Τι άλλο θέλουν να πάρουν από το Φάρμακο οι Θεσμοί και τι να …δώσουν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Δεν είναι μόνο τα κλιμάκια από το υπουργείο Οικονομικών και Εργασίας που επισκέπτονται αυτές τις μέρες τους εκπροσώπους των Θεσμών στο Χίλτον αλλά και του υπουργείου Υγείας... Τόσο τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, όσο και το ζήτημα της διείσδυσης των γενοσήμων στην αγορά και η μείωση του clawback τίθενται και πάλι επί τάπητος.

Η ηγεσία  του υπουργείο Υγείας εξάλλου πίστευε ότι είχε τελειώσει με το ζήτημα της απελευθέρωσης της τιμής στα ΜΥΣΥΦΑ «εφευρίσκοντας» τα ΓΕΔΙΦΑ (Γενικής Διάθεσης Φάρμακα), που μπορούν να πωλούνται και από σούπερ μάρκετ.  Αλλά οι Θεσμοί δεν φαίνεται να ξέχασαν διόλου τις αρχικές τους απαιτήσεις. Και θέλουν όπως όλα δείχνουν, καθολική απελευθέρωση στις τιμές όλων των ΜΥΣΥΦΑ.

Στην αποκλειστική διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε χθες το μεσημέρι στο iatropedia ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κώστας Λουράντος έγινε αναφορά και στην απελευθέρωση των τιμών. Και όπως βεβαίωσε ο κ. Λουράντος, ήδη έχουν παρατηρηθεί αυξήσεις στις τιμές αυτών που απελευθερώθηκαν… Τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δεχτεί λοιπόν η ηγεσία της Αριστοτέλους; Και βασικά: Τι συμφέρει και τι όχι τους πολίτες της ταλαίπωρης αυτής χώρας;

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/k-lourantos-ola-kala-gia-ta-megala-symferonta-kai-osous-mporoun-na-forodiafygoun/75702/

Μην ξεχνάμε ότι τα Μη Υποχρεωτικών Συνταγογραφούμενα Φάρμακα τα πληρώνουμε από την τσέπη μας και ως εκ τούτου κάθε αύξηση στην τιμή τους σημαίνει αυτόματα και επιβάρυνση του πορτοφολιού μας.

Πάντως και από την φαρμακοβιομηχανία δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής ιδιαίτερη διάθεση να εντάξουν πολλά φάρμακά τους στη λίστα των ΓΕΔΙΦΑ και αυτός είναι και ο λόγος που δεν τα έχουμε δει να …κατακλύζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Συνάντηση με τους θεσμούς είχε το πρωί της Πέμπτης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρης Μπερσίμης για οργανωτικά θέματα καθώς και την πρόοδο των δαπανών. Οι Θεσμοί φαίνεται ότι θέλουν από τον ΕΟΠΥΥ την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους παρόχους και ο κ. Μπερσίμης έδωσε χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος πάντως έθεσε στους εκπροσώπους των δανειστών το θέμα της μείωσης της συμμετοχής στα φάρμακα, στο πλαίσιο των αντισταθμιστικών μέτρων που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση. Καλό θα είναι, αν συμβεί…