Θεοδωρίδου: Όλες οι διευκρινίσεις για τις πιθανές αλλεργικές αντιδράσεις του εμβολίου

  • Γιάννα Σουλάκη
Θεοδωρίδου
Οι μεταλλάξεις του κορονοϊού δεν επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, διευκρίνισε σήμερα η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τη νόσο Covid από το Υπουργείο Υγείας. Η κα. Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε, επίσης, σημαντικές διευκρινίσεις και για τις αλλεργικές ανεπιθύμητες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει σε ελάχιστες περιπτώσεις το νέο εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Οι αλλεργίες από τα εμβόλια του κορονοϊού είναι εξαιρετικά σπάνιες, είναι τρεις περιπτώσεις σε ένα εκατομμύριο δόσεις, όπως ανακοίνωσε στην ενημέρωση των 6 μ.μ. η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου.

«Aλλεργίες συνηθισμένες, όλοι έχουμε στο περιβάλλον μας, του τύπου αλλεργίες σε τρόφιμα, σε φάρμακα, σε διάφορα αλλεργιογόνα, όπως είναι η κόνις ή ακόμα και τοξικές ουσίες υμενοπτέρων, όπως είναι από τσιμπήματα σφήκας ή μέλισσας, όλοι έχουμε στο ιστορικό μας ή των οικείων μας κάτι ανάλογο, αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Άλλωστε υπάρχει σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο προετοιμασία για αντιμετώπιση οποιαδήποτε αλλεργικής αντίδρασης, επεσήμανε η ίδια: «Υπάρχει προετοιμασία για την άμεση αντιμετώπιση όποιας αλλεργικής αντίδρασης ήπιας έως και πιο σοβαρής», είπε η κ. Θεοδωρίδου. Μόνο «αναφυλακτικές αντιδράσεις, πιο σοβαρές που οδηγούν ένα άτομα στο νοσοκομείο μπορεί να χρειάζονται πριν τον εμβολιασμό και τη γνώμη του γιατρού ή του αλλεργιολόγου», σημείωσε.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, και στη χώρα μας καταγράφηκε ένα περιστατικό με ελαφρά αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο της Pfizer, όμως αντιμετωπίστηκε άμεσα και δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα.

«Αρα αν κάποιος έχει αλλεργική ρινίτιδα εμβολιάζεται κανονικά. Μόνο αυτοί που έχουν σοβαρές αναφλεκτικές αντιδράσεις που τον οδηγούν σε νοσοκομείο δεν θα πρέπει να εμβολιάζονται», είπε η κυρία Θεοδωρίδου.

Θεοδωρίδου: «Είμαι χαρούμενη που εμβολιάστηκα»

«Ημέρα γιορτής» για τη χώρα μας και την Ευρώπη χαρακτήρισε την έναρξη της εμβολιαστικής επιχείρησης η Μαρία Θεοδωρίδου και ανέφερε ότι η ίδια είχε την τύχη να εμβολιαστεί και περιέγραψε την εμπειρία της με συναισθήματα «χαράς».

Προτεραιοποίηση εμβολίου

Η κυρία Θεοδωρίδου σημείωσε ότι επειδή τα εμβόλια είναι λίγα, θα έπρεπε αναγκαστικά να γίνει προτεραιοποίηση στη φάση αυτή. Η διαδικασία στη χώρα μας, όπως εξήγησε, έχει στηριχθεί στα δεδομένα της παγκόσμιας βιβλιογραφίας και τις κατευθυντήριες οδηγίες και επίσης βασίζεται σε κανόνες βιοηθικής.

Ετσι, η προτεραιοποίηση έγινε με βάση: Πρώτον τον αυξημένο κίνδυνος από νόσηση, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι η μεγάλη ηλικία αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για βαριά νόσηση. Γι’ αυτό και στις πρώτες ομάδες συμπεριλαμβάνονται οι ηλικιωμένοι.

Δεύτερον, ο αυξημένος κίνδυνος λόγω έκθεση στον κορονοϊό και η βασική ομάδα εδώ είναι οι υγειονομικοί. Τρίτον οι ηλικιωμένοι σε ειδικές δομές αποκατάστασης και οι χρονίως πάσχοντες.

«Όταν ξεκίνησε η προτεραιοποίηση είχαμε σκέψεις για το ποια θα είναι η αποδοχή του εμβολίου από τους υγειονομικούς. Οι υγειονομικοί αποτελούν και το παράδειγμα και τον φωτεινό φάρο για τους υπόλοιπους για τον εμβολιασμό. Με μεγάλη ικανοποίηση ήδη από τον πρώτο αριθμό των ατόμων που έχουν εμβολιαστεί μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει μια ευρεία αποδοχή του εμβολίου κατά του Covid από τους υγειονομικούς» σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

«Και η τελευταία ομάδα οι λίγοι υπάλληλοι που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του κράτους», συμπλήρωσε η ίδια. Ο αριθμός που εμβολιάστηκε σε αυτή την κατηγορία είναι «μικρότερος από τους 50» είπε η κ. Θεοδωρίδου.

Σ’ αυτήν την προτεραιοποίηση δεν περιλαμβάνονται καθόλου άτομα κάτω των 18 ετών, καθώς δεν υπάρχουν μελέτες και πολύ σπάνια νοσούν σοβαρά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν