Τι θα γίνει με γιατρούς και φάρμακα στον ΕΟΠΥΥ

  • Iatropedia
Όλες τις απαντήσεις αλλά και το δρόμο που αναμένεται να ακολουθήσει η κυβέρνηση σχετικά με τον νέο φορέα παροχών υγείας τον ΕΟΠΥΥ, πρόκειται να δώσει σήμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Χιλιάδες γιατροί σε ολόκληρη τη χώρα αναμένουν μετά από πολύ καιρό να δώσει επιτέλους στη δημοσιότητα η κυβέρνηση τις ακριβείς οδηγίες σχετικά με το πως θα λειτουργήσει ο ΕΟΠΥΥ που αφορά σχεδόν όλους τους ασφαλισμένους της χώρας (9 εκατ.). Εκτός αυτού μετά από μήνες αναμονή οι γιατροί αναμένουν σήμερα στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ο Ανδρέας Λοβέρδος να αποσαφηνίσει πως ακριβώς θα αμείβονται όσοι συνάψουν τελικώς συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ αλλά και τι θα γίνει με όσους δε συνεργασθούν με τον νέο φορέα.

Βασικό σημείο διαφωνίας μεταξύ υπουργείου και γιατρών, το δικαίωμα συνταγογράφησης για το οποίο η κυβέρνηση αρχικά είχε ενδοιασμούς και δεν ήθελε να το παραχωρήσει σε όλους τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα σήμαινε καταστροφή για πολλούς γιατρούς ιδιαιτέρως τους νεώτερους καθώς θα μπορούσαν να βλέπουν ασθενείς οι οποίοι θα πλήρωναν από την τσέπη τους, αλλά δε θα μπορούσαν να τους χορηγήσουν φάρμακα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Υγείας δε φαίνεται να έχει αντίρρηση στο να δώσει αυτό το δικαίωμα σε όλο τον κλάδο. Όμως αντιρρήσεις υπάρχουν από την πλευρά του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη ο οποίος θεωρεί ότι με τον τρόπο αυτό θα εκτοξευθεί η φαρμακευτική δαπάνη.