από το ΕΣΥ έχουν φύγει στα χρόνια της κρίσης περίπου 17.000 εργαζόμενοι, την ώρα που τα χρέη των νοσοκομείων στους προμηθευτές ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, από το 1,38 δισ. ευρώ κρατικής επιχορήγησης για το 2015, το ΕΣΥ έχει πάρει μέχρι στιγμής 500 εκατ. ευρώ.

Μεγάλα νοσοκομεία, όπως είναι ο Ευαγγελισμός και ο Άγιος Παντελεήμονας της Νίκαιας, λειτουργούν με ελλείψεις, υποστελέχωση, επικουρικούς και κλειστές κλίνες ΜΕΘ, ενώ στα περιφέρεια η κατάσταση είναι απελπιστική με δεκάδες κλινικές να βάζουν λουκέτο.

Και μέσα σ' όλα αυτά, ο προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία το 2015 είναι μόλις 1,38 δισ. ευρώ, έναντι 1,6 δισ. ευρώ που ήταν το 2014 με τους νοσοκομειακούς γιατρούς να έχουν προβλέψει -και έτσι συνέβη- ότι τα χρήματα έφταναν μέχρι τον Αύγουστο.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Υγείας, Θάνος Δημόπουλος, πάντως, ζήτησε επισήμως την περασμένη εβδομάδα από το υπουργείο Οικονομικών, να εγκριθεί η αύξηση του ορίου αγορών των μονάδων του ΕΣΥ στο ύψος του 2013, δηλαδή στο 1,8 δισ. ευρώ, τονίζοντας μάλιστα ότι για τον Οκτώβριο τα νοσοκομεία χρειάζονται 150 εκατ. ευρώ.