Τι μπορείτε να πάθετε όταν χρησιμοποιείτε laptop στον ύπνο;

  • Iatropedia
Σοβαρές επιπτώσεις προκαλεί η χρήση των φορητών συσκευών ή tablet στο κρεβάτι. Η συνήθεια των περισσοτέρων να παρακολουθούν την αγαπημένη τους σειρά στον ηλεκτρονικό τους υπολογιστή ξαπλωμένοι στην κρεβατοκάμαρα τόση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο σώμα μας.

Έρευνα του British Chiropractic Association, έδειξε ότι σχεδόν οι μισοί Βρετανοί χρησιμοποιούν τέτοιες συσκευές πριν κοιμηθούν, ενώ τα τρία πέμπτα βλέπουν τηλεόραση στο κρεβάτι και 8 στους 10 περνούν μέχρι 4 ώρες ‘’κολλημένοι’’ στην οθόνη.

Μάλιστα η ίδια έρευνα τεκμηρίωσε ότι όταν σκύβουμε πάνω από μικροσκοπικές οθόνες χωρίς να στηρίζουμε τη σπονδυλική μας στήλη μπορεί να βλάψουν τη στάση του σώματος και να οδηγήσουν σε φτωχό ύπνο. Επίσης μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη ή το λαιμό.

Καθόλου τυχαίο ότι το BCA προτρέπει τους Βρετανούς να κάνουν τα υπνοδωμάτιά τους ζώνες χωρίς ηλεκτρονικές συσκευές για να βελτιώσουν την ποιότητα ύπνου και τη στάση σώματος.

Η έρευνα υποδεικνύει ότι αν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν gadgets στο κρεβάτι θα πρέπει να εξασφαλίσουν ότι η πλάτη τους στηρίζεται από μαξιλάρι και η συσκευή βρίσκεται στο επίπεδο των ματιών.

Πάντως από την πλευρά του ο χειροπράκτης Tim Hutchful, του BCA, δήλωσε ότι το 48% των ανθρώπων δεν μπορεί να κοιμηθεί και πολλοί από τους ασθενείς του καταφεύγουν σε ένα laptop ή ένα κινητό τηλέφωνο-για παράδειγμα παρακολουθούν μια ταινία αλλά αυτό θα μπορούσε να εμποδίσει περαιτέρω τον ύπνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Από τι κινδυνεύετε όταν ο ύπνος δεν έρχεται;

Έρευνα για τον ύπνο: Η αϋπνία, οι διαταραχές και οι φάσεις του ύπνου