Τι να προσέχετε αν φοράτε φακούς επαφής

  • Iatropedia
Κινδύνους και μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν οι φακοί επαφής αν δεν τηρούνται οι κανόνες υγιεινής πριν και μετά τη χρήση τους. Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είστε σε κάποιες καταστάσεις που απαιτούν λεπτό χειρισμό για να μην μολυνθούν τα μάτια σας

Δείτε ποιες είναι αυτές:

Πολλές ώρες

Τα μάτια σας δεκατέσσερα θα πρέπει να έχετε αν φοράτε τους φακούς επαφής για πολλές ώρες αφού παραμονεύει ο κίνδυνος εμφάνισης έλκους στον κερατοειδή.

Στη χρήση

Πριν και μετά τη τοποθέτηση τους θα πρέπει να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας. Επίσης να κόβεται τα νύχια σας για να μην δημιουργηθούν έτσι ρωγμές ή σχίσιμο στους φακούς επαφής.

Σωστός καθαρισμός

Για τον καθαρισμό τους απαγορεύεται δια ροπάλου η χρήση νερού της βρύσης. Επιτρέπεται το πλύσιμό τους μόνο με τα ειδικά καθαριστικά προϊόντα που πωλούνται στα φαρμακεία.

Στη ξηροφθαλμία

Όταν διαπιστώσετε ότι αντιμετωπίζεται πρόβλημα ξηροφθαλμίας καλό είναι συνιστούν οι ειδικοί γιατροί να μην τους χρησιμοποιήσετε ώστε να μην προκαλέσετε περαιτέρω βλάβες στα μάτια.

Στο κολύμπι

Οι φακοί επαφής δεν ενδείκνυται για το κολύμπι στη θάλασσα ή στην πισίνα αφού υπάρχει ο κίνδυνος μόλυνση τους.

Στο κομμωτήριο

Για να αποφύγετε τις περιπτώσεις μολύνσεων και ερεθισμών καλό είναι να μην τους χρησιμοποιείτε όταν πάτε στο κομμωτήριο αφού μπορούν να μολυνθούν από τα διάφορα χημικά στοιχεία που αιωρούνται ανεξέλεγκτα.

Βαφές , αμμωνία, λάκ και άλλα.

πηγηhttp://www.webmd.com