Θεοδωρίδου: Τι λένε οι τελευταίες μελέτες για τη διάρκεια της ανοσίας που παρέχουν τα εμβόλια

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Στη διάρκεια της ανοσίας των εμβολίων και στις πιο πρόσφατες μελέτες σχετικά με το θέμα αυτό, αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Στην πρώτη μεγάλη μελέτη η οποία αποτελεί στην ουσία την ανασκόπηση όλων των ερευνών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα για τη διάρκεια των εμβολίων για τον κορονοϊό, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη διεύθυνση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία προχώρησε μία συστηματική ανασκόπηση όλων των μελετών με θέμα την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Η μελέτη έγινε πριν την εμφάνιση της παραλλαγής Ομικρον και δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Lancet.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, έξι μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι μόλυνσης και συμπωματικής νόσου Covid -19, μειώθηκε κατά 20% έως 30% και στα τέσσερα είδη εμβολίων που κυκλοφορούν. Η αποτελεσματικότητα έναντι της σοβαρής νόσου, διατηρήθηκε πάνω από το 70% με μικρή μείωση της τάξης του 10% στους έξι μήνες.

«Η μελέτη αυτή αποτελεί την πρώτη συστηματική ανασκόπηση που δείχνει τη μείωση της αποτελεσματικότητας μετά τον πλήρη εμβολιασμό. Η μείωση οφείλεται στη φθορά των αντισωμάτων και στην εμφάνιση νέων μεταλλάξεων», εξήγησε η κα. Θεοδωρίδου.

Σε ποιους είναι απαραίτητη η τέταρτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό

Με βάση απορίες και διευκρινίσεις που έρχονται στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, «θα ήθελα να αναφερθώ στους ανοσοκατεσταλεμένους και τις δόσεις του εμβολίου που θα πρέπει να κάνουν», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, για τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα συστήνεται:

  • Για άτομα 5-17 ετών με ανοσοκοαταστολή συστήνεται τρίτη δόση, τέσσερις εβδομάδες μετά τη δεύτερη. Στην ομάδα αυτή ανήκουν άτομα με καρκίνο συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικό καρκίνο υπό αγωγή, σε άτομα με μεταμόσχευση, σε πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες, λοίμωξη HIV με λεμφοκύτταρα κάτω από 200 κ.ά.
  • Αναμνηστική, τέταρτη δόση, συστήνεται για όλους τους ενήλικες με τα ίδια νοσήματα, τουλάχιστον τρεις μήνες μετά την τρίτη δόση, εξήγησε η κυρία Θεοδωρίδου.

Αναφερόμενη στα παιδιά, είπε ότι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο MIS-C προσβάλει ένα παιδί στο εκατομμύριο όταν πρόκειται για εμβολιασμένα παιδιά, ενώ είναι πολύ πιο συχνό -200 παιδιά στο 1 εκατομμύριο -όταν αυτά είναι ανεμβολίαστα.

Η ίδια απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι θα μας απασχολήσει η τέταρτη δόση για το σύνολο του πληθυσμού στο μέλλον, αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι τα αντισώματα που δημιουργούνται μετά την τρίτη δόση εμβολίου, «διαρκούν πάνω από έξι μήνες ίσως και πάνω από ένα χρόνο», τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποδείξουμε πως η τέταρτη δόση θα προσφέρει πολύ περισσότερα από αυτά που έχει ήδη προσφέρει η τρίτη.

Η κυρία Θεοδωρίδου παρουσίασε επίσης ελληνικές αλλά και ξένες μελέτες που δείχνουν την αξία του εμβολιασμού σε άτομα με μεσογειακή αναιμία.

Μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης σε χώρες που βρίσκονται σε πόλεμο

Αναφερόμενη, επίσης, στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε πως έχει παρατηρηθεί μείωση της εμβολιαστικής κάλυψης στον πληθυσμό χωρών που βρίσκονται σε πόλεμο. Μάλιστα ανέφερε το παράδειγμα της Συρίας και είπε ότι μετά από 13 χρόνια που η χώρα ήταν ελεύθερη πολιομυελίτιδας, «λόγω του πολέμου είχαμε την εμφάνιση 35 περιστατικών πολιομυελίτιδας όχι μόνο στη χώρα αυτή αλλά και σε γειτονικές χώρες».

Η ίδια είπε ότι χρησιμοποιούμε πολλές φορές λέξεις πολεμικές για την covid-19, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την λέξη «ειρήνη» καθώς η πανδημία εξακολουθεί να βρίσκεται εδώ.