Θετική λίστα: “Πράσινο φως” για 100 νέες θεραπείες έως 13 Φεβρουαρίου – Ανανεώθηκε η θητεία της ΕΑΑΦΑΧ

  • Γιάννα Σουλάκη
θετική λίστα
Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την ανανέωση της θητείας της ΕΑΑΦΑΧ, όμως, κάποια σκευάσματα θα μείνουν προσωρινά εκτός Θετικής Λίστας.

Με απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, ανανεώθηκε τελικά την Πέμπτη 2/2/23 η θητεία της Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) και μπήκε στην τελική ευθεία η έκδοση της πολυαναμενόμενης Θετικής Λίστας.

Στον Θετικό Κατάλογο Αποζημιούμενων Φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος -σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr– πήρε νέα ημερομηνία και θα δημοσιευθεί στις 13 Φεβρουαρίου, θα περιλαμβάνονται περίπου 100 νέα σκευάσματα, αλλά και πολλά παλιά.

Συγκεκριμένα, μεταξύ αυτών των νέων φαρμάκων περιλαμβάνονται καινοτόμες θεραπείες, Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), ορφανά φάρμακα για σπάνιες παθήσεις, σκευάσματα για τον καρκίνο, την παχυσαρκία, τους αιματολογικούς καρκίνους, αλλά και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Δείτε επίσης: Νέα φάρμακα στη Θετική Λίστα: Αγώνας ταχύτητας για να βγουν μέσα Φεβρουαρίου

Παράλληλα η Θετική Λίστα θα περιλαμβάνει τη διεύρυνση στις ενδείξεις γνωστών φαρμάκων που ήδη κυκλοφορούν, νέες μορφές χορήγησης και περιεκτικότητας, νέα γενόσημα, αλλά και σκευάσματα μαγνησίου και σιδήρου.

Επίσης, από την διαδικασία της αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ, αναμένεται -όχι μόνο η ένταξη- αλλά και η έξοδος αρκετών φαρμάκων.

Δείτε επίσης – Θετική Λίστα: 20 νέες θεραπείες για παχυσαρκία, καρκίνο, καρδιά κ.α. που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ (λίστα)

Αγώνας ταχύτητας για να μη μείνουν φάρμακα εκτός Θετικής Λίστας

Διαστάσεις “θρίλερ” πήρε τον τελευταίο μήνα, η ανανέωση της θητείας της Επιτροπής που αξιολογεί τα νέα φάρμακα (ΕΑΑΦΑΧ), η οποία έληξε στις 12 Ιανουαρίου.

Κι αυτό καθώς ασθενείς και φαρμακευτικές επιχειρήσεις αγωνιούσαν μήπως εκπνεύσουν οι προθεσμίες και χρήσιμα φάρμακα μείνουν εκτός διαδικασίας αποζημίωσης ΕΟΠΥΥ.

Πρόκειται, μάλιστα, για σκευάσματα που το προηγούμενο διάστημα πέρασαν με επιτυχία από τις δύσκολες διαδικασίες της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης τιμής.

Την Πέμπτη (2/2/23), ωστόσο, η αγωνία πήρε τέλος με τη δημοσίευση στη Διαύγεια της ανανέωσης της θητείας της 11μελούς Επιτροπής Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) (Επιτροπή Αξιολόγησης)*, με απόφαση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη.

Πρόεδρος της Επιτροπής παραμένει η αν. Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής ΕΚΠΑ, Φλώρα Μπακοπούλου και αντιπρόεδρος ο αν. Καθηγητής Γενετικής, του Τμήματος Βιοτεχνολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτριος Βλαχάκης.

Θετική Λίστα: Επισπεύδονται οι διαδικασίες

Η παραπάνω απόφαση δρομολογεί την επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση εκκρεμοτήτων που υπάρχουν με ορισμένα φαρμακευτικά σκευάσματα, αν και δεν αποκλείεται να απαιτηθεί και η έκδοση συμπληρωματικής λίστας πριν από το Πάσχα.

Οπως λέει στο iatropedia.gr, ο σύμβουλος για θέματα Φαρμακευτικής Πολιτικής του Υπουργείου Υγείας, Μπάμπης Καραθάνος, στη λίστα που θα δημοσιευθεί στις 13 Φεβρουαρίου θα περιλαμβάνονται όλα τα σκευάσματα που αξιολογήθηκαν και πήραν τιμή μέχρι τις 21/1/23.

“Θα τρέξει λίγο τώρα η ΕΑΑΦΑΧ με κάποιες γρήγορες συνεδριάσεις, ώστε να περάσουν όλα αυτά τα σκευάσματα που ήταν έτοιμα μέχρι τις 21/1, να πάνε για υπογραφή στον Υπουργό, να βγουν τα ΦΕΚ ώστε να βγει η Θετική Λίστα μέχρι 13/2. Αυτός είναι ο στόχος. Μένουν κάποια φάρμακα που έχουν περάσει από την Επιτροπή μετά τις 21/1 και αυτά θα κοιτάξουμε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου να βγάλουμε μια συμπληρωματική λίστα, κι ότι περάσει από κει και πέρα, θα πάει μετά το Πάσχα”, σημειώνει.

*Όλα τα μέλη της Επιτροπή Αξιολόγησης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης

Η Επιτροπή που ανανεώθηκε την Πέμπτη 2/2/23και η θητεία της έχει τριετή διάρκεια, περιλαμβάνει 11 μέλη και είναι τα εξής:

1. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΛΩΡΑ του Χρήστου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.).

2. ΣΤΕΦΑΝΑΚΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ του Αντωνίου, Ιατρός, Παιδιατρική Κλινική στο Γ.Ν. Νίκαιας Πειραιά «ΑΓΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ», Υποψήφια Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών.

3. ΒΛΑΧΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ του Παναγιώτη, Αναπληρωτής Καθηγητής Γενετικής, Τμήμα Βιοτεχνολογίας, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

4. ΜΑΡΙΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ του Βασιλείου, Επίκουρος Καθηγητής Γενικής Ιατρικής-Προληπτικής Ιατρικής Ε.Κ.Π.Α., Α΄ Χειρουργική Κλινική Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ».

5. ΜΠΕΝΕΚΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ του Ιωάννη, Ειδικός Ιατρός – Αιματολόγος, Επιμελήτρια Β΄ Αιματολογίας/Ογκολογίας του Γ.Ν.Α. «ΛΑΪΚΟ».

6. ΚΟΡΜΕΝΤΖΑ ΕΙΡΗΝΗ-ΒΑΣΙΛΙΚΗ, του Νικολάου, του κλάδου ΠΕ Νοσηλευτικής, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών «Οικονομικά και Διοίκηση της Υγείας».

7. ΑΜΠΑΤΖΙΔΟΥ ΜΑΡΙΑ του Δημητρίου, Αιματολόγος, Επιμελήτρια Α΄, Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, Γ.Ν. Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», Ογκολογική Μονάδα Παίδων «ΜΑΡΙΑΝΝΑ Β. ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ-ΕΛΠΙΔΑ».

8. ΣΕΡΒΙΤΖΟΓΛΟΥ ΜΑΡΙΝΑ του Κίμωνα, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., ειδικότητας Παιδιατρικής, Ογκολογικό Τμήμα, Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΙ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ».

9. ΧΑΝΤΖΑΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ του Ευαγγέλου, Επιστημονικός Συνεργάτης και Διδάσκων στο πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών «Οικονομικά της Υγείας και Διοίκηση Υπηρεσιών Υγείας» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

10. ΚΑΝΗ ΧΑΡΙΚΛΕΙΑ του Νικολάου , του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊσταμένη του Τμήματος Σχεδιασμού και Παρακολούθησης Χορήγησης Φαρμάκων της Διεύθυνσης Φαρμάκου, του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

11. ΠΡΙΝΕΑ ΕΥΦΡΟΣΥΝΗ του Παναγιώτη, του κλάδου ΠΕ Φαρμακοποιών, Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Φαρμακείων της Διεύθυνσης Φαρμάκου του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.).

Πρόεδρος της Επιτροπής ορίζεται η ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΦΛΩΡΑ, με Αντιπρόεδρο τον ΒΛΑΧΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ.

Στις συνεδριάσεις της Επιτροπής παρίσταται η ΛΙΓΓΡΗ ΔΗΜΗΤΡΑ του Δημητρίου, Δικηγόρος παρ΄ Αρείω Πάγω, Τμήμα Νομικών Υποθέσεων Ε.Ο.Π.Υ.Υ. και δύναται να συμμετέχει το εκάστοτε τακτικό μέλος της Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση που έχει διορίσει η Ελλάδα στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (European Medicines Agency), χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Επίσης, και ένας εκπρόσωπος από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. (Η.ΔΙ.ΚΑ. Α.Ε.) χωρίς δικαίωμα ψήφου, επί ζητημάτων τεχνικής υποστήριξης.