Τι είναι τα rapid test που χρησιμοποιεί ο ΕΟΔΥ για να εντοπίζει έγκαιρα κρούσματα – Είναι αξιόπιστα;

  • Γιάννα Σουλάκη
rapid test
Στα ποσοστά αξιοπιστίας των γρήγορων τεστ αντιγόνων (rapid test) που χρησιμοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την ταχεία ανίχνευση θετικών φορέων Covid-19, αναφέρθηκε κατά την ενημέρωση για τον κορονοϊό στο Υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόκειται για φθηνά και εύχρηστα τεστ, τα οποία το ελληνικό κράτος προμηθεύτηκε ως λύση για την γρήγορη επιδημιολογική διερεύνηση κρουσμάτων με λοίμωξη Covid-19, σε μεγάλες ομάδες πληθυσμού.

Τα rapid test αντιγόνων -που βγάζουν αποτέλεσμα για τον κορονοϊό μέσα σε 15 λεπτά– χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά στα μέσα Σεπτεμβρίου στο KYT του Καρά Τεπέ της Μυτιλήνης, ενώ τις τελευταίες ημέρες επιστρατεύτηκαν στο «σαφάρι» της μαζικής και γρήγορης ανίχνευσης κρουσμάτων που πραγματοποιεί ο ΕΟΔΥ, σε γειτονιές του κέντρου της Αθήνας που έχουν μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση.

Δείτε επίσης – Κορονοϊός: 243 κρούσματα σε 7.000 γρήγορα τεστ (rapid test) εντόπισε ο ΕΟΔΥ στο ΚΥΤ Λέσβου

Τα rapid test είναι αξιόπιστα και αυτό επιβεβαιώθηκε στα ελληνικά εργαστήρια, ανέφερε ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης: “Το προφίλ αξιοπιστίας σε όσα τεστ από αυτά θεωρούνται αξιόπιστα, είναι ότι έχουν μεγάλη ειδικότητα. Για παράδειγμα, τα θετικά αποτελέσματά τους μέχρι στιγμής έχουν όλα επιβεβαιωθεί σε ελληνικά εργαστήρια”, τόνισε.

Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που χρησιμοποιεί αυτό το είδος εξέτασης για τον κορονοϊό, ενώ την περασμένη Δευτέρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τη διασφάλιση και διάθεση 120 εκατομμυρίων rapid test, για τη διάθεσή τους σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, με σκοπό την ταχεία περιχαράκωση της επιδημίας, όπως γνωστοποίησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Που έχουν γίνει μέχρι σήμερα rapid tests στην Ελλάδα

Η Ελλάδα προμηθεύτηκε 200.000 ταχέα τεστ αντιγόνων, ύψους 1.000.000 ευρώ, μετά από δωρεά ιδιώτη προς στο ελληνικό κράτος. Στην χώρα μας χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση επιδημιών σε συνθήκες κρίσης, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν περισσότερο κατά τη χειμερινή περίοδο στην καθημερινή κλινική πράξη.

Από τις 200 χιλιάδες τεστ έχουν, ήδη, χρησιμοποιηθεί, περίπου 7.000 μεταξύ 12 και 20 Σεπτεμβρίου στη νέα δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών του Καρά Τεπέ της Λέσβου. Εκεί, τα rapid test έφεραν στην επιφάνεια 243 νέες μολύνσεις ανάμεσα σε φιλοξενούμενους της δομής.

Τις τελευταίες 5 ημέρες περισσότερα από 2.600 rapid test διεξήχθησαν από τον ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων και την Πολιτική Προστασία, σε πλατείες του κέντρου της Αθήνας (Βάθη, Κυψέλης, Αμερικής και Κουμουνδούρου), όπου εντοπίστηκαν 61 κρούσματα κορονοϊού, μεταξύ των οποίων 34 σε αλλοδαπούς. Ειδικότερα, στην Πλατεία Κουμουνδούρου από τα 574 γρήγορα τεστ που έγιναν, βρέθηκαν 23 θετικά περιστατικά (6 σε Έλληνες και 17 σε αλλοδαπούς).

