Τι ειπώθηκε στη Βουλή για την Υγεία, από Τσίπρα – Μητσοτάκη

  • Γιάννα Σουλάκη
Βουλή
Σκληρή ήταν η πολιτική κόντρα μεταξύ πρωθυπουργού και αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ τα θέματα της Υγείας αναφέρθηκαν συχνά στη μεταξύ τους αντιπαράθεση, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, απέδωσε την πρόταση μομφής εναντίον του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, σε προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να υποβιβάσει το έργο της κυβέρνησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο “έχει ενοχλήσει”, όπως είπε χαρακτηριστικά, ενώ ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, ξεκαθάρισε ότι η πρόταση μομφής δεν αφορά στο έργο του κ. Πολάκη στο Υπουργείο Υγείας, αλλά στη συμπεριφορά και το ήθος του αναπληρωτή Υπουργού με το οποίο ο πρωθυπουργός, όπως είπε, ταυτίζεται απόλυτα.

Α.Τσίπρας: “Σας ενοχλούν όσα αναδεικνύονται μέσα από τη δραστηριότητα των υπουργών και στελεχών μας στην Υγεία”

Στο έργο και τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της Υγείας, αλλά και τις παροχές προς τους ανάπηρους, αναφέρθηκε εκτενώς ο πρωθυπουργός, κάνοντας παράλληλα ειδική μνεία στα σκάνδαλα του χώρου, τα οποία όπως είπε, έχουν ενοχλήσει την αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στην δωρεάν πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας και κοινωνικής ασφάλισης και τόνισε ότι έγιναν 19 χιλιάδες προσλήψεις στην υγεία. Ανέφερε, επίσης, ότι υπήρξε εξυγίανση των νοσοκομείων τα οποία το 2014 είχαν έλλειμμα 730 εκατ. και σήμερα πλεόνασμα 180, ενώ όπως επεσήμανε “η κυβέρνηση προχώρησε στη γενναία μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως είπε είχε αφήσει στο έλεος”.

Ο πρωθυπουργός, είπε χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση:

“Και φυσικά σας ενοχλούν πάρα πολύ όσα αναδεικνύονται μέσα από τη δραστηριότητα των υπουργών μας και των στελεχών μας στην υγεία και αφορούν τα άπλυτα των περασμένων δεκαετιών. Ξέρετε δεν έχουμε συνθηκολογήσει, έχουμε και παραπάνω δημοσιονομικό χώρο για το ’19. Και γιατί έχουμε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο; Γιατί 200 εκ. ευρώ από το rebate που δεν υπογράφατε, για να επιστρέψει στους φαρμακοβιομήχανους, ήταν κρυμμένο στα συρτάρια των Υπουργών σας, που δεν υπέγραφαν για να πάρει λεφτά το δημόσιο ταμείο. Σας ενοχλούν αυτά. Σας ενοχλούν τα σκάνδαλα στο φάρμακο, οι υπερκοστολογήσεις, η ιδιότυπη offshore που λέγεται ΚΕΕΛΠΝΟ επί των ημερών σας, τα δωράκια, οι μίζες, όλα αυτά σας ενοχλούν. Η μομφή σας λοιπόν, θεωρώ είναι εναντίον της προσπάθειας της κυβέρνησης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που εσείς διαλύσατε”.

Α.Τσίπρας: “Εσείς δεν σέβεστε τον υποψήφιό σας Στέλιο Κυμπουρόπουλο”

Προσπαθώντας να ανασκευάσει τα επιχειρήματα της Νέας Δημοκρατίας για έλλειψη σεβασμού προς τους ανάπηρους με την επίθεση που εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης προς τον υποψήφιο ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Στέλιο Κυμπουρόπουλο, ο Αλέξης Τσίπρας πέταξε το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση:

“Τον συμπαθή υποψήφιό σας τον κ. Κυμπουρόπουλο, τον σέβομαι και τον τιμώ. Ομως, έχω την αίσθηση ότι εσείς δεν τον σέβεστε κ. Μητσοτάκη, διότι τον περιφέρετε ως γλάστρα δεξιά και αριστερά και περιφέρετε την αναπηρία του. Τον χρησιμοποιείτε ως προεκλογικό εργαλείο. Αυτό κάνετε όλες αυτές τις μέρες. Μέχρι χθες τους ανάπηρους η παράταξή σας, τους χρησιμοποιούσε ως το ευάλωτο τμήμα της Ελληνικής Κοινωνίας που δεν μπορούσε να εξαγοράσει με χάρες για να κρατάει σε καθεστώς, ισόβιας ομηρίας. Εμείς αντιμετωπίζουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία με ισοτιμία και με σεβασμό”.

