Τι απαντά το υπ. Υγείας για τις καταγγελίες για δημιουργία ακατάλληλων δωματίων απομόνωσης στο ΨΝΑ

  • Iatropedia
Σε δήλωση με την οποία διαψεύδει τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη δημιουργία "λευκών κελιών" και "δωματίων απομόνωσης" στο ΨΝΑ, προέβη ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας:

«Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στο Διαδίκτυο σχετικά με την δήθεν πρόθεση του Υπουργείου Υγείας για δημιουργία «λευκών κελιών» για την απομόνωση «επικινδύνων» νοσηλευομένων ψυχικώς πασχόντων στα δημόσια ψυχιατρεία της χώρας μας, το Υπουργείο Υγείας διαψεύδει κατηγορηματικά τα ως άνω δημοσιεύματα, καθώς όχι μόνο ανάλογη πρόθεση δεν υπάρχει, αλλά και το σύνολο του στρατηγικού σχεδιασμού του Υπουργείου σχετικά με την ψυχική υγεία βρίσκεται στον αντίποδα μιας κατασταλτικής πολιτικής και στην κατεύθυνση της προάσπισης των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών.

Η ομάδα εργασίας για την επεξεργασία του στρατηγικού σχεδιασμού για την ψυχική υγεία την οποία έχει συγκροτήσει το Υπουργείο Υγείας από τον Ιούνιο του 2015 επεξεργάζεται μεταξύ άλλων ένα πλαίσιο θέσεων και κατευθύνσεων σχετικά με τον τρόπο νοσηλείας των ασθενών που νοσηλεύονται υπό το καθεστώς της ακούσιας νοσηλείας και τη λειτουργία των τμημάτων οξέων των ψυχιατρικών κλινικών, κατευθύνσεις οι οποίες καμία σχέση δεν έχουν βεβαίως με καμία «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ». Η απουσία ενός κοινού και συνεκτικού πλαισίου λειτουργίας που να ανταποκρίνεται στις θεραπευτικές ανάγκες του κάθε συγκεκριμένου ακουσίως νοσηλευόμενου ασθενούς, με σεβασμό στα δικαιώματά του και σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικής-κοινοτικής ψυχιατρικής, αναγκάζει συχνά τις επιμέρους νοσηλευτικές μονάδες να καταφεύγουν σε αποσπασματικές λύσεις προκειμένου να διασφαλίσουν στοιχειωδώς τη ζωή και την ακεραιότητα των ακουσίως νοσηλευόμενων ασθενών, των συνασθενών τους και του προσωπικού. Το κενό αυτό έρχεται να καλύψει η προαναγγελθείσα επεξεργασία ενός κοινού πλαισίου αναφοράς σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων οξέων των ψυχιατρικών κλινικών.

Η ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης παραμένει πρωταρχικός στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του στρατηγικού σχεδιασμού προς αυτή την κατεύθυνση.»