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, πρόσβαση στην εξέταση είχαν όλοι οι πολίτες και η εξέταση ήταν δωρεάν. “Η δράση αυτή θα συνεχιστεί σε περιοχές της Αθήνας με μεγάλη κινητικότητα του ιού”, τόνισε ο κ. Νίκος Χαρδαλιάς.

Να σημειωθεί ότι στις γειτονιές της Αθήνας που γίνεται η δωρεάν εξέταση από τον ΕΟΔΥ, οι πολίτες σχηματίζουν ουρές για να εξεταστούν για τον ιό SARS-C0V-2.

Δείτε επίσης – Χαρδαλιάς: 61 θετικοί πολίτες σε 2.600 ελέγχους του ΕΟΔΥ στο κέντρο της Αθήνας

Αποτέλεσμα σε 15′ – Απαιτείται επαναληπτικό μοριακό τεστ (PCR) στα θετικά δείγματα

Τα γρήγορα τεστ αντιγόνων έλαβαν επείγουσα έγκριση (fast track) από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της Αμερικής (FDA) τον περασμένο Μάϊο και κανονική έγκριση κυκλοφορίας από τον ίδιο οργανισμό, στα μέσα Αυγούστου. Κοστίζουν μόλις 5,15 δολάρια και σε 15 λεπτά βγάζουν τη διάγνωση για τον ιό.

Ως προς τη διαδικασία της εξέτασης, αυτή είναι απλή: Στην αρχή απαιτείται η λήψη ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος από εξειδικευμένο υγειονομικό προσωπικό. Στη συνέχεια το δείγμα τοποθετείται σε ειδική πλαστική υποδοχή. Το αποτέλεσμα είναι ορατό μέσα σε 15 λεπτά με τη μορφή μιας κόκκινης γραμμής που δημιουργείται στη μεμβράνη ανάπτυξης. Μια δεύτερη κόκκινη γραμμή εμφανίζεται, στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος. Μοιάζει πολύ με το τεστ εγκυμοσύνης που χρησιμοποιείται εύκολα και γρήγορα στο σπίτι.

Αντίθετα από τον μοριακό έλεγχο που ανιχνεύει το DNA του κορονοϊού, το νέο διαγνωστικό τεστ αντιγόνων εντοπίζει ιογενείς πρωτεΐνες, ή αντιγόνα του SARS-CoV-2, του ιού δηλαδή, που προκαλεί τη νόσο COVID-19. Για την επαλήθευση του θετικού αποτελέσματος, ωστόσο, απαιτείται επανάληψη της εξέτασης του δείγματος, με την πλέον αξιόπιστη μοριακή εξέταση (PCR), καθώς τα τεστ αυτά εμφανίζουν συχνά ψευδώς θετικά ή ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα.

Αναφερόμενος στην αξιοπιστία αυτών των τεστ, ο καθηγητής κ. Μαγιορκίνης, είπε ότι έχουν υψηλό ποσοστό επιβεβαίωσης όταν ακολουθεί μοριακός έλεγχος και πρόσθεσε ότι σε ποσοστό 5% με 8% είναι λιγότερο αξιόπιστα από το μοριακό τεστ:

“Σχετικά με την ευαισθησία τους, όταν συγκρίνονται με τα μοριακά, φαίνεται ότι υστερούν περίπου σε ποσοστό 5%-8%. Η πλειοψηφία ωστόσο αυτών που υστερούν, που έχουν διαφορές, φαίνεται ότι αποτελούν παλιές ή και μη μεταδοτικές φορίες (σ.σ. σε ασυμπτωματικούς φορείς που δεν μεταδίδουν τη νόσο). Σε κάθε περίπτωση, η χρήση τους έχει συγκεκριμένες ενδείξεις και θα πρέπει να εκτελούνται και να ερμηνεύονται από εξειδικευμένο προσωπικό”, ανέφερε συγκεκριμένα ο ειδικός.

Για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων σχετικά με την αξιοπιστία των τεστ αντιγόνων αναμένεται να διεξαχθούν έρευνες παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας σε βάθος χρόνου.