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας απαρίθμησε τη θεσμοθέτηση μέτρων στην οποία έχει προχωρήσει η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, “στην κατεύθυνση της εξασφάλισης ισότιμων δικαιωμάτων των αναπήρων, στην κοινωνία και την εργασία”, είπε και πρόσθεσε μεταξύ άλλων:

“Το 15% των νέων θέσεων που προκηρύσσονται στο δημόσιο, εμείς προκηρύξαμε νομοθετήσαμε και υλοποιούμε, να είναι αποκλειστικά από άτομα με αναπηρία, επιπλέον του 5% που υπήρχε. Δεν είναι δώρα αυτά, δεν είναι χάρες αυτά. Εμείς υλοποιήσαμε να υπάρχει σε όλες τις θέσεις επιπλέον μοριοδότηση για τα άτομα με αναπηρία. Εμείς υλοποιήσαμε να διατηρεί το επίδομά του ο ανάπηρος που διορίζεται για κατάρτιση ή απασχόληση ορισμένου χρόνου, να μην χάνει το επίδομα του όποιος, ενώ έχει προβλήματα ψυχικής υγείας και νοητικής στέρησης, βρίσκει δουλειά. Να εξαιρείται το επίδομα αναπηρίας από τα εισοδήματά του, το παιδί με αναπηρία να πριμοδοτείται με όλα τα επιδόματα που παρέχει το κράτος για τα παιδιά και τις οικογένειες. Εμείς ήμασταν αυτοί που ενισχύσαμε την ειδική αγωγή με χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών και ψηφίσαμε 4.2 χιλιάδες επιπλέον θέσεις μόλις η χώρα βγήκε από τα Μνημόνια. Εμείς πριμοδοτούμε τις Κοιν.Σ.Επ. ‘Ενταξης που περιλαμβάνουν άτομα με αναπηρία. Και ταυτόχρονα εμείς ήμασταν αυτοί που πήραμε μια σειρά από μέτρα που αφορούν στην απόδοση του ποσοστού αναπηρίας, στην ισότιμη πρόσβαση του ανάπηρου στο αστικού περιβάλλον, σ’αυτό που εμείς ονομάζουμε αποϊδρυματοποίηση. Ας μην μας κουνάτε, λοιπόν, το δάχτυλο για τα θέματα αυτά και πολύ περισσότερο η παράταξη που πάντοτε θεωρούσε ή συμπεριφερόταν ασκώντας κυβερνητική πολιτική στους ανάπηρους συμπλίτες μας, ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Στην κοινωνία που εμείς οραματιζόμαστε και φιλοδοξούμε να χτίσουμε δεν χωρούν ούτε διακρίσεις ούτε προκαταλήψεις”.

Κ. Μητσοτάκης “Ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης”

Στο πρόσωπο του αναπληρωτή Υπουργού Παύλου Πολάκη και τη “στενή σχέση και απόλυτη ταύτιση του με τον πρωθυπουργό” αναφέρθηκε εκτενώς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης. Η πρόταση μομφής, όπως είπε, δεν αφορά στο έργο του κ. Πολάκη στο Υπουργείο Υγείας, αλλά: “στη συμπεριφορά του, το ήθος και το ύφος της εξουσίας που ο ίδιος αποπνέει. Και μάλιστα με τη στήριξη που του παρέχετε, έρχεστε σήμερα εδώ και ταυτίζεστε απόλυτα με αυτές τις συμπεριφορές”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είπε ότι προς τιμήν τους κάποιοι από αυτούς διαφοροποιήθηκαν και πήραν απόσταση από τον αναπληρωτή Υπουργό Υγείας και μάλιστα το δήλωσαν δημόσια. Ενώ τόνισε ότι την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να ταυτίζεται μαζί του και να τον καλύπτει.

