Θετική υποδοχή της σύστασης του EMA για την κυκλοφορία φαρμάκου για την Αταξία του Φρίντριχ

  • Iatropedia newsroom
αταξία φρίντριχ
«Αυτό προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους με Αταξία του Φρίντριχ ότι ίσως σύντομα να έχουν διαθέσιμη μια θεραπεία»

Τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (CHMP) για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας του φαρμάκου Skyclarys® χαιρετίζει ο Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ (Friedreich).

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συλλόγου, στις 14 Δεκεμβρίου η Επιτροπή Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση (CHMP) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ρυθμιστικού οργάνου που διατυπώνει συστάσεις για την έγκριση φαρμάκων στην ΕΕ, εξέδωσε θετική γνώμη, συνιστώντας τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας για το φάρμακο Skyclarys®, το οποίο προορίζεται για τη θεραπεία της αταξίας Φρίντριχ.

Πρόκειται για ένα από του στόματος, ημερησίως χορηγούμενο φάρμακο που ενδείκνυται για ενήλικες και εφήβους ηλικίας 16 ετών και άνω στις ΗΠΑ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χορηγήσει στην Ευρώπη τον χαρακτηρισμό ορφανού φαρμάκου για τη θεραπεία της αταξίας Φρίντριχ.

Χαιρετίζοντας την είδηση, ο πρόεδρος του Ελληνικού Συλλόγου για την Αταξία του Φρίντριχ, Βασίλειος Καρατζιάς, δήλωσε ότι το εν λόγω φάρμακο είναι το πρώτο για μια αταξία που φτάνει στο στάδιο της σύστασης για έγκριση από τη CHMP.

«Αυτό προσφέρει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους με Αταξία του Φρίντριχ ότι ίσως σύντομα να έχουν διαθέσιμη μια θεραπεία. Θα ενθαρρύνει επίσης τα άτομα με άλλες αταξίες να ελπίζουν ότι οι θεραπείες για τις δικές τους παθήσεις μπορεί να μην είναι πολύ μακριά» προσθέτει.

Η τελική απόφαση θα ληφθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το πρώτο τρίμηνο του 2024.

Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνήσει με τη σύσταση, σε επόμενο στάδιο οι επιμέρους χώρες και οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνίες με την εταιρεία Biogen σχετικά με την αγορά του φαρμάκου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αταξία Φρίντριχ: Σημαντική έρευνα στο ΑΠΘ για πιθανές νέες θεραπείες

Αταξία του Φρίντριχ: Συμπτώματα, αίτια, διάγνωση της σοβαρής εγκεφαλικής νόσου

ΕΦΕΤ: Ανάκληση χριστουγεννιάτικου πιάτου από τα Jumbo – Τι πρόβλημα βρέθηκε