Θερίζει η μηνιγγίτιδα! Ανησυχία σε γονείς-δασκάλους! Χωρίς επιτροπή εμβολιασμών το υπ.Υγείας

  • Iatropedia
Τελικά η μηνιγγίτιδα δεν εξαφανίστηκε από ελληνικού εδάφους καθώς τα κρούσματα ειδικά σε παιδιά συνεχίζουν να αυξάνονται. Ανησυχία σε γονείς εκπαιδευτικούς. Χωρίς επιτροπή εμβολίων το υπουργείο Υγείας…

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ανησυχία επικρατεί σε γονείς και δασκάλους καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα κρούσματα μηνιγγίτιδας ειδικά σε παιδιά. Όχι τυχαία βέβαια καθώς ο μηνιγγιτιδόκοκος μπορεί να αποδειχθεί και μοιραίος ειδικά στα ανήλικα.

Μόνο τις τελευταίες 15 ημέρες κατεγράφησαν επίσημα στη χώρα μας 5 κρούσματα εκ των οποίων το ένα θανατηφόρο καθώς ένα βρέφος μόλις 6 μηνών άφησε τελικά την τελευταία του πνοή πριν οι γονείς του προλάβουν καλά καλά να το πάρουν αγκαλιά τους.

Ετησίως 60 με 70 κρούσματα καταγράφονται επίσημα ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα θύματα δεν αναφέρονται στις επίσημες αρχές. Μόνο το 2013 είχαμε 68 κρούσματα.

Η κυρίαρχη μορφή της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου στη χώρα μας είναι ο μηνιγγιτιδόκοκκος τύπου Β ενώ μπορεί να προσβάλει τόσο τα παιδιά όσο και τους ενήλικες με σοβαρές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια λοιμωξιολογίας και παιδίατρο Μαρία Θεοδωρίδου, η επιτροπή εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας έχει να συνεδριάσει από τον περασμένο Σεπτέμβριο καθώς η θητεία των μελών έληξε με συνέπεια να μην μπορούν να ενταχθούν νέα εμβόλια στο εθνικό εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Ενδεικτική είναι άλλωστε η περίπτωση του μηνιγγιτιδόκοκκου τύπου Β, το βακτήριο δηλαδή που αφορά στο 90% των περιπτώσεων της νόσου. Ενώ για πρώτη φορά η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα εφηύρε το εμβόλιο που μπορεί να σώσει χιλιάδες ζωές, στη χώρα μας δεν έχει ενταχθεί ακόμη στον εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμού παρότι το σκεύασμα (Bexsero) έχει λάβει κανονικά τιμή και κυκλοφορεί στην αγορά.

Έτσι οι γονείς αναγκάζονται να το πληρώνουν από την τσέπη τους και μάλιστα σε αυτήν τη δύσκολη οικονομική περίοδο. Και το ποσό δε θεωρείται καθόλου ευκαταφρόνητο.

Μεγαλύτερο κίνδυνο από τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο σύμφωνα με την κ.Θεοδωρίδου διατρέχουν τα παιδιά και οι έφηβοι.

Και το ζήτημα είναι ότι η νόσος είναι αιφνίδια και η οποία εκδηλώνεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά σημάδια.

Υπολογίζεται με βάση τις στατιστικές ότι περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει, παρά τη θεραπεία ενώ 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει τελικά εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες όπως είναι η εγκεφαλική βλάβη, η απώλεια της ακοής ή και μαθησιακές δυσκολίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Διαψεύδουν συγγενείς ότι 40χρονη πέθανε στη Λέσβο λόγω έλλειψης χρημάτων για φάρμακα!

Ζητούνται οδηγοί για το ΕΣΥ με ή…χωρίς προσόντα! Επείγον έγγραφο για να καλυφθούν τα κενά

Φαρμακοβιομηχανίες: «Με αυτή τη δαπάνη φάρμακα τέλος»! Δραματική έκκληση για ρευστό

«Στεγνώνουν» τα νοσοκομεία από τη διαθεσιμότητα των γιατρών του πρώην ΙΚΑ! Τι λένε οι γιατροί