Τί είναι οι «οργασμοί του δέρματος»;

  • Iatropedia
Μία περίεργη αίσθηση χωρίς… κανένα άγγιγμα: Το παράξενο φαινόμενο των μουσικών οργασμών του δέρματος, μια αίσθηση που μοιάζει με σεξ, εξέτασαν νευρολόγοι και ψυχολόγοι με σκοπό να καταλάβουν πως γίνεται το μυαλό και το σώμα μας να αντιδρούν με αυτό τον τρόπο σε κάποια μουσικά κομμάτια.

Η αίσθηση μοιάζει με σεξ, είναι εθιστική και εκείνη τη στιγμή δεν θέλει κανείς να κάνει τίποτα άλλο: Ευχάριστο τρέμουλο, κοκκίνισμα, ιδρώτας, ρίγος ως κάτω στην σπονδυλική στήλη, προκαλούνται ξαφνικά με το άκουσμα κάποιων μουσικών κομματιών, κοινά σε πολύ κόσμο αλλά και ξεχωριστά στον καθένα.

Κάποια μουσική, εκεί που δεν το περιμένει κανείς, τον κάνει να ανατριχιάζει ολόκληρος. Είναι μια αντίδραση που είναι γνωστό ότι δημιουργείται στον άνθρωπο όταν του συμβαίνει κάτι που έχει να κάνει με θέματα επιβίωσης. Αλλά με την μουσική;

Μελετώντας τις αντιδράσεις του εγκεφάλου οι ερευνητές επιστήμονες συμπέραναν ότι όταν το μουσικό κομμάτι πάει ακριβώς πάνω στην πεπατημένη είναι βαρετό. Όταν σπάει όλες τις νόρμες είναι απλώς σαν θόρυβος. Όταν όμως έχει κάποια αναπάντεχα γυρίσματα δημιουργεί, σε άλλους λίγο σε άλλους πολύ, αυτό το ανεξέλεγκτο ρίγος που φτάνει να μοιάζει με οργασμό.

Αυτό φαίνεται και στον εγκέφαλο. Η παραγωγή ντοπαμίνης από το άκουσμα αυτών των μουσικών κομματιών κάνει τα συγκεκριμένα κομμάτια εθισμό και γι’ αυτό θέλει κανείς να τα ακούει ξανά και ξανά. Ένα άλλο ενδιαφέρον αποτέλεσμα κάποιας μουσικής, κάποιων τραγουδιών, είναι ότι επειδή ακριβώς τα ακούμε συνήθως με παρέα, το αίσθημα που μας δημιουργούν –και η ντοπαμίνη– βοηθούν στο να δενόμαστε πολύ με το άτομο με το οποίο τα ακούμε μαζί.