Θεοδωρίδου: Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά – Πρέπει να κάνουν εξετάσεις πριν το AstraZeneca οι άνω των 30;

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Νέες διευκρινίσεις για το εμβόλιο της AstraZeneca και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν θορυβήσει τους πολίτες της Ευρώπης, έδωσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Είναι γνωστή, η απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca σε άτομα άνω των 30 ετών στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, τόνισε πως η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί προσεκτικά όλα τα τρέχοντα δεδομένα από τους διεθνείς οργανισμούς.

Εξήγησε ταυτόχρονα ότι δεν ενδείκνυται να γίνονται προληπτικά εξετάσεις ή λήψη αντιπηκτικής αγωγής πριν τον εμβολιασμό, σύμφωνα και με τις υποδείξεις της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας.

Η ίδια τόνισε ότι ο σπάνιος αυτός συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβοπενίας δεν έχει εμφανιστεί σε κανένα από τα υπόλοιπα εμβόλια που διατίθεται στη χώρα μας και αφορά αυστηρά και μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca. Πρόκειται για σπάνια περιστατικά σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου και αναφέρθηκε στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα.

Όπως είπε «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000» και τόνισε ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων μετά την δεύτερη δόση του εμβολίου.

Όπως είπε στη χώρα μας έχουν γίνει πάνω από 380.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ.

Όπως προσέθεσε ήδη στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr έχουν αναρτηθεί οδηγίες για έγκαιρη αναγνώριση του συνδρόμου θρόμβωσης και θρομβοπενίας αλλά και για τη σωστή αντιμετώπιση του.

Πότε θα εμβολιαστούν τα παιδιά

Αναφέρθηκε, επίσης, στον εμβολιασμό των παιδιών, θέμα που θα μας απασχολήσει στο μέλλον, όπως είπε. «Είναι πρόωρο να συζητάμε για εμβόλιο στα παιδιά και τους εφήβους, είναι κάτι που θα δούμε όλοι τον επόμενο χρόνο, όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια σε αυτές τις ηλικίες και τα εμβόλια αυτά θα έχουν εγκριθεί για τα παιδιά και τους εφήβους από τον ΕΜΑ», τόνισε χαρακτηριστικά η κυρία Θεοδωρίδου.

Πάντως, όπως επισήμανε, «το κεφάλαιο εμβολιασμός σε παιδιά και μικρότερες ηλικίες κάτω των 16 ετών έχει ήδη ανοίξει με κλινικές μελέτες που κάνουν οι παρασκευάστριες εταιρείες που έχουν τα εμβόλια». Ωστόσο, όπως επανέλαβε, είναι πολύ νωρίς να μιλάμε για εμβολιασμό των παιδιών καθώς «έχουν χαμηλό κίνδυνο από τη νόσο και όλο το θέμα θα μελετηθεί συνολικά εφόσον υπάρξουν νεότερα δεδομένα. Τότε θα κριθεί το όφελος σε σχέση με τον κίνδυνο και την επίτευξη της συνολικής ανοσίας», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.