Θερίζει η ιλαρά στη χώρα μας και την υπόλοιπη Ευρώπη

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
«Η πλειοψηφία των κρουσμάτων ιλαράς αφορά κυρίως σε Έλληνες Ρομά, γεγονός που υποδεικνύει ότι η ευρεία διασπορά της νόσου γίνεται σε θύλακες πληθυσμού με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως είναι οι Ρομά». Τάδε έφη οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ στην επιδημιολογική έκθεση που δημοσίευσαν πριν από λίγες ώρες.

Από την αρχή του φθινοπώρου έχουν νοσήσει 192 παιδιά ηλικίας 1 έως 4 χρόνων  και 147 ηλικίας 5 έως 9 ετών. Αλλά δεν είναι μόνο τα παιδιά που κινδυνεύουν. Η ιλαρά αφορά στον γενικό πληθυσμό και τις ηλικίες από 25 και πάνω, με τα κρούσματα να ανέρχονται σε 72 μέχρι στιγμής.

Χθες καταγράφηκε το δεύτερο για τον φετινό χειμώνα θύμα που είναι ένας 17χρονος Ρομά από την Ηλεία. Παρουσίασε ιλαρά –όπως και πολλοί άλλοι στην περιοχή του- αλλά οι επιπλοκές της νόσου, δηλαδή η εγκεφαλίτιδα, τον οδήγησαν χθες στο θάνατο. Πριν από έναν μήνα είχαμε θρηνήσει ένα βρέφος Ρομά που παρουσίασε ως επιπλοκή σηψαιμία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 690 κρούσματα, τα 422 έχουν καταγραφεί στην Αττική και τα 122 στην Πελοπόννησο (Αργολίδα, Αρκαδία, Κορινθία, Μεσσηνία, Λακωνία). Άλλα 75 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Αχαϊα και Ηλεία και άλλα 31 στην κεντρική Μακεδονία.

Επίσης, από τα 690 κρούσματα ιλαράς, η εμβολιαστική κατάσταση ήταν γνωστή για 664 κρούσματα (96,2 %). Από αυτά, τα 589 κρούσματα (85,6%) δηλώθηκαν ως ανεμβολίαστα και 73 κρούσματα (10,6 %) είχαν ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της ιλαράς.

Ανησυχητικό είναι ότι ένας στους δύο ασθενείς  χρειάστηκε νοσηλεία καθώς τα 388 κρούσματα (56 %) νοσηλεύτηκαν και 87 ασθενείς (ποσοστό 12,6%) εμφάνισαν σοβαρές επιπλοκές.

Οι επιπλοκές ήταν:

2 περιστατικά εγκεφαλίτιδας, 41 πνευμονίας/πνευμονίτιδας, 4 κερατίτιδας, 11 βρογχίτιδας, 21 ωτίτιδας, 7 περιστατικά ήπιας ηπατικής διαταραχής και 1 κρούσμα με επιπλοκή από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς και την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 46 θάνατοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν