Τι μπορείτε να πάθετε από το άγχος;

  • Iatropedia
Σοβαρές επιπτώσεις στο σώμα προκαλεί το άγχος και το έντονο στρες.Έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι η έντονη ψυχολογική φόρτιση σχετίζεται με προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Ποιες ασθένειες όμως προκαλέι η επιδεινώνει το άγχος; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Της Χριστίνας Ι. Μπουντούρη

Γενικού – Οικογενειακού Ιατρού

Η ψυχική υγεία και ο συναισθηματικός κόσμος φαίνεται ότι επηρεάζουν την εξωτερική εμφάνιση καθώς το άγχος και το στρες έχουν σχετιστεί με προβλήματα του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών.

Το ψυχολογικό στρες παίζει σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία πολλών διαταραχών του δέρματος, ωστόσο η συσχέτισή του με την έναρξη ή την επιδείνωση των συμπτωμάτων ποικίλλει μεταξύ των ασθενών.

1) Η ψωρίαση είναι η πιο γνωστή νόσος του δέρματος που σχετίζεται με το στρες, καθώς το 40-60% των περιπτώσεων προκαλείται από το έντονο άγχος. Επιπλέον, η ψυχολογική κατάσταση φαίνεται να επιδρά στην έκβαση της θεραπείας και να σημειώνεται μικρή ανταπόκριση στη φαρμακευτική αγωγή σε ασθενείς με έντονο ψυχολογικό στρες.

2) Άλλη συχνή φλεγμονώδης νόσος του δέρματος που είναι γνωστό ότι σχετίζεται με το ψυχολογικό στρες είναι η ατοπική δερματίτιδα, μια κοινή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από φαγούρα. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες με ατοπική δερματίτιδα εμφανίζουν υψηλότερα επίπεδα άγχους και σε καταστάσεις στρες πυροδοτούνται ή επιδεινώνονται τα συμπτώματα.

Παρόλο που υπάρχουν διάφορες θεωρίες σχετικά με το έντονο στρες και τα γκρίζα μαλλιά καμία δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά και η συσχέτιση αυτή παραμένει ακόμα αμφίβολη.

Αντίθετα η τριχόπτωση είναι επιβεβαιωμένο ότι σχετίζεται με τα υψηλά επίπεδα άγχους και συγκεκριμένα με τρεις τύπους απώλειας μαλλιών.

1) Η γυροειδής αλωπεκία προκαλείται από διάφορους παράγοντες μεταξύ των οποίων και το έντονο άγχος, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες των τριχών προκαλώντας τοπικές αραιώσεις λίγων εκατοστών.

2) Η τριχοτιλλομανία είναι μια ακατανίκητη επιθυμία να τραβάει κάποιος τα μαλλιά του ή τις τρίχες από τα φρύδια ή από άλλες περιοχές του σώματος. Θεωρείται ότι είναι ένας τρόπος για την αντιμετώπιση δυσάρεστων συναισθημάτων, όπως το άγχος, η ένταση, η μοναξιά, η πλήξη και η απογοήτευση.

3) Η τελογενής τριχόπτωση σχετίζεται με το άγχος και παρατηρείται μεγάλη απώλεια των τριχών. Σε φάσεις ηρεμίας πέφτουν περίπου 50-100 τρίχες την ημέρα, ενώ σε περιόδους στρες ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί πολύ.

Η τριχόπτωση λόγω άγχους δεν είναι μόνιμη, καθώς αν ελέγξετε το άγχος σας τα μαλλιά σας θα επανέλθουν στην προηγούμενη κατάσταση.

Τα νύχια συχνά δείχνουν τα σημάδια του στρες καθώς πολλοί άνθρωποι αναπτύσσουν διάφορες συνήθειες για να αντιμετωπίσουν το άγχος τους.

Για παράδειγμα συχνή είναι η νευρική συνήθεια να δαγκώνει κάποιος τα νύχια του κάτω από συνθήκες πίεσης.

Κάποιοι άλλοι όταν αγχώνονται τρίβουν τα δάχτυλά τους πάνω στο νύχι του αντίχειρα τους και η τριβή αυτή δημιουργεί μία αύλακα στη βάση του νυχιού.

Επιπλέον η συναισθηματική πίεση μπορεί να προκαλέσει λευκές οριζόντιες γραμμές στα νύχια, να τα κάνει εύθραυστα και με την τάση να ξεφλουδίζουν εύκολα.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τρίξιμο δοντιών: Τι είναι και πως θεραπεύεται;

Γιατί πέφτει ο σίδηρος μου;

Τελικά τι έχω κρυολόγημα ή αλλεργία;

Όταν πονούν τα νεφρά: Δείτε τα πρώτα συμπτώματα

Πέντε tips για να διώξτε το καθημερινό άγχος!

Οικογενειακός γιατρός: Αυτός ο άγνωστος!