Θεσσαλία: Έξαρση COVID-19 στις πλημμυρισμένες περιοχές – Δύο πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεσσαλία
Τις 101 άγγιξαν οι λοιμώξεις του αναπνευστικού εντός ενός 24ωρου στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας. Επιπλέον εντοπίστηκαν 45 κρούσματα γαστρεντερίτιδας και δύο νέα πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης.

Σύμφωνα με την νεότερη ανακοίνωση από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα και τον Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Φώτη Σερέτη, από 19/09 έως 20/09 (08:00 με 08:00), μέσα από 1.236 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των υγειονομικών δομών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν 45 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 101 λοίμωξης του αναπνευστικού. Παράλληλα, εντοπίσθηκε και ένα κρούσμα σαλμονέλας.

Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Σερέτη: «Την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, υπάρχουν δύο πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης, που βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και διερεύνηση. Οι ασθενείς είναι από πληγείσα περιοχή και είναι κλινικά καλά», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ταυτόχρονα σε 5 δείγματα ανιχνεύθηκε η ύπαρξη εντεροπαθογόνου.

Όσον αφορά στο που οφείλεται, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η αύξηση (σχεδόν διπλασιασμός) των περιστατικών αναπνευστικών λοιμώξεων, αυτή φαίνεται να προέρχεται από την αύξηση της διασποράς του ιού SARS-CoV-2, στη Θεσσαλία, αλλά και σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, όπως ανέφερε ο Διοικητής της 5ης ΥΠΕ.

Νοσηλείες και εμβολιασμοί

Ως προς τις νοσηλείες, στα Νοσοκομεία της περιοχής εισήχθησαν σε ένα 24ωρο 5 άτομα με συμπτώματα από το γαστρεντερικό και ακόμη 7 από λοίμωξη του αναπνευστικού.

Σχετικά με τα αίτια του θανάτου ατόμου στην ΠΕ Θεσσαλίας, η ενημέρωση από το Εργαστήριο του Πανεπιστημιακού Νο0σοκομείου της Λάρισας, αναφέρει ότι δεν οφείλεται σε λεπτοσπείρωση.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμών των κατοίκων της περιοχής κατά του τετάνου, ενώ από αύριο ξεκινά ο εμβολιασμός των παιδιών για την ηπατίτιδα Α΄.

Εντομολογική επιτήρηση

Σε σύσκεψη εντομολόγων από 5 Πανεπιστήμια, την οποία συγκάλεσε με πρωτοβουλία του ο ΕΟΔΥ, οριστικοποιήθηκαν προτεινόμενα μέτρα.

Δεδομένα εντομολογικής επιτήρησης θα δρομολογούνται σε καθημερινή βάση, όπως αποφασίστηκε. Χθες 19 Σεπτεμβρίου σε δειγματοληψίες που έγιναν σε στάσιμα ύδατα ανευρέθηκαν λίγες ζωντανές προνύμφες.