Τι να κάνετε για να μην πάθετε θρόμβωση στο αεροπλάνο;

  • Iatropedia
Το Πάσχα πλησιάζει και λίγο πολύ όλοι θα εκδράμουν για να περάσουν τις Άγιες αυτές ημέρες στο τόπο καταγωγής τους ή σε κάποιο δημοφιλή προορισμό. Αν αποφασίσετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο δείτε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί τι πρέπει να προσέξετε για να μην κινδυνεύσετε.

Γράφει ο Πατσιαλάς Θανάσης

Καρδιολόγος

Ως λάτρης του αεροπλάνου και της πτήσης δεν ήταν δυνατόν να μην αφιερώσω λίγες γραμμές σε δύο σημαντικά θέματα που αφορούν τούς κινδύνους για την υγεία που προκαλεί η παρατεταμένη καθιστική θέση στο αεροπλάνο αλλά και τοJETLAG στα διηπειρωτικά ταξίδια με μεγάλες διαφορές ώρας σε σχέση με την ώρα Ελλάδος. (Φιλική συμβουλή!!!

Υπάρχουν ιστοσελίδες στο Internet που συμβουλεύουν, ανάλογα με τη πτήση και τον τύπο του αεροπλάνου, ποιές είναι οι καλύτερες και πιο άνετες θέσεις για διάφορους λόγους, ώστε να τις ζητήσετε κατά το check-in ή να τις δηλώσετε μόνοι σας στα αυτόματα check-in!!!). Το σημαντικότερο θέμα είναι η εν τω βάθει φλεβοθρόμβωση (DVT= Deep Venous Thrombosis).

Πρόκειται για θρόμβωση στο εν τω βάθει δίκτυο των φλεβών των κάτω άκρων. Αυτή η παθολογική κατάσταση συμβαίνει σε άτομα που βιώνουν μια καθημερινότητα ιδιαίτερα καθιστική και αυτούς που παραμένουν καθιστοί στην ίδια θέση για μεγάλο χρονικό διάστημα όπως οι επιβάτες αεροπορικών πτήσεων μεγάλης διάρκειας. Η φλεβοθρόμβωση δεν συμβαίνει σίγουρα σε όλους τους επιβάτες αλλά σε αυτούς που έχουν προδιάθεση.

Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν γενετική προδιάθεση, είναι σε παρατεταμένη ορμονοθεραπεία χωρίς τακτική ιατρική παρακολούθηση, σοβαρές παθήσεις πηκτικότητας του αίματος και συγκόλλησης των αιμοπεταλίων χωρίς τη σωστή θεραπεία, πρόσφατες χειρουργικές επεμβάσεις ιδιαίτερα αυτές που αφορούν το αρτηριοφλεβικό δίκτυο, επαναλαμβανόμενα θρομβωτικά επεισόδια του εν λόγω δικτύου χωρίς θεραπεία, οικογενειακό ιστορικό φλεβοθρόμβωσης κάτω άκρων, σοβαρά και πρόσφατα τραύματα των κάτω άκρων.

Όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους πριν ταξιδέψουν για να πάρουν την ανάλογη φαρμακευτική αγωγή και τις σχετικές οδηγίες σύμφωνα με τη πάθησή τους. Παραθέτω χρήσιμες συμβουλές που θα πρέπει να θυμάστε κατά τη διάρκεια των πτήσεών σας.

Πίνετε άφθονο νερό κατά τη πτήση, περιορίστε/αποφύγετε τη χρήση οινοπνευματωδών πριν και κατά τη πτήση, φορέστε άνετα παπούτσια και κυρίως να μην σφίγγουν το «λαιμό» του άκρου ποδιού, αποφύγετε να κάθεστε «σταυροπόδι» στο κάθισμα του αεροπλάνου, εκτελείται μικρές κινήσεις των ποδιών (όσο επιτρέπει το κάθισμα) επάνω-κάτω από την άρθρωση του ισχίου με μικρές εκτάσεις του γόνατος εμπρός-πίσω, κινήστε τα άκρα πόδια περιστροφικά αριστερά-δεξιά και επάνω-κάτω στο ύψος του αστράγαλου, «παίξτε» τα δάχτυλα των ποδιών και τέλος προσπαθείτε να σηκώνεστε στο διάδρομο και να εκτελείτε διάφορες ασκήσεις για να ξεμουδιάσετε (όταν αισθάνεστε ότι το χρειάζεστε).

Το βιολογικό μας ρολόι σίγουρα δεν χαίρεται με τις αλλαγές των ωραρίων στα μεγάλα αεροπορικά ταξίδια. Έτσι εκδηλώνεται το λεγόμενο JETLAG δηλ. αίσθημα κόπωσης, ζάλη, δυσκολία στον ύπνο ή έντονη υπνηλία, μείωση της όρεξης είναι τα πιο κοινά συμπτώματα. Για να ελαχιστοποιήσουμε το αποτέλεσμα αυτής της άσχημης εμπειρίας θα πρέπει να ξεκουραστούμε και να κοιμηθούμε πολύ καλά το βράδυ πριν τη πτήση μας και να διατηρήσουμε τους «δείκτες του βιολογικού ρολογιού μας» σύμφωνα με το ωράριο της χώρας μας εάν η παραμονή στον προορισμό μας δεν ξεπερνά τις δύο μέρες.

Σε περίπτωση διαμονής μεγαλύτερης διάρκειας καλό είναι να προσαρμοστούμε το ταχύτερο δυνατό στο ωράριο της χώρας προορισμού και να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής. Θα πρέπει να θυμόμαστε πάντα ότι η αποκατάσταση των επιδράσεων του JETLAG είναι πιο γρήγορη εάν ταξιδεύουμε με κατεύθυνση προς τη Δύση και πιο αργή με κατεύθυνση προς την Ανατολή.

Πατσιαλάς Θανάσης

Καρδιολόγος

http://www.patsialas.gr/