Τι συνέβη με το «λουκέτο» στην οφθαλμιατρική κλινική του Γ.Ν. Πατησίων

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η οφθαλμιατρική κλινική του Νοσοκομείου Πατησίων έβαλε "λουκέτο" στο χώρο του νοσοκομείου αυτού και μεταφέρθηκε κατά το ...ήμισυ στο "Κωνσταντοπούλειο- Αγία Όλγα" σε προηγούμενο χρόνο... Δηλαδή τα χειρουργεία γίνονται εδώ και πολύ καιρό στο "Αγία Όλγα" ενώ τα εξωτερικά ιατρεία έμειναν στο Πατησίων. Με την αλλαγή χρήσης του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων, ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με το οφθαλμιατρικό ιατρείο(;) Και οι γιατροί είναι φυσικό να αναρωτιούνται και να ανησυχούν.

Διαβάστε παρακάτω το σκεπτικό του όλου προβλήματος:

Η Οφθαλμολογική κλινική, πριν την παύση λειτουργίας του Γ. Ν. Πατησίων στις 31/8/2013, εξυπηρετούσε περί τους 15000 ασθενείς ετησίως και διενεργούσε περί τις 2.500 επεμβάσεις, οι οποίες κάλυπταν μεγάλο εύρος και εξειδίκευση.

Μετά το λουκέτο του Γ. Ν. Πατησίων στις 1/9/2013 η Οφθαλμολογική κλινική ‘προσαρτήθηκε’ στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο,( Αγία Όλγα) και παρά τις αντιξοότητες κατάφερε να επανεκκινήσει την λειτουργία της διαιρεμένη, τα μεν ιατρεία στο παλαιό κτήριο Πατησίων και τα χειρουργεία στο Κωνσταντοπούλειο νοσοκομείο.

Όμως η ανάγκη εύρυθμης λειτουργίας της κλινικής σε ενιαίο χώρο με σκοπό την καλύτερη παροχή υγείας στους ασφαλισμένους οδήγησε εξ αρχής στις επίμονες προσπάθειες της οφθαλμολογικής κλινικής να μετεγκατασταθεί ομαλά και οργανωμένα στο Κωνσταντοπούλειο νοσοκομείο. Παρόλα αυτά καμία ανταπόκριση δεν υπήρχε από την 1η ΥΠΕ, τη διοίκηση του Κωνσταντοπούλειου-Αγία Όλγα αλλά και τα θεσμικά όργανα του νοσοκομείου.

Σήμερα υπάρχει ειλημμένη απόφαση για αλλαγή χρήσης του Πατησίων με συνέπεια την αναγκαστική, άμεση και χωρίς εκπονημένο σχέδιο μετεγκατάσταση της κλινικής στο Κωνσταντοπούλειο Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες η Διοίκηση του Κωνσταντοπούλειου δηλώνει αδυναμία να παράσχει τους αναγκαίους χώρους έτσι ώστε να συνεχίσει η κλινική να προφέρει τις υπηρεσίες της τουλάχιστον στον ίδιο αριθμό ασθενών.

Η αναγκαστική λειτουργία σε συνθήκες χωρικής ασφυξίας θα οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των εξεταζομένων ασθενών, εκτιμάται πάνω από 50%, αύξηση της λίστας αναμονής για εξέταση και χειρουργείο, περαιτέρω μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων τόσο ρουτίνας όσο και των εξειδικευμένων χειρουργείων, ενώ σύγχρονος διαγνωστικός και επεμβατικός εξοπλισμός θα πρέπει να αποθηκευθεί στα υπόγεια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την δημόσια υγεία και τους πολίτες.

Μία εναλλακτική λύση θα ήταν η μετεγκατάσταση της οφθαλμολογικής κλινικής στο Γενικό Ογκολογικό νοσοκομείο Άγιοι Ανάργυροι, ένα σύγχρονο νοσοκομείο όπου θα παρέχονται οι απαιτούμενοι χώροι και ο αναγκαίος χειρουργικός χρόνος για να εξυπηρετούνται οι πολίτες, ιδιαίτερα δε μετά την διακοπή της λειτουργίας του νοσοκομείου Φλεμικγ δεν υπάρχει κάλυψη για τα Οφθαλμολογικά περιστατικά στην βορειοδυτική Αττική, ενώ στην ευρύτερη περιοχή των Πατησίων και σε ακτίνα 500μ από το παράρτημα Πατησίων, λειτουργεί η Οφθαλμολογική κλινική της Παμμακαρίστου.