Τι φέρνει στις τσέπες των ασθενών το νέο μνημόνιο

  • Iatropedia
Με λιγότερα φάρμακα αλλά και με περισσότερα έξοδα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τη νέα κατάσταση οι έλληνες ασθενείς. Και αυτό διότι κυβέρνηση και τρόικα προχωρούν σε νέες σαρωτικές περικοπές στη φαρμακευτική δαπάνη που επιβαρύνουν και πάλι τους έλληνες ασθενείς. Θύματα θα είναι για άλλη μια φορά και οι φαρμακοποιοί που θα δουν το κέρδος τους να μειώνεται.

Το κονδύλι του 1 δις ευρώ που θα πρέπει να περισταλεί εντός του 2012 από τα φάρμακα, φθάνοντας τη δαπάνη στα 2,88 δις θα αναγκάσει τους έλληνες ασθενείς να αγοράζουν από την τσέπη τους τα λεγόμενα συνοδά φάρμακα.

Για παράδειγμα αν κανείς πάσχει από καρδιαγγειακά προβλήματα πρέπει να λαμβάνει αιμοπεταλιακά φάρμακα. Μέχρι τώρα αυτά καλύπτονταν από τα Ταμεία. Πλέον όμως θα πρέπει οι ασθενείς να τα πληρώνουν με δικά τους χρήματα. Αντίστοιχα για όσους πάσχουν από οσφυαλγία ή ισχυαλγία δίδονται απαραίτητα συμπληρώματα Βιταμινών Β. Τώρα η τρόικα τα χρεώνει και αυτά στους ασθενείς.

Από την πλευρά των γιατρών, θα πρέπει να περιορίζονται όταν συνταγογραφούν, στα πρωτόκολλα θεραπείες, χωρίς να παρεκκλίνουν ούτε… εκατοστό, διαφορετικά απειλούνται με αφαίρεση της άδειας συνταγογράφησης από τον ΕΟΠΥΥ.

Από τους φαρμακοποιούς η κυβέρνηση ευελπιστεί να εισπράξει 150 εκατ. ευρώ. Καταρχάς μέσω της μείωσης του ποσοστού κέρδους από το 18% στο 15%. Τα 50 εκατ. θα εισπραχθούν από τους λιγότερο εύπορους επαγγελματίες του κλάδου ενώ άλλα 50 εκατ. θα εξοικονομηθούν από τους… «πλούσιους» φαρμακοποιούς που έχουν τζίρο άνω των 40.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά στις φαρμακευτικές εταιρείες θα ακολουθηθεί η πολιτική των γενοσήμων με μείωση των τιμών τους αλλά παράλληλα αύξηση του ποσοστού κατανάλωσή τους.

Ταυτόχρονα θα αναμορφωθούν μέχρι τις αρχές Μαρτίου οι τιμές των φαρμάκων που βρίσκονται στη θετική λίστα, με μείωση που εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 7%.

Την ίδια ώρα θα προστεθούν σκευάσματα στη λίστα με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ) ώστε τα Ταμεία να μην τα αποζημιώνουν στους ασθενείς. Γεγονός που σημαίνει ότι και πάλι οι ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν από την τσέπη τους απλά καθημερινά φάρμακα.

Εξοικονόμηση θα υπάρξει και από τη λεγόμενη αρνητική λίστα φαρμάκων όπου εντάσσονται τα σκευάσματα που δεν αποζημιώνονται ως μη αποτελεσματικά, αφού το επόμενο διάστημα και αυτή η λίστα θα γεμίσει περισσότερα φαρμακευτικά προϊόντα.