Θερμός Ιούλιος για τους παρόχους του ΕΟΠΥΥ: Οι φαρμακοποιοί στα «κάγκελα» για το νέο ΕΚΠΥ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως επισημαίνουν σήμερα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, αιφνιδιαστικά και χωρίς καμιά προειδοποίηση δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ ο νέος Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας (Ε.Κ.Π.Υ.) στον οποίο περιλαμβάνεται διάταξη που απαγορεύει τη διάθεση από τα ιδιωτικά φαρμακεία φαρμάκων αξίας άνω των 1000 ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό;

Επιβάλει δηλαδή την διάθεση των φαρμάκων αυτών μόνο από τα ελάχιστα κρατικά φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ-  με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ταλαιπωρία των ασθενών – που όλοι γνωρίζουμε πόσο δυσχερής είναι η πρόσβαση σε  αυτά.

Σχολιάζουν και… προειδοποιούν οι φαρμακοποιοί:

Η ενέργεια αυτή είναι απαράδεκτη γιατί έγινε χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο.

Συνιστά έλλειψη σεβασμού προς  τους ασφαλισμένους γιατί περιορίζει το δικαίωμα πλήρους και απρόσκοπτης πρόσβασης στην παροχή φαρμακευτικής  περίθαλψης.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ζητά  την απόσυρση του επίμαχου άρθρου και αναμένει την έναρξη ενός ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ ,  με  σκοπό την δημιουργία ενός νέου σύγχρονου και δίκαιου ΕΚΠΥ , προς όφελος των ασθενών και των ασφαλισμένων και την διασφάλιση της ισότιμης και απρόσκοπτης πρόσβασης τους στην Φαρμακευτική Περίθαλψη σύμφωνα με τις διεθνείς τάσεις.

Σε αντίθετη περίπτωση είναι αποφασισμένος να προσφύγει κατά του επιμάχου άρθρου με όσα θεσμικά και νομικά μέσα διαθέτει .

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                 Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΘΕΟΔΟΣΙΑΔΗΣ                                                   ΣΕΡΑΦΕΙΜ ΖΗΚΑΣ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν