Τι θα πληρώνουμε για φάρμακα από αρχές Φεβρουαρίου! Αλλάζουν όλα στη φαρμακευτική περίθαλψη

  • Iatropedia
Νέο τρόπο αποζημίωσης στα φάρμακα θα αρχίσει να εφαρμόζει από τις αρχές Φεβρουαρίου η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα θα έλθουν και άλλεςμειώσεις τιμών στα φάρμακα που απαιτούν και οι δανειστές μας προκειμένου να περιορισθεί περαιτέρω η φαρμακευτική δαπάνη. Νέοι κίνδυνοι για τους ασθενείς.

Οι επόμενες δόσεις του πολυπόθητου δανείου σίγουρα δε θα έρθουν και πάλι με ευκολία καθώς οι πιέσεις για νέα μέτρα δε θα αφήσουν αλώβητη και τη φαρμακευτική αγορά.

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να εκδοθεί το νέο δελτίο τιμών που θα περιλαμβάνει και πάλι μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις οι μειώσεις θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 10%. Ο νέος περιορισμός όμως, μετά και τις αλλεπάλληλες μειώσεις το τελευταίο διάστημα, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη την ελληνική αγορά καθώς το φαινόμενο υποκατάστασης φθηνών με ακριβότερα φάρμακα θα κυριαρχήσει. Τακτική άλλωστε συνήθης σε αυτές τις περιπτώσεις.

Εκτός αυτού οι ελλείψεις θα ενταθούν καθώς φθηνά φάρμακα εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές με σκοπό το υψηλότερο κέρδος.

Το ζήτημα όμως για δανειστές και κυβέρνηση είναι να μην ξεφύγει η φαρμακευτική δαπάνη το 2013 πάνω από τα 2,4 δις ευρώ στη χειρότερη περίπτωση έως τα 2,5 δις. Να σημειωθεί ότι το 2012 έκλεισε με πολλές πιέσεις και διάφορες …αλχημείες στα 2,88 δις ευρώ.

Η θετική λίστα φαρμάκων

Το νέο δελτίο τιμών όμως που θα εκδοθεί στο τέλος Ιανουαρίου θα συνοδευτεί και από τη θετική λίστα φαρμάκων που αποτελεί τον κατάλογο με τα σκευάσματα που αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση.

Η θετική λίστα που θα «κουμπώσει» με το νέο δελτίο τιμών θα ορίζει και την ασφαλιστική τιμή για κάθε θεραπεία ξεχωριστά. Θα ορίζει δηλαδή την ανώτατη τιμή που θα αποζημιώνεται κάθε σκεύασμα από τα Ταμεία. Σε περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο από αυτό που καλύπτεται από το κράτος θα πληρώνει εκτός από το 25% της συμμετοχής και το ήμισυ της διαφοράς μέχρι τη λιανική τιμή.

Πάντως οι νέες ασφαλιστικές τιμές αναμένεται να επιβαρύνουν σε πολλές περιπτώσεις τους ασθενείς οι οποίοι είτε θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους για να συνεχίσουν να παίρνουν το ίδιο φάρμακο είτε θα πρέπει να επιλέξουν φθηνότερο.

Άλλωστε οι ασφαλιστικές τιμές που έχουν ορισθεί είναι χαμηλές με στόχο να πιεστούν οι φαρμακευτικές εταιρείες και να μειώσουν περαιτέρω τις τιμές τους για να κρατήσουν το μερίδιο αγοράς τους.

Δήμητρα Ευθυμιάδου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν