Θετικά μηνύματα για την Φαρμακοβιομηχανία στις Βρυξέλλες- Φαίνεται να «ξαναβλέπουν» κάποια μέτρα στην Αριστοτέλους

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όταν τους λένε ότι είναι παράλογα κάποια μέτρα, κοιτούν με αμφιβολία. Όταν όμως τα ίδια επιχειρήματα γίνονται αποδεκτά και εκτός Ελλάδος ως αξιόπιστα και λογικά, τότε δεν έχουν παρά να κοιτάξουν με συμπάθεια. Ο λόγος για την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που όπως όλα δείχνουν, ξανασυζητά κάποια προτεινόμενα μέτρα για το φάρμακο... Στις 15 Φεβρουαρίου οι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχανιών καταθέτουν νέες προτάσεις για να ελεγχθεί η όποια υπερσυνταγογράφηση στα καινοτόμα χωρίς να πληγεί ο ασθενής που έχει ανάγκη από την θεραπεία που θα του σώσει την ζωή αλλά χωρίς να είναι ασύμφορη η εισαγωγή και από την εταιρία.

Εκπρόσωποι κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, φαρμακοβιομηχανίας και Πολιτείας συμφωνούν σε ένα πράγμα: Ο Έλληνας ασθενής έχει δικαίωμα απρόσκοπτης πρόσβασης στο φάρμακο που θα του σώσει την ζωή. Ξεκινώντας από αυτήν την κοινή για όλους παραδοχή, προσπαθούν να «χτίσουν» ένα σύστημα που θα εξυπηρετεί και την ανάγκη της χώρας για εξορθολογισμένες δαπάνες, και την ανάγκη των ασθενών για πρόσβαση στο καλύτερο δυνατό φάρμακο.

Όταν μάλιστα μιλάμε για σοβαρά πάσχοντες, δηλαδή για ανθρώπους με καρκίνο και άλλα σοβαρά νοσήματα, το καινοτόμο φάρμακο είναι αυτό που αρκετές φορές κάνει την διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. Επιπροσθέτως, το φάρμακο αυτό, δεν έχει νόημα να το πάρει ένας σοβαρά πάσων με καθυστέρηση μηνών ή και ετών, αλλά αν το πάρει όταν είναι διαθέσιμο και εκείνος σε κατάσταση να το χρειάζεται!

Κάπως έτσι, το επιπλέον 25% rebate στα καινοτόμα φάρμακα μαζί με τη προϋπόθεση να έχει κυκλοφορήσει πριν την Ελλάδα, σε 6 χώρες με ειδικό σύστημα αξιολόγησης – που εμείς ακόμα δεν έχουμε!-, είναι μέτρο που πριν κάνει οικονομία στην χώρα, θα κάνει κακό στους ασθενής. Αυτό είναι σαφές στους δύο γιατρούς της ηγεσίας του ΥΥΚΑ και ως εκ τούτου αναζητούνται τρόποι να ξεπεραστεί και να αντικατασταθεί με ένα αξιόπιστο αλλά και ανθρώπινο σύστημα εισαγωγής των νέων φαρμάκων στην χώρα μας. Μια επίσημη καταγραφή των ασθενών θα βοηθούσε, θαρρώ αρκετά!