Θεόδωρος Τρύφων: Απαράδεκτο να παραμένει η διείσδυση των γενόσημων στο 22%

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Την ανάγκη για άμεση υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών μέτρων για τη "διόρθωση του στρεβλού πλαισίου στο χώρο του φαρμάκου", τόνισε κατά την παρουσία του στο Athens Health Forum 2016 ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ συμμετείχε σε συζήτηση σχετικά με τις εξελίξεις στη φαρμακευτική αγορά, με συνομιλητές τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό και τον Πρόεδρο του ΣΦΕΕ, κ. Πασχάλη Αποστολίδη, και συντονιστή τον δημοσιογράφο κ. Μιχάλη Κεφαλογιάννη.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, το clawback και το rebate συνεχίζουν να ταλαιπωρούν την αγορά φαρμάκου, η οποία εκτιμάται πως θα κληθεί να καταβάλει συνολικά πάνω από 1 δις ευρώ για το 2016. Συγκεκριμένα, το εξωνοσοκομειακό clawback και rebate για το 2016 εκτιμάται ότι θα φτάσει το ποσό των 790 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα το νοσοκομειακό clawback για το 2016 υπολογίζεται στα 250 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι τα ποσά αυτά είναι καταστροφικά για την αγορά φαρμάκου της χώρας μας και είναι απαραίτητο το πλαίσιο να διορθωθεί άμεσα, ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία των φαρμακευτικών εταιρειών στην Ελλάδα. Από την πλευρά του και ο υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, παραδέχθηκε ότι σταδιακή μείωση του clawback αποτελεί πραγματική ανάγκη αλλά και μνημονιακή υποχρέωση.

Άλλο φλέγον ζήτημα που απασχόλησε τη συζήτηση ήταν οι ανατιμολογήσεις των φαρμάκων που έλαβαν χώρα εντός του 2016 και έφεραν νέες μεγάλες μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων. Για άλλη μια φορά τις μεγαλύτερες μειώσεις, της τάξης του 20% υπέστησαν τα γενόσημα φάρμακα, γεγονός που πλήττει καίρια την ελληνική παραγωγή φαρμάκου, παρόλο που αντιστοιχούν μόνο στο 22% της αγοράς. H μέση τιμή των γενοσήμων φαρμάκων διαμορφώθηκε στα 7 με 8 ευρώ, η αντίστοιχη των πρωτότυπων σκευασμάτων είναι 50 έως 200 ευρώ και αυτή των φαρμάκων υψηλού κόστους κυμαίνεται μεταξύ 100 και 4.000 ευρώ. Σχολιάζοντας την κατάσταση των τιμών στην ελληνική αγορά, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη ρύθμισης της τιμολογιακής πολίτικής, ώστε να αποφευχθεί η εξαφάνιση των προσιτών φαρμάκων από την αγορά, και να επιβιώσουν οι ελληνικές βιομηχανίες που τα παράγουν. Για να καταστεί αυτό δυνατό η τιμή των γενοσήμων φαρμάκων πρέπει να έχει κατώτατο όριο τα 9 ευρώ.

Αναφορά υπήρξε από τους συμμετέχοντες και στα διαρθρωτικά μέτρα που είναι επιτακτικό να ληφθούν, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει εύρυθμα η αγορά φαρμάκου προς όφελος των ασθενών, των ασφαλισμένων, αλλά και των Ταμείων.

Ο κ. Τρύφων επισήμανε τόσο την καθυστέρηση υλοποίησής των διαρθρωτικών μέτρων που έχουν συμφωνηθεί, όσο και την έλλειψη προόδου από την πλευρά της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Επίσης, παρατήρησε πως είναι απορίας άξιο γιατί ενώ θα έπρεπε να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης σε μια χρονιά που παρατηρείται αύξηση των συνταγών κατά 8,4%, δεν εφαρμόζονται τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης και έχει σταματήσει ο έλεγχός της.

Τέλος, ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι είναι αδιανόητο το ποσοστό χρήσης γενοσήμων φαρμάκων να παραμένει καθηλωμένο στο 22% παρά τις αλλεπάλληλες μειώσεις στις τιμές τους και ταυτόχρονα να μην εφαρμόζεται ούτε ένα μέτρο προς την κατεύθυνση της αύξησης της διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά, παρόλο που αυτό αποτελεί και μνημονιακή υποχρέωση.

Τέλος, σε σχέση με την εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, ο υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, δήλωσε πως υπήρξε μεγάλη πρόοδος εντός του 2016 και δεσμεύτηκε πως 900 εκατ. από τα 2,8 δις ευρώ της επόμενης δόσης του δανείου που θα λάβει η χώρα, θα εξυπηρετήσουν επίσης τις συγκεκριμένες οφειλές.