«Ο Πολάκης είναι πιτ μπουλ όταν επιτίθεται στον Κυμπουρόπουλο, αλλά κανίς όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη Δικαιοσύνη», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά:

“Τρίπρας και Πολάκης είναι ένα και το αυτό. Και αναρωτιέμαι τελικά τι είναι αυτό κ. Τσίπρα που σας συνδέει τόσο στενά με τον κ.Πολάκη, ώστε να αναγκάζεστε να ταυτίζεστε απόλυτα μαζί του; Δεν μπορεί να είναι μόνο οι κοινές σας διακοπές στα Σφακιά τις εποχές της ανεμελιάς και της ομπρέλας στην παραλία. Γιατί τώρα τις ομπρέλες τις στήνετε αλλού απ’ ότι είδα. Είναι κάτι παραπάνω. Υπάρχει λόγος. Ο Πολάκης λέει και κάνει, αυτά που θέλετε να πείτε και να κάνετε εσείς, αλλά δυσκολεύεστε λόγω του αξιώματος σας. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης των διαλυμένων νοσοκομείων και των κομματικών ρουσφετιών. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που απειλεί δικαστές και δημοσιογράφους. Είναι ο πολιτικός που κρύβει τα θύματα στο Μάτι. Και που δίνει σόου υποκρισίας μπροστά στις κάμερες. Γιατί ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που απειλεί τους δημοσιογράφους, ότι “θα βρεθούνε τρία μέτρα κάτω από τη γη”. Είναι ο πραγματικός Πολάκης που κυκλοφορεί κι οπλοφορεί καπνίζοντας, όντας αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ποδοπατώντας νόμους, και βρίζοντας ακόμα και τον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας που του επισημαίνει το αυτονόητο. Και βέβαια συγκινήθηκα κ. Τσίπρα πραγματικά, με το ενδιαφέρον σας για τα άτομα με αναπηρία. Αλλά ο πραγματικός Πολάκης κι ο πραγματικός Τσίπρας ταυτίζονται, όταν ο Πολάκης επιτίθεται αναίτια και άνανδρα σε έναν αγωνιστή της ζωής, όπως είναι ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος και δεν τολμάει καν να ζητήσει συγνώμη κι έρχεστε και τον καλύπτετε σήμερα. Γιατί δεν τολμάτε να πάρετε αποστάσεις από τον ίδιο. Και βέβαια γιατί δεν υπάρχει μόνο το νταϊλίκι, υπάρχει και η φυγομαχία. Ο πραγματικός Τσίπρας είναι ο Πολάκης που στα δύσκολα τρέχει να κρυφτεί πίσω από τη βουλευτική ασυλία και το άρθρο 86 που κατά τ’ άλλα καταγγέλλει”, κατέληξε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κ. Μητσοτάκης: «Οι φασιστικές συμπεριφορές δεν αρμόζουν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα»

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο “φαινόμενο του Πολακισμού”, όπως είπε “το οποίο είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία μας” και αναφέρθηκε στο “Τέρας” του φασισμού του Μάνου Χατζηδάκι:

“Αν δεν ήσασταν Πολάκης κ.Τσίπρα, δεν θα καλύπτατε με τόσο απόλυτο τρόπο τη φασίζουσα συμπεριφορά του κολλητού σας υπουργού. Τον έχετε καλύψει όπως δεν έχετε καλύψει κανένα πολιτικό σας στέλεχος. Στη συνεδρίαση της Δευτέρας παρουσίασα αναλυτικά τους πολιτικούς, ηθικούς, αξιακούς λόγους που επέβαλαν στη Βουλή να καταδικάσει τον Πολακισμό. Ως τελικά απειλή για τη Δημοκρατία μας. Το παρομοίασα με το Τέρας, για το οποίο μίλησε κάποτε ο Μάνος Χατζηδάκις, καλώντας μας να μη συνηθίσουμε την παρουσία του. Και δήλωσα σαφώς ότι τέτοιες φασιστικές συμπεριφορές δεν αρμόζουν στην Ελλάδα του 21ου αιώνα”

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε κάποια στιγμή κατευθύνθηκε προς τα έδρανα, όπου καθόταν ο προέδρος της ΝΔ και τού είπε πως “δεν θα μας πεις εσύ για φασισμό, θα τα πούμε αύριο”

Στη δευτερολογία του, πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας και για πρώτη φορά από την ημέρα που ο Παύλος Πολάκης επιτέθηκε διαδικτυακά στον Στέλιο Κυμπουρόπουλο, παραδέχθηκε ότι ήταν ένα “επικοινωνιακό λάθος”, από την πλευρά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας:

“Πάθατε σοκ εσείς τιμητής και κήνσορας της αριστεράς, πάθατε σοκ με τα όσα είπε ο Παύλος ο Πολάκης για έναν συμπαθή συμπολίτη μας τον οποίο τον αντιμετώπισε επί ίσης όροις –κατά την άποψή μου επικοινωνιακά εσφαλμένα– αλλά επί ίσοις όροις”, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.