Θεσμοί- Ανδρέας Ξανθός σημειώσατε 1

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Χθες αργά το βράδυ πραγματοποιήθηκε τελικά η συνάντηση κορυφής των διαπραγματεύσεων για τα θέματα Υγείας, με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να επισκέπτεται στο Χίλτον τους εκπροσώπους των Θεσμών. Κι όπως πάντα, οι τελευταίοι επέμειναν στις περικοπές δαπανών που δεν προχωρούν όπως θα ήθελαν...

Με τον κ. Ξανθό να ταξιδεύει σήμερα για την Κύπρο δεν υπήρχε άλλη δυνατότητα πλην του χθεσινοβραδυνού ραντεβού που ξεκίνησε λίγο μετά τις 10 και τέλειωσε μετά τα μεσάνυχτα… Οι Θεσμοί όταν πρόκειται για να μας προκαλούν προβλήματα εργάζονται άλλωστε νυχθημερόν!

Οι εκπρόσωποι των Θεσμών επέμειναν ότι πρέπει να βρεθεί άμεσα τρόπος ελέγχου των δαπανών στο Φάρμακο ενώ δεν τους ικανοποιεί ούτε η πορεία εξόφλησης των χρεών του ΕΟΠΥΥ και των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες.

Είναι βέβαιο σχεδόν και το έχουμε γράψει και προ ημερών στο iatropedia ότι οι φαρμακοβιομηχανίες θα κληθούν να πληρώσουν εκ νέου την υπέρβαση στον προϋπολογισμού του Φαρμάκου όχι μόνο μέσω του γνωστού clawback (που ωστόσο έχει συμφωνηθεί να μειωθεί κατά 30% μέσα στο 2017), αλλά και μέσω νέας μείωσης στις τιμές των φαρμάκων αλλά και περιορισμού ουσιαστικά της κυκλοφορίας καινοτόμων ακριβών φαρμάκων μέσω των θεραπευτικών πρωτοκόλλων…

Με την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία να μυρίζει «μπαρούτι» και τις επικείμενες λίγες προσλήψεις να μην κατευνάζουν τα πνεύματα, είναι σίγουρο ότι οι δύο άνδρες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας έχουν δύσκολους μήνες μπροστά τους. Δεν είναι εύκολο να προσπαθείς να μείνεις πιστός στις παροχές που υποσχέθηκες, χωρίς να υπάρχουν χρήματα και ταυτόχρονα να ικανοποιήσεις και τα αιτήματα των Θεσμών… Αντίθετα, είναι μάλλον αδύνατον!