Τι να κάνετε για το δέρμα που ξεφλουδίζει

  • Iatropedia
Όλοι κάποια στιγμή καήκαμε από τον ήλιο και είδαμε μετά από μερικές ημέρες το δέρμα μας να ξεφλουδίζει. Πέρα όμως από την φαγούρα και τον πόνο που δημιουργείται, υπάρχει περίπτωση να δημιουργηθούν ακόμα και μόνιμες ουλές. Υπάρχουν όμως πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακουφιστείτε και να βοηθήσετε το δέρμα σας να επουλωθεί.

Διώξτε τη ζέστη

Όταν παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας αρχίζει και ξεφλουδίζει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι ένα κρύο ντουζ. Το κρύο θα βοηθήσει το δέρμα σας να παγώσει και να επιβραδύνει τη διαδικασία του ξεφλουδίσματος. Όταν σκουπιστείτε, φροντίστε να ταμπονάρετε ήρεμα με κάποια στεγνή και μαλακή πετσέτα, χωρίς να την τρίβετε πάνω στο δέρμα σας.

Σταματήστε την φαγούρα

Αποφύγετε με κάθε κόστος το να ξύσετε το δέρμα σας όταν ξεφλουδίζει. Μπορεί να προκαλέσετε μόνιμη ζημιά και να σχηματιστούν ουλές. Όταν έχετε αίσθημα φαγούρας, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε λίγο πάγο σε ένα μαλακό πανί και να το χρησιμοποιήσετε για να ανακουφίσετε το δέρμα σας.

Ενυδατώστε το δέρμα σας

Μετά το ντουζ και αφού στεγνώσετε, χρησιμοποιήστε μία ενυδατική κρέμα. Ψάξτε κάποια ενυδατική που να είναι για καμένο δέρμα ή δέρμα που ξεφλουδίζει. Συνήθως θα περιέχει αλόη βέρα, η οποία θα δροσίσει το δέρμα, θα μειώσει την φλεγμονή και θα επιβραδύνει το ξεφλούδισμα.

Πιείτε υγρά

Αφού δροσίσατε το εξωτερικό του δέρματός σας, είναι ώρα να αρχίσετε να βοηθάτε και το εσωτερικό. Το δέρμα σας χρειάζεται νερό για να επιδιορθωθεί και το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να του το παρέχετε σε αφθονία.

Μη το τραβάτε!

Το δέρμα που ξεφλουδίζει μπορεί να γίνει πηγή μόλυνσης αν το ξύσετε ή αν προσπαθήσετε να το ξεφλουδίσετε τραβώντας το. Ακόμα και αν το δέρμα σας πλέον κρέμεται, είναι καλύτερο να το κόψετε με ένα ψαλιδάκι παρά να το τραβήξετε με το ζόρι. Σιγουρευτείτε ότι κόβετε μόνο νεκρό μέρος του δέρματος και όχι κάποιο ζωντανό κομμάτι που προσπαθεί να επουλωθεί. Αμέσως μετά τοποθετήστε κάποια αντιβακτηριδιακή κρέμα.

Να είστε προετοιμασμένοι

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από την θεραπεία. Μη ξεχνάτε λοιπόν να παίρνεται και να χρησιμοποιείτε το αντηλιακό σας!

www.sheknows.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ήλιος και δέρμα: τι να προσέξουμε στα πρώτα μπάνια

Τι προκαλεί το κάπνισμα και ο ήλιος στο δέρμα;