Θύματα ξυλοδαρμού οι γιατροί του ΕΣΥ από συνοδούς ασθενών.Αποκαλυπτική έρευνα

  • Iatropedia
Λεκτική αλλά και σωματική βία υφίστανται οι γιατροί του ΕΣΥ αφού πάνω τους ξεσπούν οι συγγενείς των ασθενών κάθε φορά που νομίζουν ότι δεν εξυπηρετούνται.

Ειδικότερα, οκτώ στους δέκα γιατρούς του ΕΣΥ υφίστανται βία λεκτική στον εργασιακό τους χώρο ενώ ποσοστό 22% δήλωσε ότι έχει υποστεί και σωματική βία, από σπρώξιμο μέχρι γρονθοκόπημα. Επίσης, ένας στους πέντε εργαζόμενους, ιδίως γυναίκες, αναφέρει και βία με χαρακτηριστικά σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο χώρος που πέφτει το άγριο ξύλο είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών καθώς εκεί τα πνεύματα είναι οξυμένα κυρίως από συνοδούς ασθενών (80%), από τους ίδιους τους ασθενείς (52%) αλλά ακόμη και από εργαζόμενους του νοσοκομείου (31%).

Όσον αφορά στο τι προκαλεί τα περιστατικά βίας, οι εργαζόμενοι του υγειονομικού χώρου εντόπισαν τις αιτίες κυρίως στο μεγάλο χρόνο αναμονής στα Επείγοντα (83%), στο αυξημένο στρες συνοδών και ασθενών (69%) και στην έλλειψη επαρκούς προσωπικού (62%).

«Απειλείται όχι μόνο η ποιότητα ζωής και η ποιότητα της εργασίας ολόκληρου του υγειονομικού προσωπικού (γιατρών, νοσηλευτών, διοικητικών υπαλλήλων) αλλά και η ποιότητα στην περίθαλψη των πολιτών» διαπιστώνουν οι συντάκτες της μελέτης του Τμήματος Γενικής Ιατρικής της Δυτικής Ελλάδας –και η οποία μάλιστα έλαβε το πρώτο βραβείο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Γενικής και Οικογενειακής Ιατρικής τον περασμένο μήνα στην Πράγα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

1600 νέα αντίγραφα φάρμακα στα ράφια των φαρμακείων Από πότε θα ισχύσει η νέα λίστα

Τσουνάμι αλλαγών στις εφημερίες των Δημόσιων Νοσοκομείων Ποια μπαίνουν σε πλήρη εφημερία

Πως θα γίνει η μοριοδότηση των εργαζομένων στο ΕΣΥ που μετακινούνται