Τι είναι η “αμυντική ιατρική” και ποιες οι οικονομικές της επιπτώσεις;

  • Iatropedia
Ξέρετε τι είναι η περίφημη αμυντική ιατρική που πολλοί γιατροί σε ολόκληρο τον κόσμο τη χρησιμοποιούν σαν μέθοδο; Γνωρίζετε πόσο στοιχίζει στο κάθε σύστημα υγείας μιας χώρας, αλλά και στην τσέπη των ασφαλισμένων; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα ενημερωθείτε με απλά λόγια για το τι ακριβώς είναι η αμυντική ιατρική, και ποιες οι οικονομικές της επιπτώσεις. Εμείς απλά να σας πούμε πως είναι μια μέθοδος που την χρησιμοποιούν οι περισσότεροι γιατροί προκειμένου να είναι καλυμμένοι, νομικά, απέναντι στον ασθενή.

Του Αχιλ. Ε. Γεωργιάδη, Ρευματολόγου

Καθημερινά κατά τη διάρκεια της εξάσκησης της κλινικής πρακτικής μας, πολλοί από εμάς, απαιτούμε από τον ασθενή να μας φέρει κάποιες εξετάσεις, μικροβιολογικές, βιοχημικές, ακτινολογικές ή άλλες, που έχουν βέβαια σχέση με το πρόβλημα του, αλλά η διάγνωση ή/και η θεραπεία θα μπορούσαν να τεθούν και χωρίς αυτές. Έτσι βλέπουμε σχεδόν καθημερινά ασθενείς που έχουν κάνει μαγνητική τομογραφία, αντί μιας απλής ακτινογραφίας σε περιπτώσεις απλής οξείας οσφυαλγίας ή ακόμη την εκτέλεση όλου του ελέγχου για νόσο του κολλαγόνου σε κάποια ασθενή που διαμαρτύρεται για μια απλή δυσκαμψία ή ελαφρό οίδημα των άκρων χεριών της, που είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στην απλή οστεοαρθρίτιδα. Πολλοί είναι οι λόγοι που εφαρμόζουμε αυτή την πρακτική, ένας από τους πιο σημαντικούς είναι η κάλυψη των νώτων μας από μια πιθανή μη πετυχημένη διάγνωση ή θεραπεία. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται αμυντική ιατρική και συνοδεύεται πάντα με την φράση «τι τα θες, τι τα γυρεύεις».

Επειδή οι αμερικανοί είναι άνθρωποι που τα μετρούν και τα αξιολογούν όλα οικονομικά, σκέφτηκαν να μετρήσουν και πόσο στοιχίζει η αμυντική ιατρική. Ετσι εκτέλεσαν μια έρευνα μεταξύ 1241 ορθοπεδικών χειρουργών παρακαλώντας τους να απαντήσουν σε μια σειρά ερωτήματα που είχαν σχέση με την αμυντική ιατρική. Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και έχουν ως εξής: (Το ποσοστό % που αναφέρεται είναι αυτό των άχρηστων εξετάσεων)

1) Απλές ακτινογραφίες (19%). 2) Αξονικές ακτινογραφίες (26%). 3) Μαγνητικές τομογραφίες (31%). 4) Υπέρηχοι (44%). 5) Αιματολογικές και άλλες εργαστηριακές εξετάσεις (23%). 6) Βιοψίες (18%). 7) Ανάγκη για γνώμες ειδικών (35%). 8) Εισαγωγές σε νοσοκομείο (7%).

Ολες αυτές οι εξετάσεις υπολογίστηκε ότι κοστίζουν κάθε χρόνο περίπου δύο δισεκατομμύρια δολλάρια και αφορούν μόνο τον ορθοπεδικό χώρο. Η μελέτη ανακοινώθηκε στο φετινό συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Ορθοπεδικών χειρουργών (ΑΑΟS).

Προσωπικά συγκλονίστηκα από τα αποτελέσματα διότι εξασκώ την ιατρική σε μια χώρα με τεράστια οικονομικά προβλήματα και βομβαρδίζομαι καθημερινά από τα ΜΜΕ με ανακοινώσεις για φορολογίες, μείωση συντάξεων και μισθών, υποτίμηση υπηρεσιών και τραπεζών, εξαθλίωσης των νοσοκομείων για οικονομικούς λόγους, εξαφάνισης χρησίμων φάρμάκων από την αγορά και τόσων άλλων λίαν δυσάρεστων.

Η κλασική έκφραση «μαζί τα φάγαμε» επανήλθε στο μυαλό μου και δυστυχώς άλλαξε και έγινε «μαζί τα τρώμε». Πράγματι πλην μιας διαπίστωσης που κάνω, σαν όλους τους πολιτικούς που ακούω στην τηλεόραση ή το ραδιόφωνο, δεν έχω να προτείνω κάποια λύση στο πρόβλημα της αμυντικής ιατρικής. Τα ποσά που ξοδεύονται πρέπει να είναι τεράστια και στην Ελλάδα μια και η εμπιστοσύνη προς τους γιατρούς έχει χαθεί εδώ και πολύ καιρό και οι τελευταίοι αμύνονται όπως μπορούν για να επιβιώσουν σε ένα τρομερά δύσκολο και απαιτητικό περιβάλλον.

Δεν γνωρίζω πόσοι θα συγκινηθούν από αυτό το άρθρο αλλά είμαι σίγουρος ότι ελάχιστοι θα αλλάξουν πρακτική.

Οπως και είμαι σίγουρος ότι οι πολιτικοί μας θα συνεχίσουν να ασχολούνται με απλά και ήσσωνος σημασίας θέματα αφήνοντας τα σημαντικά για άλλους πιο ικανούς που πιθανόν θα έρθουν στο απώτερο μέλλον.

Η ελπίδα όλων μας θα πεθάνει, όπως είναι γνωστό, τελευταία!

Δρ Αχιλ. Ε. Γεωργιάδης, Ρευματολόγος.

www.myoskeltiko.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Πόσο ασφαλές είναι να παίρνουμε πολυβιταμίνες αντί για θεραπεία;

Συμπληρώματα διατροφής και αντιοξειδωτικές ουσίες: Οι μύθοι και η αλήθεια

Γιόγκα γέλιου, η νέα μόδα για καλή υγεία στη Γερμανία

5 (!!!) καφέδες την ημέρα μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου

Η συμβίωση παιδιών – σκυλιών, ασπίδα για ασθένειες που χτυπάνε βρέφη

Ποιες είναι οι πιο συχνές φοβίες και φόβοι που μας ταλαιπωρούν;