Τι είπε η καθηγήρια αιματολογίας, Ειρήνη Κατωδρύτου για το πολλαπλό μυέλωμα της Ντόρας Μπακογιάννη

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πολλαπλό μυέλωμα
Το πολλαπλό μυέλωμα, με το οποίο διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, είναι μια μορφή καρκίνου του μυελού των οστών, η οποία επηρεάζει τα λευκά αιμοσφαίρια που παράγουν αντισώματα. Πριν από την ανάπτυξη των χημειοθεραπειών, ο μέσος ασθενής επιζούσε μόνο για μερικούς μήνες.

Σήμερα όμως το πολλαπλό μυέλωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί για πολλά χρόνια, χωρίς όμως να μπορεί να ιαθεί. Οι μισοί και πλέον ασθενείς επιζούν για τουλάχιστον μια πενταετία, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Η καθηγήρια αιμοτολογίας, Ειρήνη Κατωδρύτου μίλησε στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο για το τι προκαλεί το πολλαπλό μυέλωμα, τονίζοντας πως πιστεύει ότι οι Έλληνες γιατροί με την κατάρτισή τους και τα μέσα που διαθέτουν, είναι ικανοί να αντιμετωπίσουν την ασθένεια, ειδικά αν αυτή ανακαλυφθεί σε πρώιμα στάδια.

«Το πολλαπλό μυέλωμα είναι μια μορφή καρκίνου του αίματος. Ξεκινά από τον μυελό των οστών. Εκεί υπάρχουν τα πλασματοκύτταρα, τα οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες παράγουν τα γνωστά σε όλους αντισώματα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, αυτά τα κύτταρα είναι παθολογικά», είπε αρχικά, αναλύοντας στην συνέχεια τι μπορεί να συμβεί αναλόγως και με την κατάσταση του ασθενούς.

Επίσης είπε ότι στο παρελθόν μιλούσαμε για ανίατη ασθένεια, ωστόσο τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου υπάρχουν καινούρια φάρμακα που έχουν βελτιώσει θεαματικά την κατάσταση.

«Η αρρώστια είναι ανίατη, αυτό όμως που έχουμε κατορθώσει είναι να την μετατρέπουμε με τα φάρμακά μας σε χρόνια νόσο», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως λόγω της «έκρηξης» των νέων φαρμάκων, κάποιοι ασθενείς μπορεί -σε βάθος χρόνου- να πετύχουν και την ίαση.

Τι είπε η Ειρήνη Κατωδρύτου στο Live News και τον Νίκο Ευαγγελάτο

Πηγές: newsit.gr, megatv.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι είναι το πολλαπλό μυέλωμα με το οποίο διαγνώστηκε η Ντόρα Μπακογιάννη