Τι να τρώτε και τι όχι πριν πάτε για ύπνο;

  • Iatropedia
Έχετε αναρωτηθεί γιατί μερικά τρόφιμα σας προκαλούν υπνηλία, ενώ άλλα σας δίνουν ενέργεια; Σίγουρα θα σας έχει τύχει να θέλετε να κοιμηθείτε μετά από ένα μεγάλο γεύμα ή να θέλετε να φάτε κάτι γλυκό όταν είστε κουρασμένοι.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Οι τροφές εκτός από το να μας δίνουν θρεπτικά συστατικά μπορεί να μας δώσουν ή να μας «πάρουν» ενέργεια.

Γνωρίζοντας πώς τα τρόφιμα και τα ποτά επηρεάζουν τον οργανισμό θα βοηθήσει να κρατηθούμε σε εγρήγορση κατά τη διάρκεια της ημέρας και να αποτρέψουμε την αϋπνία της νύχτας.

Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν μπύρα, κρασί ή άλλα αλκοολούχα ποτά για να τους βοηθήσουν να κοιμηθούν. Το αλκοόλ μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να κοιμηθείτε σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά μπορεί και να διαταράξει τον ύπνο σας κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Επίσης παρεμποδίζει την έλευση στα βαθύτερα στάδια του ύπνου και έτσι να ξυπνάτε κουρασμένοι παρά το γεγονός ότι κοιμηθήκατε αρκετές ώρες.

Από την άλλη οι υδατάνθρακες τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με περισσότερη τρυπτοφάνη, γι αυτό τα βαριά με υδατάνθρακες γεύματα μπορεί να προκαλέσουν υπνηλία. Οι πρωτεΐνες των τροφίμων είναι τα δομικά στοιχεία της τρυπτοφάνης, έτσι το καλύτερο σνακ πριν τον ύπνο είναι αυτό που περιέχει υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, όπως τα δημητριακά με γάλα ή τυρί με κράκερ.

Αλλά και η καφεΐνη είναι ένα διεγερτικό που δρα αναστέλλοντας τη δράση των ορμονών στον εγκέφαλο που μας κάνουν να αισθανόμαστε υπνηλία. Μία δόση καφεΐνης μπορεί να τονώσει το μυαλό για σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά στη συνέχεια θα προκαλέσει μια πτώση καθώς η επίδραση εξασθενεί.

Ο καλύτερος τρόπος για να επωφεληθεί κάποιος από την διεγερτική επίδραση της καφεΐνης είναι να καταναλώνει συχνές και μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

www.bountouri.gr

email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σας ταλαιπωρούν οι αϋπνίες; Χρήσιμες συμβουλές για να τις καταπολεμήσετε

Δείξε μου πως κοιμάσαι να σου πω τι έχεις!